Written by 06:00 Natuur • 14 Comments

Vlinders fotograferen met geluk | inclusief foto’s

Vlinders fotograferen met geluk

Voordat ik vanochtend de deur uitging om aan het werk te gaan, had ik de perfecte eerste zin voor dit artikel bedacht. Helaas is deze tijdens werkuren geheel uit mijn geheugen gewist. Om tijdens de regenbuien in de pauze iets te kunnen lezen, heb ik Vlinders in mijn tas gestopt. Dit tijdschrift wordt elk kwartaal uitgebracht door de Vlinderstichting en staat boordevol informatie over vlinders en de bijbehorende natuur. In de zomereditie van nu staat Japan centraal. Wist je bijvoorbeeld dat dagvlinders zelden te zien zijn in Japan, omdat traditionele tuinen enkel groene, bruine en grijze kleuren bevatten? Nee, ik wist het ook niet. Vlinders fotograferen met geluk is waar het vandaag overgaat.

Soms kom je iemand tegen die bang is voor alles wat vliegt. Ken je iemand? Ik heb juist een voorkeur voor deze dieren, want dat gefladder maakt mij vrolijk. Dat wordt versterkt door de mooie kleuren die vlinders vaak hebben. Vlinders zet je enkel niet zomaar vast op de lens. Daar heb je geluk voor nodig, want vlinders vliegen en omdat het nogal eens bewolkt is hier in Nederland, zie je ze niet. De vleugels dienen namelijk droog te zijn. Anders kan er niet worden opgestegen. Eigenlijk is dit juist gunstig, maar zie maar eens vlinder in de natuur te vinden tijdens een regenbui. Dan is een vlindertuin makkelijker.

Op goed geluk heb ik het de afgelopen maanden toch mooi geflikt. Met regelmaat een dagpauwoog en een atalanta, dat de meest voorkomende vlinders zijn in Nederland. Maar ook een keer een groot koolwitje. Dus wanneer ik nu een vlinder zie vliegen of op een struik zie zitten, blijf ik stil staan. Althans zo stil mogelijk als ik kan 😂. Mijn telefoon haal ik voorzichtig uit mijn zak, omdat ik niet wil dat de citroenvlinder, boomblauwtje of kleine vos. Op de website van de Vlinderstichting kun je een herkenningskaart downloaden.

Vlinders fotograferen met geluk. Het moet maar net je dag zijn. Hieronder een kleine impressie van de atalanta en groot koolwitje.

© Mitchel Kleuver

Vlinders fotograferen met geluk
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close