Written by 06:00 Natuur • 2 Comments

Ik spotte een citroenvlinder | Natuur

Ik spotte een citroenvlinder

Tijdens een wandeling halverwege februari werden de eerste warmterecords verbroken. Het was ook in deze vijf dagen dat ik weer een vlinder zag vliegen. (en ik vond een wesp achter een raamluik). De kleur van dit vlindertje is geel en dan popt er maar één soort in mijn hoofd: de citroenvlinder. Voordat ik een foto heb kunnen maken, was het diertje alweer weggevlogen. Die zal wel zoiets denken als: laat maar snel wegvliegen, want dan heb ik nog een beetje rust van die mensen. En groot gelijk. Ik spotte een citroenvlinder en daar ben ik heel blij mee. De enige was ik echter niet, want de Vlinderstichting heeft een speciaal nieuwsbericht gewijd hieraan. ‘Heel veel citroenvlinders in het eerste vlinderweekend van 2021’. 

Ik spotte een citroenvlinder

Niet alleen de citroenvlinder is reeds waargenomen, maar ook de dagpauwoog en het oranjetipje zijn vaak gezien. Sommige vlinders houden een winterslaap, wist je dat? Ik wist het niet. De vlinder die in Nederland het meeste voorkomt, is de atalanta. Dit beestje houdt dus geen winterslaap en is in theorie het gehele jaar door te zien. Al vliegt een vlinder minder gemakkelijk wanneer het kouder weer is, want dan zijn de vleugels vochtiger. Vlinders hebben overigens een hele lieve betekenis, namelijk lente, verliefdheid en zorgeloosheid. Iets wat iedereen wil. Behalve als je hooikoorts hebt, dan wil je misschien niet dat het lente wordt. 

Mooie insecten

Sinds een jaar ben ik geabonneerd op het blad Vlinders van deze stichting, waarmee ik een bijdrage lever aan het instand houden van vele soorten. Dat is belangrijk, want anders kunnen we straks niet meer genieten van vlindertjes die in de tuin vliegen. Geen insecten meer om te bewonderen om hun mooie kleuren en hoe sierlijk ze bewegen. Vlinders lijden voornamelijk door de mens, omdat wij al hun groen wegnemen en veranderen naar steen. Dat is namelijk onderhoudsarm. Vorig jaar op vakantie in Limburg was ik verbaasd over de bermen naar de Maas. Deze stonden namelijk helemaal vol met bloemen. Niet enkel vlinders, maar ook bijen waren hier content mee. Ik spotte een citroenvlinder in februari.

Uitgelichte afbeelding door Anne Nygård on Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Close