Written by 14:00 Blog • 11 Comments

Column | Pot vol koffie is het nieuwe schelden

Pot vol koffie schelden

De tijd kwam om scheldwoorden te veranderen naar update 2.0. Ik ben snel geneigd om woorden eruit te flappen, maar dat wordt niet altijd gewaardeerd. ‘Let op je woorden.’ Vaak is het en dat herken jij vast, als er iets niet goed loopt. De laatste maanden viel het mij op dat na het schreeuwen van GVD het wel lukt. Vreemd, maar waar. Het nieuwe Godverdomme is bij mij ‘Pot vol koffie’ geworden. Dit is ontstaan nadat ik op visite was geweest en daar een pot vol koffie klaar stond. Het makkelijke is dat je het snel kunt zeggen en ook luid.

Mitchel, misschien zeg je iets te vaak Godverdomme. Pas op je taalgebruik. Kun je geen vervangend stopwoord vinden?

Scheldwoorden zijn geïntegreerd in ons leven. Het spat uit onze stembanden in elke willekeurige situatie. Waar wij ons bevinden maakt niet uit. Bijvoorbeeld in de supermarkt, bij de vereniging of in het bushokje. Vrienden hebben mij ervan bewust gemaakt dat ik soms erg vaak scheld met Hem, omdat het lekker bekt. Netjes is het niet, maar ik ben echt niet de enige die het door de lucht schreeuwt. In De Luizenmoeder kaarte Juf Ank al aan dat Godverdomme een verbastering is van ‘God moet mij verdoemen’. Als je nu nagaat, zeg je dus eigenlijk dat je jezelf wilt vervloeken. Het is maar dat je het weet.

Het zoeken naar een alternatief duurde even. Een nieuw woord dat je kunt gebruiken bij verbazing, frustratie of verontwaardiging moet vooral goed klinken. Ook het woord moet snel over je lippen kunnen komen. Als je het mij vraagt, is dit de conclusie van het gebruik van scheldwoorden. Doelgericht en treffend. Pot vol koffie werd het met toeval, maar veel jongeren vloeken met ziektes waarin het vooral gaat om de k-klank. Zoveel mogelijk k’s in één woord en het gaat helemaal goed. Ik herinner mij een gesprek met klas 2- tekenen. Het woord dat het goed maakte was: kakkerlakkenkak. Een beetje smerig moest het ook zijn. Ik bedacht mij net dat koekje ook goed klinkt, en een stuk liever.

waarin het vooral gaat om de k-klank. Zoveel mogelijk k’s in één woord en het gaat helemaal goed. Ik herinner mij een gesprek met klas 2- tekenen. Het woord dat het goed maakte was: kakkerlakkenkak. Een beetje smerig moest het ook zijn. Ik bedacht mij net dat koekje ook goed klinkt, en een stuk liever.

Hé get, krijg nou koekjes!

Pot vol koffie is nog niet helemaal tot mij doorgedrongen. Door het schrijven van deze column wil ik mij bewuster maken van het feit dat ik goed ben in een potje vervloeken. Misschien moet ik gaan vloeken als in Harry Potter: ‘Merlin’s beard’. Voor nu ga ik proberen om vaker te denken aan pot vol koffie en koekje. Dat gaat mij een hoop ‘ja ja,’ zeggen schelen wanneer ik word verbeterd. Denk aan je taalgebruik 😉

Photo by Ian Espinosa on Unsplash

Rating: 2.0/5. From 1 vote.
Please wait...