Niet de mogelijkheid beschikken | Column

Waar ik me keer op keer over verbaas, is hoeveel er kan gebeuren in een korte tijd. De dagen volgen elkaar in rap tempo op. Dat vind ik fijn, want dat wil zeggen dat de gezellige herfst op het punt staat om te beginnen. Echter is dat ook uitputtend. Hoe verder de middag komt, hoe meer last ik heb van spierspanning. Ik denk dat mensen niet de mogelijkheid beschikken om te zien wat het beste voor hen is. Net als dat verliefde mensen niet doorhebben dat ze door een roze bril kijken. Wat erin resulteert dat mijn lichaam de uitputtingsslag heeft gewonnen van mijn hoofd.

Nee, ik heb geen moeite met uitspreken wat ik vind of denk. Totdat het de diepere lagen van mijn emoties raakt. Woorden en zinnen kronkelen door elkaar. Een opstapeling van slecht nieuws en gebeurtenissen zorgen ervoor dat mijn lichaam zich vastzet. Alsof er een tralies naar beneden wordt geschoven. Het is een gevoel wat ik je verder niet kan uitleggen. Alleen maar dat het voelt als een beklemming. De maanden juli en augustus waren voor mij alle hens aan dek. Zeker door alle afspraken die ik in augustus had gepropt.

Zing het dan!

Jochem Myjer heeft in zijn shows veel onzin, maar ook één goed advies en dat is: als je het niet kunt zeggen, zing het dan. Anderen uitschelden zou af en toe voor opluchting kunnen zorgen. Wat ik voor mezelf heb ontdekt, is dat zingen een heel fijn middel is om te kunnen ontladen. Dit werkt alleen als ik alle andere dingen wegleg. Gewoon zitten en de tekst meezingen. Ik zeg je dat zitten fijner is, als het ontspannen kan. Want nogmaals. Ik denk niet dat mensen de mogelijkheid beschikken zien hoe ze het beste voor zichzelf zorgen kunnen. Ik niet althans. De signalen mis ik. Dat resultaat in:

Gedachten op een rij zetten

Op dagen dat ik minder goed in mijn jasje zit, moet ik altijd even denken aan cognitieve gedragstherapie. Van mijn toenmalige behandelcoördinator kreeg ik een opdracht. Namelijk om een positiviteitsdagboek bij te houden. Het is een middel welke ik vaker aan andere heb aangeraden. Want helpen doet het! Maar dat doet het alleen als je het echt wilt. Dat is mijn kijk erop. Wat doe ik nu? Net hetgeen wat niet goed voor me is. Als mijn gedachten op een rij zouden staan, zou het vandaag de dag minder chaotisch in mijn hoofd zijn.

Uitgelichte afbeelding door Tim Goedhart op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *