Spek-pionieren inventief en lekker (deel 2)

Welkom terug bij een nieuwe editie van Scouting voor bij je thuis. Vanaf de leeftijd van zeven jaar leer je om simpele objecten te knopen. Twee bekende voorbeelden zijn het A-frame en een driepoot. Voor beiden heb je drie palen nodig en ook touw. Het maken van dergelijke dingen met palen en touwen wordt pionieren genoemd. Enkel kleuters laten werken met deze zware objecten is geen aanrader. Daarom deze spek-pionieren inventief en lekker methode welke vanaf drie jaar geschikt is. Ook lekker voor volwassenen ūüėČ

Inventief en lekker spek-pionieren: de stappen

De benodigdheden voor dit experiment zijn: een zak spekjes, satéprikkers en een schaar. Het makkelijkste werkt pionieren op een vlakke ondergrond. Bijvoorbeeld op tafel. Op tapijt is niet aan te raden, want dan gaan de spekjes plakken. Ligt alles klaar? Bouwen maar!

  1. Neem een satéprikker en knip deze op de helft doormidden. Aan beide zijden druk je de prikker in het spek, maar niet erdoor. Dit herhaal je één keer.
  2. De twee majorettestokken kun je nu aan elkaar maken door tussen de twee bovenste spekjes een stokje te steken. Hetzelfde doe je bij de twee onderste. Er is een vierkant ontstaan.
  3. Van het vierkant gaan we een kubus maken. Je knipt daarvoor twee satéprikkers doormidden en steekt deze omhoog in de vier spekjes.
  4. De scherpe punten van de satéprikkers werken we weg met spekjes. De kubus is nu klaar.
  5. Herhaal de eerste vier stappen, zodat je uiteindelijk vijf kubussen hebt staan.

Lees hier deel 1 van Scouting bij je thuis: Speurtocht lopen

De eerste kubus

Van kubussen naar groter

  • Als het goed is, zijn er nog spekjes en sat√©prikkers over. Zet de vijf gemaakte kubussen in de volgorde twee ‚Äď twee ‚Äď √©√©n.
  • Knip een berg met stokjes in twee en verbind de spekjes tussen de kubussen met elkaar. De begane grond is klaar.
  • De dikke spekken zijn steviger. Wanneer je er vier bij elkaar hebt, kun je er prikkers insteken om de eerste verdieping te bouwen. Deze bouw je uiteraard af door spekjes aan de uiteinden van de prikkers te steken en met elkaar te verbinden.
  • Met twee lagen is de kans op verzakking groter. Daarom is het verstandig om her en der de kubussen te versterken door er sat√©prikkers diagonaal in de spekken te steken. Denk eraan dat een diagonale afstand groter is dan door de helft.
  • Een toren maakt het helemaal af. De uitdaging is om deze te laten staan.

Meer spek. Meer satéprikkers. En mocht je het kunstwerk willen laten staan, dan is haarlak misschien wel een optie. Het spek wordt vanzelf hard, maar na een dag zakt het als pudding in elkaar. Het re3sultaat van mijn bouwwerk i hieronder te bewonderen.

Lees ook deze korte uitleg over wat pionieren betekent in scoutingland: Scoutwiki.

Hoe inventief ben jij met spekjes? Of meteen opeten?

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *