Vlinders fotograferen met geluk | inclusief foto’s

Voordat ik vanochtend de deur uitging om aan het werk te gaan, had ik de perfecte eerste zin voor dit artikel bedacht. Helaas is deze tijdens werkuren geheel uit mijn geheugen gewist. Om tijdens de regenbuien in de pauze iets te kunnen lezen, heb ik Vlinders in mijn tas gestopt. Dit tijdschrift wordt elk kwartaal uitgebracht door de Vlinderstichting en staat boordevol informatie over vlinders en de bijbehorende natuur. In de zomereditie van nu staat Japan centraal. Wist je bijvoorbeeld dat dagvlinders zelden te zien zijn in Japan, omdat traditionele tuinen enkel groene, bruine en grijze kleuren bevatten? Nee, ik wist het ook niet. Vlinders fotograferen met geluk is waar het vandaag overgaat.

Soms kom je iemand tegen die bang is voor alles wat vliegt. Ken je iemand? Ik heb juist een voorkeur voor deze dieren, want dat gefladder maakt mij vrolijk. Dat wordt versterkt door de mooie kleuren die vlinders vaak hebben. Vlinders zet je enkel niet zomaar vast op de lens. Daar heb je geluk voor nodig, want vlinders vliegen en omdat het nogal eens bewolkt is hier in Nederland, zie je ze niet. De vleugels dienen namelijk droog te zijn. Anders kan er niet worden opgestegen. Eigenlijk is dit juist gunstig, maar zie maar eens vlinder in de natuur te vinden tijdens een regenbui. Dan is een vlindertuin makkelijker.

Op goed geluk heb ik het de afgelopen maanden toch mooi geflikt. Met regelmaat een dagpauwoog en een atalanta, dat de meest voorkomende vlinders zijn in Nederland. Maar ook een keer een groot koolwitje. Dus wanneer ik nu een vlinder zie vliegen of op een struik zie zitten, blijf ik stil staan. Althans zo stil mogelijk als ik kan 😂. Mijn telefoon haal ik voorzichtig uit mijn zak, omdat ik niet wil dat de citroenvlinder, boomblauwtje of kleine vos. Op de website van de Vlinderstichting kun je een herkenningskaart downloaden.

Vlinders fotograferen met geluk. Het moet maar net je dag zijn. Hieronder een kleine impressie van de atalanta en groot koolwitje.

© Mitchel Kleuver

Vlinders fotograferen met geluk
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

14 Comments

 1. Gemma schreef:

  Ja, daar moet je zeker geluk voor hebben! Fotograferen bij een bloeiende vlinderstruik levert vaak wel een mooie foto op.

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben iemand die bang is voor vogels! Maar voor vliegende vlinders ben ik dan weer niet bang gelukkig.

 3. Rosalyn schreef:

  Ik vind vlinders ook prachtig! Niets leuker dan wanneer een vlinder eventjes op je arm landt. Jouw foto’s zijn zeker goed gelukt! Genieten!

 4. Giulia schreef:

  Wauw, wat een mooie foto’s! Daar moet je bij vlinders inderdaad ook wat geluk bij hebben. Mijn moeder heeft toevallig een enorme vlinderstruik in de tuin staan, waar mijn 2-jarige dochter maar al te graag naar kijkt. Ze vastleggen is moeilijk, maar kijken naar hoe ze vliegen prachtig!

 5. Lindaschrijftop schreef:

  Toevallig ben ik in de tuin ook aan de slag gegaan om vlinders op de foto te zetten. Al zijn het er naar mijn idee wel minder dan verleden jaar.

 6. M schreef:

  Leuk blog! Ken het blad niet, maar ben wel dol op de diertjes (en het fotograferen daarvan)

 7. Serge schreef:

  Leuk om even te ontspannen en tot rust te komen. Als er dan aan t einde ook nog mooie plaatjes tussen de foto’s zitten is het helemaal top.

 8. Mirjam vlogt Wel schreef:

  Mooi hoor! Ik ben blij dat ze weer zo vaak te zien zijn. Je wordt toch helemaal vrolijk van al die kleuren!

 9. Prachtig! Ik word er zelf ook altijd vrolijk van. Al heb ik het dan weer niet zo op vogels. Die mogen van mij rustig in de boom blijven zitten, dat gefladder.

 10. Rory schreef:

  Mooi! Ik ben dol op vlinders. Helemaal omdat ik het gevoel heb dat die ene vlinder die steeds heel dicht bij mij in de buurt op de pilaar komt zitten een dierbare is die even gedag komt zeggen. Los daarvan vind ik vlinders mooie diertjes en hoop ik altijd dat ze op mij komen zitten. In Azië zijn we vaak naar vlindertuinen gegaan en heb ik echt de mooiste exemplaren voorbij zien komen. Ze fotograferen is weer een ander verhaal. Dat lukt mij dan weer niet zo goed.

 11. Claire schreef:

  Wat een mooie foto’s! Wij zijn ook dol op vlinders. Het lijkt mij super bijzonder om een keer een foto te maken van een vlinder op mijn dochters handje of neus van de hondjes.

 12. Frederique schreef:

  Wat zijn vlinders toch enorm mooi. Ik vind het altijd erg leuk om in de vlinderserre in Artis te wandelen, dan vliegen ze allemaal vrij om je heen.

 13. Heidi schreef:

  O, dat wist ik niet dat je die daar zelder ziet in Japan.
  Gelukkig zie ik er super vaak voorbij komen in mijn tuintje. Meschien heb je het wel al gezien op mijn blog Als je die volgt 😊.
  Ik hou super veel van vlinder, het maakt me vooral vrolijk van binnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *