Drie keer hoera voor de lente! Het voorjaar begint

De maand maart is om nat van te worden. ‘Ik heb mijn regenpak de laatste drie weken vaker gebruikt dan de afgelopen drie jaren bij elkaar,’ heb ik mensen horen zeggen. Het eerste kwartaal van 2020 hebben we vooral binnen besteed of onder een paraplu. Gelukkig kunnen we dat gedag zeggen, want de lente staat voor de deur. Narcissen richten hun kroon naar de zon toe en tulpen staan in bosjes op tafels. Met drie keer een hoera voor de lente verwelkomen we het voorjaar. De kalender duidt 21 maart aan.

Ostara

De naam van de Germaanse godin van de lente is Ostara. Een andere naam voor haar is Godin van de Dageraad en met toeval zijn de woorden oosten, dageraad en voorjaar in de meeste Europese talen een verbastering. Ostara werd gezien als godin door het Germaanse volk, omdat zij na de winter het eerste licht bracht. Het lentefeest dat werd georganiseerd als offer voor haar, vond plaatst bij de eerstvolgende vollemaan waarbij de dag even lang was als de nacht. Je raadt het al, want dit was jaarlijks rond eind maart. Drie keer hoer voor de lente.

Het lentefeest kent een ritueel waarbij de zon aanbeden werd, maar waar ook eieren werden beschilderd die elkaar cadeau werden gegeven. Hey! Waar kennen we dat van? Inderdaad. Dit lentefeest is met de ontwikkelingen van het christendom samengevoegd tot het paasfeest, maar dat gaat over het herrijzen van Jezus.

Lees meer: Vlindertjes in de lente | Column

De lenteschoonmaak

Kabouter Plop heeft zelfs een liedje gemaakt over de lenteschoonmaak. Maar wist jij dat dit een oude traditie is? Van oudsher werden de ramen opengezet en werd met de stoffer het huis van top tot teen schoon geschrobd. Veelal met de reden dat er op kolen werd gestookt en er een roetlaagje op de meubels was ontwikkeld. Ik vind nog altijd prettig om de lente te beginnen met een opgeruimd huis.

Een opgeruimd huis heeft een opgeruimd hoofd als gevolg.

Lees meer: De wereld is nog niet kapot | Column

In vogelvlucht: meer artikelen over de lente

Dat de lente een populair onderwerp is, ga ik niet ontkennen. Lees jij verder over de lente met de artikelen van andere bloggers? 😊

Wat ga jij deze lente ondernemen? Geniet ervan! En dan nu hoera, hoera, hoera voor de lente!

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Wendy schreef:

    Wanneer deze lente ons weer buiten laat, ben ik van plan om hier en daar in het land blote voeten paden te bezoeken! Dat is zo leuk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *