Waarom werken vogelgeluiden rustgevend?

’s Ochtends wakker worden door kwetterende vogeltjes wil ik iedere dag. Dat gebeurde wél op vakantie in De Lutte. Daarover schreef ik mijn dagboekmomenten voor je op. De roodborstjes, pimpelmeesjes en boomklevers vlogen vrolijk fluitend tussen de bomen door. De natuur werkt zo ontspannend en dat heeft een hele fijne werking op mijn lichaam. Mijn spieren spanden zich minder sterk aan, zodat ik minder pijn heb van de stress. Mijn hoofd voelde meer helder door de frisse lucht en zo ontspande ik mentaal en fysiek voor een gehele week. Daardoor kwam de vraag in mij op: waarom werken vogelgeluiden nou zo rustgevend?

Oerinstinct

Wat ik denk, is dat ons oerinstinct er alles mee te maken heeft. Net zoals dat mannen vrouwen zouden moeten beschermen. Dat mannen jagen op het wild en ook dat we kunnen navigeren op de sterren. Helaas is de mensheid hierin een stuk dommer geworden door allerlei technologische snufjes, zoals de supermarkt en het navigatiesysteem. Door het geboem-boem van muziek, dringen de geluiden van buiten helemaal niet meer door de muren en ramen naar binnen. We hebben ons als het ware afgesloten van de natuur. En de impact die het heeft op mensen.

In de oudheid lagen mensen op een deken van bladeren en stro te kijken naar de sterrenhemel. Enkele meters verder brandt een vuur om de nacht behaaglijk in te gaan. Wanneer ze wakker worden van het eerste zonlicht, vliegen de vogeltjes boven hun hoofden tussen de takken van bomen met dichte bladerdaken. In mijn beleving is dit de basis van ons bestaan.

Voor het slapengaan

In slaap vallen is niet één van mijn specialiteiten. Een hele hoop tips heb ik geprobeerd, zoals een standaard avondritueel inzetten of even douchen om de dag af te spoelen. Daarvan heb ik geleerd om vooral af te gaan op wat mijn gedachten zeggen. Telefoon wegleggen? Doen. Wat te drinken pakken? Doen. Ik heb gemerkt dat ik dan veel sneller in slaap val dan als ik deze interne prikkels negeer. Bijna iedere avond val ik slaap in het midden van een luisterboek. Of ik luister naar een rustgevende melodie. De Sleep Cycle app die ik gebruik, heeft de mogelijkheid om naar geluiden uit het bos te luisteren. Met geluiden als het kraken van takjes en vogels die je hoort wegvliegen. Dit is de uitvinding van de eenentwintigste eeuw.

Waarom werken vogelgeluiden rustgevend?

De conclusie op deze vraag herleid ik dus terug naar ons oerinstinct. Het fluiten van de roodborstjes en andere vogeltjes gaan we met onze hersenen volgen. We sluiten min of meer onze eigen hersenen af van andere gedachten. Daardoor zakken we steeds verder in het matras weg, zodat de slaap zijn intrede kan doen.

Van welke geluiden ontspan jij?

Uitgelichte afbeelding door A Perry op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *