Written by 06:00 Blog • 39 Comments

Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek

Met een trillende pink begin ik aan dit artikel. Niet omdat ik mij schaam, omdat ik scout ben, maar vooral hoe de buitenwereld naar onze uniformen kijkt. Wellicht heb jij zelf een mening over ons? Vanuit mijn optiek deel ik het wereldje dat scouting heet. Ik denk dat jij denkt dat het er als volgt uitziet: scouts lopen in uniform, zijn een halve militaire organisatie en delen koekjes uit. Daarnaast zijn het mensen die knopen leggen en graag marshmallows roosteren boven het vuur. Bijna alles is helemaal waar, maar het militaire stukje door onze uniformen is wat mij betreft onzin.

Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek

Scouting is een groeiende organisatie en wij zijn nog modern ook. Hikes lopen worden uitgezet met een navigatiesysteem en de meest maatschappelijke thema’s komen ook in de scoutingwereld voor. Ik denk hierbij aan klimaat & milieu, de LHBT-community, maar ook modernisering in de ICT-branche. Het fijnste aan onze wereld is dat het vertrouwd is. Ik denk dat scouting één van de weinige verenigingen is waar iedereen zich thuis (mag voelen) voelt. Dat heeft zeker voordelen, zonder meer, maar de mensen die het niet snappen. Die kijken met een scheef oog naar ons. Zonde vind ik!

De mensen binnen scouting zijn uniek, want ieder heeft een eigen kwaliteit. Zoals iedereen dat natuurlijk heeft. Het is alleen van belang om de talenten goed te gebruiken. Vooral de activiteiten die wij doen zijn hier een goed voorbeeld van. Naast het vuur opstoken, zijn wij bewust van onze plek in de maatschappij. Maar ook wat wij doorgeven aan onze jongere leden. Zo leren wij over de natuur, hoe kaartlezen werkt en wat de krachten zijn van het scout zijn. Hoewel niet iedereen openlijk zijn uniform wilt laten zien, maak ik daar geen probleem van. Ik ben al 15 jaar trots dat ik bij zo’n mooie vereniging als scouting ben aangesloten.

Hoe kijk jij tegen scouting aan?

Wat mij betreft is die trillende pink niet meer nodig. Iedereen moet trots terug kunnen kijken op wat je als persoon hebt bereikt. Ongeacht aan welke vereniging je bent verbonden.

Het wereldje dat scouting heet: vanuit mijn optiek
No votes yet.
Please wait...
Close