Redenen om de zomer te laten gaan

De eerste dagen met hoge temperaturen zijn geweest. Genoten heb ik daarvan. Heerlijk met de voeten omhoog en met mijn ogen in een boek. De middagen gaan snel voorbij. Klimaatverandering laat de wereld veranderen. Wat regen was worden onweersbuien en warme zomerdagen worden hete weken. En om dat laatste kan ik begrijpen dat we de zomer ook weleens willen overslaan. Vandaar vandaag een aantal redenen om de zomer te laten gaan.

Kan niet slapen

Hoe langer de warmte duurt, hoe meer de hogere temperaturen zich gaan vestigen. Het wordt klam, vochtig en je hebt het gevoel dat je de gehele dag zweet. Hoewel dat overdag nog niet zo’n probleem is, kan het dat in de nacht wel zijn. Voor mij wel althans. Dan lig ik in mijn bed te draaien en kan ik niet slapen. De warmte is dan een sluipmoordenaar. Op zoek naar verkoeling om de slaap te kunnen vatten.

Stuifzand

Stof happen is wat we doen. In de stad valt dat mee, maar tijdens een boswandeling schop ik het stof enkel centimeters vooruit. Je mond dichthouden is de beste optie. Wellicht één van de beste redenen om de zomer te laten gaan. Weinig regen en veel zon geeft de natuur niet veel schoonheid mee.

Kever in het bos
Kever in het bos © Mitchel Kleuver

Watertekort

Schrijnend. Een knop omzetten en dat het dan een uurtje regent. Nee, dat zit er niet in. Koeien in weilanden kauwen op droog gras. De kroppen sla groeien niet op de akkers. Planten en ook dieren sterven aan het watertekort. Het is geen pret. Water mag niet worden verspilt. Onze eigen planten mogen we geen water geven en ook een zwembad vullen is niet gewenst. Het grondwaterpeil is namelijk lager tijdens droogte.

Redenen om de zomer te laten gaan

Niet enkel de warmte is een nadeel. Het wisselen van jas vind ik een nadeel. Ik ben altijd mijn spullen kwijt, omdat ik niet weet waar ik het heb neergelegd. Of in de jas, in een tasje of mijn sleutels liggen nog op de tafel. Het zien van de zon maakt me vrolijk, maar zolang achter elkaar zorgt ervoor dat ik me sloom ga voelen. De tijd is gekomen om de natuur te beschermen door zelfgemaakte regen te verspreiden over onze kostbare natuur.

Geniet jij van de zomer? Wat vind jij niet prettig aan de zomer?

Uitgelichte foto door Daoudi Aissa op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

1 Comment

  1. patriciakleijn schreef:

    eigenlijk houd ik niet van de zomer, geef mij maar 20 graden dat is mij warm zat. Want nu met 24 graden minimaal moeten werken in een kas dat was geen pretje dus ik houd mijn hart vast over hoe het straks midden in de zomer zal zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *