De meest voorkomende ziektes bij kamerplanten

Wat vind jij van de kleur groen? Ik word er altijd vrolijk van, omdat het een frisse uitstraling heeft. Groen is natuurlijk de kleur van de natuur. Van alles dat leeft, groeit en bloeit. De kleur zit vol met frisse energie en ik wil mij inzetten voor meer groen in de samenleving. Bijvoorbeeld door behoudt van bos, maar wel dat je een ontspannen wandeling kan maken. Je kunt groen ook in je interieur aanbrengen. Bijvoorbeeld door een plantenverzameling te beginnen. Echter kunnen kamerplanten ziek worden en dat wil je niet. Daarom vandaag de meest voorkomende ziektes bij kamerplanten.

Bladluis

Ik verwacht dat bladluis de bekendste ziekte bij kamerplanten is. Niet alleen mensen kunnen last hebben van luizen, ook planten die bij jou in de woonkamer staan. De meesten bladluizen neem jij en ik mee naar binnen, omdat ze op onze kleding zitten. Vaak heb je dit niet door. Bladluizen zijn er in veel verschillende kleuren, zoals oranje en rood en zijn vaak kleiner dan vijf millimeter. Hiermee heb ik geleerd dat bladluizen dus niet wit zijn. Dit zijn enkel de velletjes die overblijven. Enkele tips tegen bladluizen op je binnenplanten zijn:

  • Geef je planten water waardoor je zorgt dat ze groeien. Stilstaan zorgt ervoor dat bladluizen kunnen nesten.
  • De planten besproeien met een kruidenaftreksel van bijvoorbeeld lavendel, ui of knoflook kan helpen. En laat ik dit nu net drie heerlijke geuren vinden 😉
  • Ik krijg de kriebels van bladluizen. Het idee al geeft me jeuk, maar wist je dat lieveheersbeestjes goed zijn in de verdediging van deze onaangename bezoekers?

Spint

Ovaalachtige beestjes met acht poten. Dat zijn spintmijten. Net als de bladluis zijn deze beestjes ongeveer vijf millimeter groot. Zij hebben een beige kleur met twee stippen aan de zijkant. Je zou deze beestjes met het blote oog op de onderkant van bladeren kunnen vinden. Wanneer de spint het sap uit de bladeren in zich opneemt, neemt het blad een gelige kleur aan. Wat ook kan gebeuren, is dat er een spinrag ontstaat. In dit geval is het al een vergevorderd stadium. Oh, nee. Ik heb planten met een spinrag in de badkamer staan. Dat is niet goed.

Een aantal tips tegen spint zijn:

  • Wormenmest wat vol zit met organische voedingsstoffen die de planten sterk maakt.
  • Zorg ervoor dat planten niet in de tocht staan. Een plekje in de hoek voor de kamerplant dus.
  • Biologische bestrijding met larven van Chrysop. Niet enkel voor spint, maar ook voor bladluis.

Trips

De derde van de meest voorkomende ziektes bij kamerplanten is trips. Dit zijn langwerpige en smalle insectjes die maar 2 millimeter groot worden. Ver vliegen doen ze niet, omdat ze met de wind worden meegeblazen. Op planten kun je ze herkennen als streepjes die zich voortbewegen. Ze laten grijze stipjes op je planten achter. Dat is natuurlijk geen fijn gezicht.

Enkele tips tegen trips zijn:

  • Het verhogen van de luchtvochtigheid in de ruimte waar de plant met trips staat.
  • Ook het bespuiten van de planten met een knoflookaftreksel kan helpen. Enkel is dit niet van lange duur.
  • Voor binnen in het huis vind ik het niet wenselijk, maar er zijn verschillende insecten die je kan inzetten om te voorkomen dat trips je gehele plantenverzameling aantast.
meest voorkomende ziektes bij kamerplanten

Zoals je kan zien op de foto’s zijn mijn planten deze winter niet goed doorgekomen. De bladeren van deze Philodendron Hybrida zijn niet enkel geel. Ze hebben ook vlekjes op het blad en een flinke aantasting aan de zijkant. Ik heb kaartjes opgehangen in de plant om de spint bestrijden. Het mooiste is toch als alle planten een frisse, groene uitstraling hebben.

Hoeveel planten heb jij in de kamer staan?


Dit artikel is een samenwerking.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. Tomas schreef:

    Ik ga het eens proberen om mijn planten te besproeien met een kruidenaftreksel. Heb er namelijk ook last van…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *