Online-loze avond per week, hoe ideaal zou het zijn?

Een week of twee geleden was het donker op straat. Pikkedonker, want de stroom in een groot deel van Het Dorp was uitgevallen. In de huizen aan de doorgaande weg werden kaarsen aangestoken om toch een lichtje te hebben. En als de stroom uitvalt, is er geen internet waardoor ook de WiFi stopt met werken. Drama, natuurlijk. Ik ging alleen naar een dorp verder waar de lantaarnpalen hun licht verspreidden. In mijn huis was er gewoon WiFi aanwezig. Daarom was er voor mij weinig aan de hand, maar het zette mij wel aan het nadenken. Want het zou goed voor mij zijn om een online-loze avond per week te hebben.

Even een avond zonder computer en telefoon zou je veel kunnen brengen. Meer contact met je basischakra zorgt ervoor dat je geaard bent. Heerlijk spiritueel, maar het doet iedereen goed. Vooral de mensen uit mijn generatie kun je beste ‘altijd online’ noemen. Gemiddeld zit er op WhatsApp drie minuten tussen de antwoorden in het gesprek. Niet omdat we niet sneller kunnen typen, maar omdat we meerdere gesprekken op dat moment voeren. Hoe meer we in feite met ons brein bezig zijn, hoe groter de kans is dat de rest van je lichaam uit balans is. Hoe ideaal zou het daarom zijn om een online-loze avond per week in te stellen. Voordat ik afgelopen zaterdagavond mijn telefoon in een hoek heb gegooid, bedacht ik mij wat ik dan zou kunnen doen.

Meme Put away your phone

Wat je kan doen op een zaterdagavond en je wilt gezellig thuis blijven?

Dat krijg je van mij in dit lijstje:

 • Waxinelichtjes aansteken
 • Tijdsschriften lezen, omdat je daar anders nooit aan toe komt.
 • Het kastje onder het keukenblok opruimen. Leuk is het niet, maar voldoening geeft het wel.
 • Iets actiever? Een cake bakken. Achteraf nog lekker ook.
 • Je gedachten uitschrijven. Niets is zo fijn om dat te doen met pen en papier.
 • Pak verf en een kwast en ga helemaal los. Laat je gevoel in de kleuren spreken.

Of lees een krant, speel een spel, leer een nieuwe taal of loop gewoon een eind weg 😛

Wat wil ik doen in mijn online-loze avond?

 • Een paar straten bijgetekend op mijn plattegrond.
 • Een deel van de kledingkast opnieuw ingepakt.
 • De lepeltjes- en postzegelcollectie bijgewerkt.
 • Drie hoofdstukken van Weerwolven van Waraine gelezen.

Ik ben nog niet eens begonnen of ik wil al vaker een online-loze avond. Het idee vind ik aanlokkelijk. Even een tijd helemaal niets en het internet uit. Dingen doen waar ik anders geen tijd voor maak, omdat ik mij de rust niet gun. Altijd maar schrijven of administreren. Nu gewoon met een boek.

Leg jij ook weleens je telefoon een paar uur (bewust) weg?

Uitgelichte afbeelding door Quotesgram.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

11 Comments

 1. Cynthia schreef:

  Zeker tijdens het schrijven zet ik mijn telefoon op ‘niet storen’ stand en uit het zicht. Ook als we aan het eten zijn, een spel spelen of ergens op bezoek zijn, wil ik dat ding niet in de buurt hebben. Met zo’n mobiel ben je toch steeds aan het multitasken en uit contact met je omgeving. Ik probeer er wel bewust mee bezig te zijn ja.

 2. Krystle schreef:

  Ik moet bekennen : nee. Wel eens een poging gedaan hoor, maar is mislukt haha.

  Wel ontzettend balen als de stroom uit valt!

 3. Wat een super goed idee. Ik merk ook dat ik veel minder rust heb sinds ik altijd mijn telefoon met internet bij me heb. Tijd dus om ook eens zo’n internet lose avond te organiseren.

 4. Linda schreef:

  Met regelmaat ga ik hier voor een online loze avond of zelfs dag. Heerlijk om even geen last te hebben van FOMO en lekker tijd voor elkaar te hebben!

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ja zeker! Elke avond. Hoewel ik me nu bedenk dat ik er dan wel muziek mee luister… Oeps.

 6. Deborah schreef:

  Yes!! En het voelt goed om niet altijd verbonden te zijn met de hele wereld. Vaak als ik met Poownie uit wandelen ga laat ik mijn telefoon lekker weg. Of wanneer ik een avondje “me-time” heb net een sauna of badmoment. Dan ook geen telefoon in de buurt. Eigenlijk zou de telefoon nog veel vaker weg mogen. Hoe minder stoorzenders hoe meer balans en rust. Als 1 avond voor jou te weinig is dan plan je er toch meer? Jij bent de baas over je telefoon en niet andersom 😉

 7. Kelly Buysse schreef:

  Ik leg iedere avond mijn toestel aan de kant. Wij hebben hier thuis de afspraak om vanaf 19u30 geen Tablets of Smartphones meer in de hand te nemen. Dit zorgt voor heel wat rust. En eerlijk gezegd vind ik het sowieso al niet leuk om constant aan dat toestel te hangen. Ik neem wel op als ik zin heb. Geef mij maar natuur in de plaats 🍀🍁

 8. Rory schreef:

  Oh, ik zou dat zoveel vaker moeten doen. Ik merk de laatste tijd dat ik – zelfs als ik een Netflixje kijk – ik zo nu en dan dat ding er weer bij pak om ‘even’ te kijken of ik niet iets heb gemist. Waardoor ik weer ga scrollen en dan soms serieus vergeten ben wat ik in de eerste plaats op de telefoon wilde doen. Gelukkig vergeet ik (nog) niet dat ik een serie aan het kijken ben. Fnuikend. Ik zou dat dus wel eens en vaker mogen doen.

 9. Wanda schreef:

  Ik neem mij iedere keer weer voor om dit te doen, maar na 2 keer zo’n avond dan verzand ik toch weer in mijn oude gedrag.

 10. Tessa schreef:

  Ja dat doe ik regelmatig. Het helpt ook om het geluid uit te zetten, dan heb je ook gelijk minder prikkels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *