Written by 14:00 Blog, Tips & Nederlands

Spreekwoorden met een smakelijk randje

Spreekwoorden met een smakelijk randje

Een broodje aap eten, het eten is niet te pruimen of een koekje van eigen deeg eten. Het zijn spreekwoorden die we nog altijd gebruiken. Misschien zelfs wel iedere dag! Zogezegd hebben alle uitdrukkingen een oorsprong die honderden jaren teruggaan. Ga er maar even lekker voorzitten, want ik schotel je vier spreekwoorden voor met een smakelijk randje. 

Boter op je hoofd hebben 

Hypocriete mensen spannen anderen voor het karretje. De karweien moeten alleen gedaan worden, maar wel zelf de eer opstrijken. Dat is het idee.
Het spreekwoord ‘boter op je hoofd hebben’ heeft een onverklaarbare herkomst, maar er wordt geloofd dat dit komt uit de tijd dat er manden met etenswaren op de hoofden werden vervoerd. Op een hete dag smolt de boter zo je haren in. De betekenis is simpel: je maakt verwijten naar anderen, terwijl je zelf ook schuldig bent in de situatie. 

Het neusje van de zalm

Dit spreekwoord kan niet beter passen bij een thema als eten. Het neusje van de zalm heeft echt een smakelijk randje. Eigenlijk heb ik de betekenis al verklapt, maar ik geloof dat dit nog altijd één van de meest gebruikte spreekwoorden zijn van de moderne tijd.
De betekenis is dat het product de beste kwaliteit heeft en dat dat ergens anders niet beter kan zijn, maar dat is mijn eigen toevoeging hieraan. 

Dat is koffiedik kijken 

Tasseografie is de term waarmee koffiedik ‘lezen’ wordt bedoeld. De drab die je na het drinken achterlaat slaat op symbolen. In de middeleeuwen, maar ook daarna nog kon je bij een waarzegster je toekomst laten voorspellen. En daar is de betekenis die nog altijd in gesprekken geschoven wordt. De toekomst is namelijk onzeker en daarmee is het koffiedik kijken (is dit dan een tautologie?) 

Roet in het eten gooien 

Tijdens een middag op terras gaat je telefoon over. Je besluit niet op te pakken, omdat je met een goede maat zit te genieten van een rosé. Na vijf minuten rust klinkt er opnieuw gerinkel. Het scherm licht op en de groene bubbel veeg je naar rechts.  Of je zo snel mogelijk naar huis wilt komen, want de kat springt in de gordijnen thuis en je vriend kan het dier niet op andere gedachten brengen. Dat gooit roet in het eten. 

Roet werd gezien als genezende kracht en wordt nog altijd gebruikt in medicijnen. Door de bittere smaak wordt het gezien als het bederven van de pret 😉 Mensen houden blijkbaar van eten (gek hé?!). Daarom kun je hier nog even doorklikken naar een uitgebreide lijst van spreekwoorden over eten. Bon appetit!

Uitgelichte afbeelding: Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Close