Written by 06:00 Natuur • 13 Comments

De herfst in foto’s gevangen | Fotoblog

herfst in foto's gevangen

Herfst! We zitten er middenin. De bomen hebben de meeste bladeren laten vallen en de temperatuur gaat voornamelijk naar beneden. ’s Avonds is het ook al echt koud en de grond kan bevriezen. Samen met dagenlange regen en hardere windstoten, verandert het weerbeeld in ons kleine landje. Aan de andere kant kunnen we nu genieten van pepernoten, avonden met kaarsen aan en de gezelligheid die het meebrengt. Natuurlijk ook het maken van lange herfstwandelen waarbij je moet oppassen voor de bladeren die extra glad kunnen zijn. Tijdens een aantal wandelingen heb ik de herfst in foto’s gevangen. Dat laat ik je natuurlijk graag zien.

herfst in foto's gevangen

De meest bekende schimmel mag je wel zeggen, namelijk de vliegenzwam. We hebben alleemaal op de basisschool wel het liedje geleerd waarin Kabouter Spillebeen wipt op een rode paddenstoel met witte stippen. Dit kleine exemplaar is, vermoed ik, net een paar dagen boven de grond.

herfst in foto's gevangen

Ik liep vlak langs Kasteel Middachten toen ik deze twee paddenstoelen zag staan. Bij mij komt er een gevoel boven alsof de paddenstoelen met elkaar aan het dansen zijn tussen de bladeren. Welke soort het precies zijn, weet ik niet, maar ik denk zelf aan grote parasolzwammen.

Een gracht vlakbij het kasteel waarover een aantal honderden meters verder kan kijken. Hoe mooi is het met de bomenlanen die ernaast staan? Het zal er wel niet voor niets zo zijn aangeplant 😉
Deze foto maakt me rustig. Een hele vredige foto, vind ik zelf.

De herfst is niet alleen op de grond, maar ook in de lucht te zien. Het bladerdek kleurt langzaam naar rood, oranje en bruin. Daardoor is het misschien de meest gekleurde periode in het jaar. Helaas worden de bomen kaal, want door het verliezen van de bladeren, hoeven er geen voedingsstoffen door de gehele boom worden gestuurd.

herfst in foto's gevangen

Deze paddenstoel wordt ook wel eekhoorntjesbrood genoemd. Het staat alleen niet meer in de grond. Daardoor denk ik dat een dier, bijvoorbeeld een everzwijn, er al eens een keer aan heeft gesnuffeld. De herfst in foto’s gevangen. Wist je dat eekhoorntjesbrood eetbaar is?

Voor meer foto’s van de vliegenzwam heb ik onderstaande galerij voor je gemaakt.

Tof hé, zulke herfstfoto’s?


Op de website van Jasper de Ruiter is een gratis natuurspeurkaart te downloaden, o.a. over paddenstoelen.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close