Wandelen door de Veluwezoom | tips & omgeving

Lees jij mijn artikelen vaker? Dan weet je dat ik met regelmaat in het bos te vinden ben. Een heel groot bos heb ik als mijn achtertuin. Dat is heerlijk, omdat ik alledag een snel rondje tussendoor kan maken. Verschillende ommetjes heb ik al ontdekt, in een kring van 2,5 kilometer rondom mijn huis. Saai is dat zeker niet, want iedere keer zie ik iets anders. Vlinders, een groep everzwijnen of een Schotse Hooglander. Eigenlijk is het niet verstandig om je schatten weg te geven, maar ik deel graag met jou in wat voor een mooie omgeving wij wonen. ‘Gelderland, oh, Gelderland,’ zou ik zingen. Vandaar dat ik je meeneem door in schrift te wandelen door de Veluwezoom. Heb je je je wandelschoenen aangetrokken?

Op pakweg vijftien minuten lopen van mijn huis, is Kasteel Middachten te vinden. Dit kasteel werd voor het eerst genoemd in 1190 en staat er nog steeds. De tuinen zijn in de zomermaanden geopend voor publiek en zijn de moeite zeker waard. Vanaf de oprijlaan van het kasteel loop je de Veluwezoom in waar je soms aardig omhoog moet stappen. Wanneer je besluit naar het westen te lopen, dan staat je nog een hele tocht te wachten. Maar daarvoor wordt je rijkelijk beloond met mooie uitzichten. In ruim een uur bereik je het bezoekerscentrum van de Posbank. Op zonnige dagen adembenemend mooi, omdat je veruit over de heidevelden kan kijken. Met een beetje geluk zie je een kudde wilde paarden.

De kans dat je op de Posbank politie ziet, wordt steeds groter. Het toerisme in de omgeving neemt toe. Daardoor ook alle auto's en motoren tot ergernis van lokale bewoners. De politie ziet ook steeds meer toe dat fotografen niet al bij zonsopkomst alle heide doodtrappen. Om het genuanceerd te zeggen.
Wandelen door de Veluwezoom
Kasteel Middachten te De Steeg

Wandelen door de Veluwezoom

De Veluwezoom is an sich al een verzameling van allerlei bossen. Wanneer je op bezoek gaat, zoem maar eens in op Google Maps. Het duizelt je aan namen. Via de Posbank en de Onzalige Bossen kom je al snel uit bij de Carolinahoeve. Een oude boerderij welke afgelopen jaar door Natuurmonumenten is verbouwd. Het is al decennialang een pannenkoekenhuis, maar je kunt er ook heerlijk appeltaart eten. Zeker met mooi weer, want dan is het terras ideaal. De kans is groot dat je hier genieten kunt van grazende Schotse Hooglanders. Wandelen door de Veluwezoom is zoals je leest heel divers. Van kastelen tot bomenlanen, van heide tot middenin uitgestrekte bossen.

Lopen door het jachtgebied

Vanaf de Carolinahoeve loop je door de Middachterbossen naar twee markante punten. In het sterrenbos kom je de Prins Willemberg tegen. Deze heuvel verbindt vier verschillende bospaden met elkaar. In dit gebied gingen de familieleden van Oranje-Nassau eeuwen geleden jagen. Zogenoemde jachtpalen zijn nog steeds te vinden. Ze geven het terrein aan waarbinnen gejaagd mocht worden, voornamelijk op herten. Als je het juiste pad kiest, kom je uit op de Carolinaberg. Binnen de Veluwezoom is dit mijn favoriete plek. Naast dat het dichtbij huis is, voelt het ook zo. De Carolinaberg is een verzamelpunt van veertien lanen die in verschillende richtingen naar beneden lopen. Dertien zijn er hiervan nog begaanbaar. In het midden staat een rode beuk met een bank. Het is een geliefde plek waar fietsers en wandelaars even uitrusten.

Bomenlaan in de Veluwezoom

Hoe groot de achtertuin ook mag zijn, dichtbij huis is het heel fijn. Voor een klein of groot ommetje loop je heel gemakkelijk het bos in. En er zijn altijd paadjes te ontdekken die je een keer eerder nog niet zag. Of ze zijn plotseling afgesloten. Dat gebeurt ook. Dus wees welkom in onze natuur, maar wees je er wel van bewust hoe druk het kan zijn. In het weekend is daarom geen aanrader. Maar laat je betoveren, zou ik zeggen.

Meer informatie is te vinden op de website van Visit Arnhem.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

15 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Wat mooi allemaal Mitchel. En wat fijn dat dit gewoon allemaal praktisch in je achtertuin is te vinden zeg!

 2. Gabrielle schreef:

  Heerlijk! Ik woon in Zuid-Limburg en daar hebben we de Brunssummerheide maar helaas ligt die niet in mijn achtertuin. Dank je wel voor de mooie beschrijvingen en foto’s. Eind deze maand gaan we richting Arnhem/Nijmegen. Wie weet maken we een tussenstop!

 3. Kiki schreef:

  Wat is het daar prachtig! Ik ga dit onthouden voor een dagje wandelen!

 4. Rosalyn schreef:

  Wat fijn om dat in je ‘achtertuin’ te hebben! Heerlijk dat je zo even naar buiten kunt en leuk om op deze manier mee te wandelen. Scheelt mij veel hooikoorts 😉 Prachtig kasteeltje trouwens!

 5. Serge schreef:

  Ik woon zelf in Brabant en ook hier mooie stukken natuur. Leuk om te lezen wat jij zoal tegen komt. Wat een prachtige omgeving en mooie foto’s

 6. Fallon schreef:

  Vroeger zaten wij altijd op de camping in Garderen. Nadat ons sta caravan verkocht was bleven we gaan en kozen we voor het huren van een huisje meestal in Ede of Hoenderlo. Fantastische tijden gehad en heerlijk genoten op de veluwe!

 7. Wat een prachtig gebied om in te lopen zeg! Ik zou daar echt uren kunnen verdwalen.

 8. Tania schreef:

  Het ziet er daar prachtig uit om te wandelen. Jammer dat het voor mij zo ver is. Ik ga ook graag wandelen, vooral in de herfst.

 9. Marguerita schreef:

  Prachtig! Lijkt me heerlijk als het zo dicht in je eigen omgeving te vinden is, heel mooi die kastelen en natuurgebieden

 10. Serge schreef:

  Wat een prachtige omgeving en wat een mooie foto’s. De wijze waarop je het schrijft leest ook nog een lekker.

 11. Lindaschrijfthetop schreef:

  Prachtig, mijn hart ligt bij de Veluwe, elk seizoen is het er mooi, ik zou er graag willen wonen.

 12. Tessa schreef:

  Jeetje, wat woon je in een prachtige bosrijke omgeving. Heerlijk!

 13. Rory schreef:

  Goed gezegd ook voor wat betreft de drukte en het vertrappen van mooie flora en fauna. Ik loop vaak een rondje Naarden-Vesting, niet alleen door de natuur overigens. Maar het klopt dat er in bepaalde gebieden (zeker tijdens de lockdowns) ineens veel meer mensen te vinden waren. En dat het zeker niet per definitie goed is voor de natuur.

 14. Lindaschrijfthetop schreef:

  Ik ben pas bij Nationaal Park de Hoge Veluwe geweest, maar deze tips ga ik zeker onthouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *