Goede moed was er nodig om dit voorjaar met zaaien te beginnen. De maand april was ruim gevorderd en de tijd om plantjes te kweken, was eigenlijk voorbij. Toch wou ik graag iets omhanden hebben dan alleen werken en schrijven. Plantjes kweken duurt lang en is daarom een aangename bezigheid. Buiten bezig zijn als je toch al binnen opgesloten zit, lucht erg op. De kweekkassen kwamen uit de schuur en ook de aarde mocht opnieuw het daglicht zien. Ik pakte de fiets naar de Praxis en toen kon het zaaien beginnen.
Lege kweekbakjes waren niet langer aan de orde, want een laagje aarde was hierin verrezen. Mijn concentratie was al lang niet meer zo op de proef gesteld, maar het lukte. Goedkeurend zou ik het bijna fluitend afgedaan kunnen hebben. Wat ik dit jaar heb gezaaid, zijn roze bloemetjes, aardbeien en een plantje met mijn lievelingskleur: lavendel. Op elk beschikbaar plekje heb ik zaadjes gestrooid die bedolven werden onder een tweede laag aarde. Zo hadden de toekomstige plantjes een warm, maar ook een nat huis. De kweekkassen kregen hun deksel erop nadat ze een eerste regenbui te verwerken kregen.
De eerste aardbeienplantjes De eerste aardbeienplantjes
Lees meer: Lavendel is de lekkerste geur
Plantjes kweken duurt lang
Dat wachten lang duurt hebben we allen al eens ervaren. In de wachtkamer of dat je tegen je auto leunt bij een eerste date. Maar hoeveel geduld je moet hebben totdat er groen sprietje boven de grond komt. Weken. Iedere avond met een verwachtingsvol kloppend hart kijken of er iets gebeurd, maar nee. En dan op een dag zie je de eerste steeltjes omhoog komen. Magie. Prachtig vind ik het dat zo een friemelig plantje zich door de aarde kan bewegen.
Vandaag (13 juni) tel ik 16 stelen waar roze bloemen uit gaan groeien en mag ik ook de felicitaties ontvangen voor de geboorten van 9 aardbeienplantjes. Nou, plantjes is daarvoor nog een te groot woord. De eerste blaadjes vouwen zich uit om naar de zon te keren. De dag dat ik een echte aardbei kan plukken is nog-lang-nie-hier-nie.
Lees meer: 7 redenen waarom scouting leuk blijft
Verpotten van Cosmos Cosmos Gegroeide aardbeienplantjes
Tips om plantjes te laten groei’n
Meerdere mensen zijn hun eigen zaadjes op het moment aan het planten. Daarom nog een aantal tips om te helpen:
- Wanneer je in een bak kweekt: haal de kappen er overdag af, zodat jonge plantjes rechtstreeks contact kunnen hebben met de zon, maar ook voldoende frisse lucht krijgen.
- Planten willen het liefste water toegediend krijgen in de avond. De zon is dan zo goed als onder waardoor de wortels meer water kunnen opnemen. Helemaal klaar voor een nieuwe dag.
- Zo een klein plantje moet je leren kennen. Wat zijn de behoeften? Niet elk zaadje dat je plant, komt uit. De dosis water verschilt echt per plantensoort.
- Hoe meer er in één potje groeit, hoe minder ruimte er voor de plantjes is. Bij het verpotten krijg je te maken met wortels die niet uit elkaar willen. Dat geeft niet, omdat plantjes goed kunnen groeien met minder wortels. Maar een beetje voorzichtigheid is wel geboden natuurlijk.
- Een groeidagboek bijhouden! Echt, het is een tip. Vooral als je jouw kinderen wilt betrekken in het groeiproces. Wat zien ze? Hoeveel water is er nodig? Wat is het weer van de dag? Ik vind mezelf te laat begonnen, maar anders had ik dat ook gedaan.
Veel plezier met kweken en geniet van de bloemen! Of vruchten.
1 Comment
Wat leuk! Ik ben echt een plantenmoeder, maar heb stiekem eigenlijk nog maar weinig zelf plantjes gezaaid. Misschien moet ik dat eens wat meer gaan doen. Met je handen in de aarde ploeteren geeft altijd zo een fijn gevoel.
Leuk om te zien hoe goed ze al zijn aan het groeien.