Written by 14:00 Scouting • 14 Comments

Het Vredeslicht ophalen in Wenen | kort verslag

Vredeslicht - Kort verslag

Oostenrijk, wat ben je prachtig! Precies een maand geleden vertrok ik voor scouting in een touringcar. Met een delegatie van pakweg 80 personen in de bus gingen wij op 14 december naar Oostenrijk, want wij gingen het Vredeslicht ophalen in Wenen. Dit symbool wordt elkaar jaar voor kerst vanuit Bethlehem naar Wenen gebracht en staat internationaal voor de vrede. Het weekend was veel te kort, maar aan de hand van enkele foto’s tracht ik een indruk te kunnen geven hoe het eraan toe ging.

Niet toeteren in Wenen

Met bekende en nieuwe gezichten rijdt de bus in de donkere avond de grens over, Duitsland in. Het Vredeslicht-lied vult de bus met vrolijke geluiden, want de reis is nu echt begonnen. Het zitten in de bus gaat vervelen en het kijken van een film helpt dan. Dat zou je denken tenminste, want na vier keer Mammia Mia is de koek op. ’s Nachts de bus uitgaan, mag dan misschien wel koud wezen, maar het maakt een fijne afwisseling van het urenlange zitten. Even de benen strekken.
Op vrijdagochtend rijden we Wenen binnen, waar je niet mag toeteren. Dus denk erom mocht je daar je hart eens gaat openzetten.

Binnenkomst in Wenen: niet toeteren!

Vaste prik: The Burger Bar

De kamers zijn verdeeld. De weekendplanning is besproken en daarmee is het tijd om op pad te gaan. Het middaguur brak aan en daarmee de behoefte om te gaan lunchen. Een korte zoektocht volgde op internet met daar aansluitend de navigatie naar een burgertent in Oostenrijk welke vrij bekend is. Namelijk The Burger Bar.
Tijdens de wandeling zag ik onder andere de Votiefkerk, de universiteit van Wenen, vele stoplichten en viel het mij op dat deze muziekstad veel parken heeft, waaronder de Volksgarten.
Wanneer je bij The Burger Bar besteld, krijg je er sowieso patatten bij waardoor de plaat vol ligt, er lekker.

Lekkere vette hap.

Een centrumbezoek

De ceremonie van het Vredeslicht is op zaterdagmiddag en daarmee is er nog een etmaal te gaan. Een goede reden om de stad te verkennen. Dus zo gezegd en zo gedaan. Het middelpunt van de stad is een knooppunt van verschillende winkelstraten waar je bekende concerns kan vinden als H&M, Zara en McDonald’s. De grootste toeristentrekker van de stad is de Sint Stephansdom, omdat deze kathedraal één van de oudste en best bewaarde kerken zijn over de wereld. Het centrum is groot en vele dingen vallen op. Bijvoorbeeld hoe oud de gebouwen zijn, maar in werkelijkheid is het ‘oud nagemaakt’ tijdens de wederopbouw van de Tweede Wereldoorlog.

Vredeslicht ophalen in Wenen
Domkirche St. Stephan

Even douchen, slapen en klaarmaken voor de Grote Dag

De avond kwam teneinde op een kerstmarkt, omdat de lange busreis en een hele eerste dag in Wenen geen goed is voor je lichaam. In elke kamer van het Jugendgästehaus was een stapelbed te vinden en een douchecabine waar de waterstralen alleen het onderste gedeelte kon bereiken. Wat ik bedoel, is dat de douchekop bij mij zat op borsthoogte. Eh, dat past niet.
Na een fijne nacht te hebben gehad, brak het zonlicht door voor de Grote Dag.

De ceremonie: het verspreiden van Het Vredeslicht

In de Leopoldskerk aan de Noordzijde van de Donau vond de ceremonie plaats. Net als vorig jaar in Linz werden duizenden scouts verwacht in de kerk, waar de officiële gelegenheid plaatsvond. Van de landen die meededen hebben drie personen een belangrijke taak, omdat zij de vlag mogen vasthouden, de Vredeswens voorlezen voor allen in de kerk en om namens de Nederlandse delegatie het brandende vlammetje in ontvangst te nemen. Alle deelnemende landen doen mee aan deze ceremonie, maar omdat het een kerkdienst is, wordt er ook een gebed voorgedragen door de priester. Na de ceremonie worden de Vredeslichten verspreidt over de wereld. Ook naar Nederland.

Vredeslicht ophalen in Wenen
De ceremonie van het Vredeslicht in de St. Leopoldskerk in Wenen.

De Vredeswens

Vrede vraagt lef!
Vrede is elkaar accepteren,
Vrede is beginnen bij jezelf,
Vrede is een werkwoord.

We zullen samen aan de slag moeten voor de vrede, dus toon je lef en ga met ons aan de slag.
Laten we een start maken met het delen van dit lichtje, zodat ons Vredeslicht sterker is dan alle duisternis.

Dit was mijn korte verslag van het Vredeslicht ophalen in Wenen, want er is nog veel meer te vertellen. Volgend jaar ga ik zeker weer mee, omdat het een hele bijzondere ervaring blijft.

Meer over het Vredeslicht is te vinden op de website en op de Facebookpagina

No votes yet.
Please wait...
Close