Written by 19:00 Natuur • 12 Comments

Eigen bloemen en moestuin kweken | een binnenkijkje

eigen bloemen en moestuin kweken

Het kweken van eigen bloemen is leuk en werkt ontspannend. In de mooie dagen van februari heb ik de eerste kweekbakken ingericht. Enkele dagen later staat de tuinkers spreekwoordelijk tot aan mijn knieën. De aardbeiplantjes die vorig jaar zijn opgekomen, vergroten hun bladeren. Helaas duurt het niet lang, want een week later ligt Nederland onder een dikke laag met sneeuw. Ijskoud was het toen. Ik geef je een binnenkijkje in eigen bloemen en moestuin kweken. Want zodra de zomer eraan komt, dienen de eerste knoppen te openen. Dat moment lijkt echter nog ver weg te zijn.

Bloemen en moestuin kweken

De collectie van dit jaar bestaat uit de resterende aardbeienplantjes van vorig jaar. Nieuw gezaaid zijn bloemen, zoals vergeet-me-nietjes, witte petunia’s, prachtkaarsen. Deze laatste zijn als paarse stengels. Van de categorie bloemen komen de eerste blaadjes aan de stengels. Daar ben ik heel blij mee. Want hoewel het de laatste week voornamelijk regent, is het toch warm genoeg om te groeien. 

Bij de boodschappen van Albert Heijn krijg je moestuinmaatjes mee. Rucola, wortel, pluksla, kamille, maar ook dille. Hoewel het planten niet geheel volgens plan ging, komen de eerste groente boven de aarde uit. En flink ook, zoals je op de foto kan zien. Wellicht eet ik later ook komkommers uit van eigen terras, want die heb ik drie gezaaid. Nu dus voor de ezel-poging. Verdere groenten uit de collectie van het jaar zijn ananaskers en puntpaprika’s. Er is echter een probleem en dat is dat niet meer weet wat ik in welk potje heb gezaaid. Dom. 

Overmatig veel water

Op een middag vorige week stormde het zo hard dat ik de stoel van de verdieping boven mij, bijna op mijn hoofd kreeg. De plantenbakken zijn er gelukkig vanaf gekomen met enkel een barst en een verloren kapje. Daardoor hebben ze overmatig veel water gehad en zijn een beetje verzopen. Hopelijk laat de zon zich de komende dagen meer zien, zodat de modder opdroogt en de babyplantjes doorgroeien. De tuinkers is overigens al helemaal verdord of opgegeten. Maar daarvan zaten er 5000 zaadjes in dat enkele zakje. Die gaat nog een aantal ronden mee. 

Kweek jij dit jaar ook?

No votes yet.
Please wait...
Close