Botanische tuin Jochumhof in Steyl is een bezoekerstip

In het kleine plaatsje Steyl welke te vinden is in Limburg, kun je voor een klein bedrag een bezoek brengen aan de botanische tuin Jochumhof. Deze is in 1933 opgestart door Pater Peter Jochum. Zijn visie was om het biologieonderwijs een steuntje in de rug te geven. Daarom werden er door mensen uit de gehele wereld zaden naar Steyl gebracht. Het begin van de tuin was een feit.

Op vakantie ben ik in de brandende zon op de fiets gestapt naar het kloosterdorp. Aan het fietspad langs de Maas ligt deze botanische tuin welke echt een tip is om te bezoeken. Jonge kinderen gaan er niet kunnen spelen, maar ik ben er van overtuigd dat ook zij onder de indruk zijn van de schoonheid van alle bloemen en planten. Het terrein is ingedeeld in verschillende onderdelen waar bepaalde soorten een eigen territorium hebben. Zo vind je in de Jochumhof een kruidentuin, een heemtuin en een gedeelte welke geweid is aan verschillende soorten bamboe.

Lees meer: Plantjes kweken duurt lang | Update met foto’s

Mediterrane kas

Eerst vraag je je af wat het is, maar zodra je binnenkomt lijkt het op het paradijs. Langs de wandelpaden zijn borders gemaakt met grind waarin cactussen en succulenten genieten van de warme temperaturen. Toen ik de tuin bezocht, was het namelijk 40 graden binnen. Ik heb echt nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten zijn. Dus ik was zeer verbaasd. Het is mijn favoriete gedeelte, omdat het mij vrolijk maakte en ik alle exemplaren zelf wou hebben.

Hoe bijzonder de exemplaren zijn, kun je zien in onderstaande compilatie.

Mammoetboom

De botanische tuin de Jochumhof is in het bezit van zeldzame bomen. De mammoetboom is er eentje van en je begrijpt ongetwijfeld de betekenis. Boompje Mammoet is zo groot dat er een hele klas voor nodig is, voordat je een kring kan vormen. De rest van de bomen houd ik geheim, maar weet jij wat de Acer griseum voor een boom is?

Rozenhof

Als plukken toegestaan zou zijn, maak ik een bosje verse rozen voor mijn toekomstige vriendin. Eén van de onderdelen is geweid aan deze bloemensoort met allerlei kleuren verzameld. De roze variant en natuurlijk ook de rode. Toen ik daardoorheen liep voelde het aan als een stukje uit een sprookje. Of als een bruiloft die toevallig op hetzelfde moment afspeelde.

Praktische informatie:

Als dit jou niet heeft overtuigd om te gaan naar deze botanische tuin Jochumhof dan weet ik het ook niet meer. Ik deel nog even de praktische informatie met je 😉

 • Openingstijden: ma-vr 11:00 tot 17:00, za-zo 10:00 tot 17:00;
 • De entreeprijs is €3 om de tuin te kunnen blijven onderhouden;
 • Adres: Maashoek 2B, 5935 BJ in Steyl;
 • Van verschillende planten en succulenten zijn stekjes te verkrijgen tegen een (relatief) lage prijs.

No votes yet.
Please wait...

10 Comments

 1. rachel schreef:

  ik heb er nog nooit van gehoord maar het klinkt en ziet er mooi uit. helaas wel wat aan de verre kant voor ons.

 2. Mandy schreef:

  Ik kende dit niet! Maar ik zou hier wel heen willen, helaas is het voor mij als groninger wel heel ver weg..

 3. Marsha Alvarez schreef:

  Dat ziet er allemaal erg mooi uit zeg! Lijkt me echt een super plek om mooie foto’s te schieten!

 4. Tania schreef:

  Botanische tuinen zijn zo mooi om in te wandelen en foto’s te maken

 5. Fleur schreef:

  Ziet er mooi uit! Mijn vader was bioloog en ik ben dan ook heel veel in de Leidse Hortus geweest

 6. Kiki Hasselton schreef:

  ik vind het altijd erg mooi om er door heen te wandelen! ik ga deze zeker onthouden

 7. nicole orriens schreef:

  Wat mooi allemaal Mitchel. Dit lijkt me zeker een bezoekje waard! Dankjewel voor de tip.

 8. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Een botanische tuin bezoeken is altijd tof, mijn laatste bezoek was in Lissabon, dat was ook erg mooi!

 9. Renata schreef:

  Ik ben een grote natuurliefhebber dus een botanische tuin bezoeken lijkt me wel iets leuk 🙂

 10. Tessa schreef:

  Dat ziet er prachtig uit. Ik ga deze onthouden voor als ik de volgende keer weer naar Limburg ga

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *