Schrijfplezier! Een update: Wat is het?

Eén van mijn doelen in 2019 is het opstarten van Schrijfplezier! In 2017 is dit idee begonnen om te gaan schrijven met tieners uit de buurt. Tot noch toe is daar nog niks uitgekomen, maar ik ben begonnen met opstarten. Schrijfplezier! is de naam van mijn nieuwe project. Het idee is om mensen van 10 tot 15 jaar op hun eigen tempo te laten schrijven. Je kunt het zien als een soort schrijfcursus dat het hele jaar door kan blijven gaan. Wil jij meer informatie? Lees dan gauw verder.

Wat kan Schrijfplezier! jouw bieden?

Dit vond ik eerst een moeilijke om te bedenken. Want ja, waar zou ik tieners bij kunnen helpen? Zo heb ik stukje bij beetje allerlei vormen van schrijven opgezocht en verwerkt in een lijst. Over deze lijst ben ik tenslotte gaan nadenken en heb ik gestreept om tot een concept te komen waarmee ik kan helpen. Dat zijn de volgende schrijfvormen geworden:

 • Verhaal
 • Column
 • Gedicht
 • Elfje
 • Blog
 • Interview

Per vorm bekijk ik samen met de jonge schrijver hoe wij dit kunnen aanpakken. Het plezier in schrijven moet hierbij voorop staan, want dat is wat ik wil overbrengen. Daarbij kan ik tips geven in hoe je de dingen juist op papier zet.

Schrijfplezier!

Hoe ziet een sessie eruit?

Ten eerste wil ik even kwijt dat ik een sessie individueel of groepsgewijs aanbied. Ik zou het namelijk gezellig vinden om met meerderen te kunnen schrijven. Wellicht bloeit er daardoor een heel mooi project uit. Zij kunnen dan aangeven aan welke schrijfvorm zij willen werken. Het mooie van een vrije invulling vind ik dat er hele spontane dingen geschreven kunnen worden. Net zoals eigenlijk alles met een idee begint. Toch?
De sessie kan gestart worden met een korte oefening om de fantasie te prikkelen. Vervolgens het echte begin van het schrijfproces. Wat zijn de ideeën? Hoe gaat het verhaal of gedicht eruit zien? Kun je zelf de woorden verzinnen of dient er een beetje hulp te zijn? Daarna kan het schrijven dan echt beginnen. Als een echte schrijver gewoon beginnen en met het herlezen verbeteren. Zoals het hoort. De sessie of les eindigt met het voorlezen of met een spelletje om af te sluiten.

Geen schrijfidee, wat dan?

Maak je over het hebben van geen schrijfideeën maar niet druk. Ik heb er namelijk genoeg! Daarvoor heb ik natuurlijk een beetje hulp nodig en dat doe ik door een schrijfboekje. In het eerste boekje met schrijfopdrachten staat de olifant centraal. Een simpel dier dat bij iedereen toch bepaalde gedachten oproept. Door het boekje heen staan verschillende opdrachten. Bijvoorbeeld een gedicht, fantasyverhaal of column. Wanneer dit boekje klaar is, ga ik dat delen in een nieuwe update.

Wat vind jij van mijn ideeën?

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

 1. Geke schreef:

  Wat een super leuk idee! Succes!

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het een leuk idee van je. En de doelgroep vind ik ook interessant.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *