Muziek uit eigen streek – voor het echte feest

Jaren geleden stonden er in Spanje mensen met een camper naast ons. Op de camping is contact maken makkelijker en met muziek nog leuker. Bij hen op de radio klonk er een verdacht bekend nummer, want deze heb ik op scouting vaak meegezongen. Pannenkoek, pannenkoek, pannenkoek. In m’n onderbroek. Dit dus. Het nummer is uitgebracht en gezongen door WC Experience in 1996. De Rock & Loll band komt uit het hartje van Brabant en daarom heb ik het over muziek uit eigen streek. Dat is echt leuk. Waar kom jij vandaan? Er is een kans dat je de bekende muziek uit die streek goed kent.

Een ander voorbeeld uit Brabant is Rowwen Heze, die uiteraard bekend is geworden met het lied Bestel mar. Als echte Gelderlander luister ik graag naar de bekende liederen in het platte accent van de Achterhoek. Ik kan er twee opnoemen en dat zijn Normaal en Mooi Wark. Ken jij ze? Zoals je wellicht hebt meegekregen, zijn er flink wat boerenprotesten aan de gang. Tijdens het protest in Arnhem, ging de muziek dan ook vol aan. Ik kon mij niet meer concentreren op het werk dus dan maar meezingen. Even de kaken laten ontsnappen met minder druk door te zingen. Dat is lekker.

Muziek uit eigen streek – Gelderland

Voor het echte feest heb je muziek uit je eigen streek nodig. Het brengt een saamhorig gevoel met zich mee, want iedereen de band komt uit de achtertuin. En dat is letterlijk overal. Je brengt je thuis naar een andere plek. De nummers zijn om op te dansen en zelfs in het dialect weet je wat er wordt gezongen. Dat is iets wat ik belangrijk vind, omdat ik wil weten waar iets overgaat. Anders snap ik het niet. Tijdens het boerenprotest ging Oerend Hard aan en dat kent hier echt iedereen. Oe-oe-hoerend hard.

Ha! Nog een laatste voorbeeld is dat ik Opblaasbare Afwasbare Barbara kan meezingen. Dat was voor anderen nogal een verrassing, maar ik vind het een nummer waar ik even op kan bewegen. Beetje gekke dansjes maken is tenslotte mijn specialiteit. Het leuke vind ik dat ik door de vakantie in Spanje meer in aanraking ben gekomen met deze muziek. Rock is niets zonder Loll.

No votes yet.
Please wait...

5 Comments

 1. Henk schreef:

  Wat de plaatselijke muziek is in Houten, geen flauw idee, maar ik ben dan ook maar import; Van mijn geboorteplaats Rotterdam weet ik het wel; the amazing stroopwafels.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Oerend hard ken ik natuurlijk ook als bewoner van de Achterhoek : ) Erg leuk liedje.

 3. rachel schreef:

  ik houd dus echt niet van Nederlandstalige muziek he hahah, mijn dochters wel dus het word hier wel gedraaid maar zo even voor in de auto ofzo….nou nee

 4. Alexandra schreef:

  Op zijn Hollands kan heel leuk zijn. Moet ik er wel voor in de stemming zijn.

 5. Amy schreef:

  Voor mij heeft een feestje niet per se muziek uit eigen regio nodig, maar leuk is het wel. Ik zing toch het hardst mee met ‘onze eigen’ Guus Meeuwis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *