Eigen bloemen en moestuin kweken | een binnenkijkje

Het kweken van eigen bloemen is leuk en werkt ontspannend. In de mooie dagen van februari heb ik de eerste kweekbakken ingericht. Enkele dagen later staat de tuinkers spreekwoordelijk tot aan mijn knieën. De aardbeiplantjes die vorig jaar zijn opgekomen, vergroten hun bladeren. Helaas duurt het niet lang, want een week later ligt Nederland onder een dikke laag met sneeuw. Ijskoud was het toen. Ik geef je een binnenkijkje in eigen bloemen en moestuin kweken. Want zodra de zomer eraan komt, dienen de eerste knoppen te openen. Dat moment lijkt echter nog ver weg te zijn.

Bloemen en moestuin kweken

De collectie van dit jaar bestaat uit de resterende aardbeienplantjes van vorig jaar. Nieuw gezaaid zijn bloemen, zoals vergeet-me-nietjes, witte petunia’s, prachtkaarsen. Deze laatste zijn als paarse stengels. Van de categorie bloemen komen de eerste blaadjes aan de stengels. Daar ben ik heel blij mee. Want hoewel het de laatste week voornamelijk regent, is het toch warm genoeg om te groeien. 

Bij de boodschappen van Albert Heijn krijg je moestuinmaatjes mee. Rucola, wortel, pluksla, kamille, maar ook dille. Hoewel het planten niet geheel volgens plan ging, komen de eerste groente boven de aarde uit. En flink ook, zoals je op de foto kan zien. Wellicht eet ik later ook komkommers uit van eigen terras, want die heb ik drie gezaaid. Nu dus voor de ezel-poging. Verdere groenten uit de collectie van het jaar zijn ananaskers en puntpaprika’s. Er is echter een probleem en dat is dat niet meer weet wat ik in welk potje heb gezaaid. Dom. 

Overmatig veel water

Op een middag vorige week stormde het zo hard dat ik de stoel van de verdieping boven mij, bijna op mijn hoofd kreeg. De plantenbakken zijn er gelukkig vanaf gekomen met enkel een barst en een verloren kapje. Daardoor hebben ze overmatig veel water gehad en zijn een beetje verzopen. Hopelijk laat de zon zich de komende dagen meer zien, zodat de modder opdroogt en de babyplantjes doorgroeien. De tuinkers is overigens al helemaal verdord of opgegeten. Maar daarvan zaten er 5000 zaadjes in dat enkele zakje. Die gaat nog een aantal ronden mee. 

Kweek jij dit jaar ook?

No votes yet.
Please wait...

12 Comments

 1. Zo leuk om te zien he hoe de kruiden opeens vanuit het niets beginnen te groeien.

 2. rachel schreef:

  het is zo leuk en vooral lekker om zelf dingen te kweken 😀 wij deden het vroeger met de meiden met van die moestuintjes van de appie en later ook zelf wat dingen gekocht. alleen het geduld he… hehe
  hopelijk zijn ze niet verzopen bij je en komen ze nog op 😉

 3. Cynthia schreef:

  Ja wij kweken ook! Zo leuk! We hebben verschillende soorten munt, sla, bieslook en kruiden staan. Ook heb ik samen met mijn dochter verschillende moestuintjes gezaaid inderdaad. Die gaan na de IJsheiligen naar buiten.

  • Lodi schreef:

   Wat leuk zeg! Kweken doe ik niet maar ik moet wel zeggen dat ik erg veel plezier beleef aan het feit dat mijn binnen planten het zo goed doen. Dat is voor het eerst en ik ben zo trots als een jonge moeder 🙂

 4. Jouvence schreef:

  Ik heb een poging gedaan met de moestuintjes van AH, maar meer dan de helft is al dood.

 5. Gea schreef:

  Leuk! Ik vind het ook een leuke bezigheid, maar helaas gaan ze vaak bij mij verwelken. Leuk dat je dit deelt. 🙂

 6. De moestuintjes van AH zijn hier wel favoriet. Maar eerlijk is eerlijk we hebben er 1x een wortel gespot.

 7. Mandy schreef:

  Ik heb heel veel stekjes! En ik heb sinds 2 week een watermeloen plantje, een galiameloen plantje en een paprika plantje. Heel benieuwd hoe ze het gaan doen, super veel zin in dit avontuur

 8. Manon schreef:

  Je moet er wel groene vingers voor hebben! Nee, ik kweek niks.

 9. Sixpacks schreef:

  Ja hoor! Superleuk! Ik weet niet hoe het in Nederland zit maar hier in Belgie krijg je in de Lidl nu van die kleine potjes met zaadjes mee bij een aankoop.
  Voor de meeste heb ik geen plaats maar de aardbeien, pepers en tuinkers ben ik aan het proberen.

 10. Gemma schreef:

  Ik kweek ook! Super leuk om te doen. Hopelijk groeit er weer wat moois!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *