Het takenpakket van een blogger

Als je een blogger bent, herken je deze vraag vast. Wat doe je precies? Als ik in gesprek ben met mensen over wat ik in mijn vrije tijd doe dan hoort schrijven en bloggen hier uiteraard bij. Het idee van bloggen is nu algemeen geaccepteerd, maar wat het inhoudt is daarentegen een zwarte inktvlek. Vandaar dat ik nu het takenpakket van een blogger voor je heb uitgeschreven. Al doet elk persoon het op zijn eigen manier. Mijn invulling hiervan lees je verder hieronder.

In zes punten het takenpakket van een blogger omschreven

Teksten schrijven

Een idee, een concept, een eerste zin. Dat is hoe ik begin. Elke maand neem ik een uur de tijd om als een gek 15 nieuwe ideeën op te schrijven voor artikelen. Eén zo’n sessie gaat zo snel dat in theorie ook met 15 minuten klaar kan zijn, maar dat is helaas niet waar. Elk onderwerp schrijf ik uit in de mogelijk blogtitel. Wanneer ik dan écht begin met het artikel schrijven, is dit mijn begin. Het gekke is misschien dat ik een persoonlijk artikel makkelijker schrijven vind dan een ander artikel. Dat komt omdat ik dan kan schrijven uit mijn eigen ervaring. Gewoon doortikken dus.

Artikelen inplannen

Het artikel is klaar. Vervolgens zoek ik een foto uit van Unsplash of ik maak zelf een foto die bij de tekst past. Deze pas ik aan in de stijl van mckleuver.nl zodat alle uitgelichte afbeeldingen er hetzelfde uitzien. Bij het inplannen van de blogposts zijn er een aantal dingen die ik niet moet vergeten om te doen. Zo is het belangrijk dat de meta-omschrijving en het keyword is ingevuld. Ook vul ik altijd een categorie in en welke tags er bij het artikel horen. Als laatste volgt de goede datum met tijd invullen en op ‘Inplannen’ drukken.

Blogposts delen

De dag is aangebroken dat het artikel online komt en dan ben ik even druk. Aan het begin van elke avond deel ik de artikelen die er online zijn gekomen. Hiervoor werk ik netjes mijn lijstje af waarbij ik er voor zorg dat de blogs niet in tien keer dezelfde groepen worden gedeeld. Oh, en naast Facebook deel ik mijn artikelen op andere kanalen als Instagram, Snapchat en LinkedIn. Hiervoor schrijf ik nu zelf een eigen inleiding, terwijl dit eerst online werd gegenereerd door onder andere Facebook zelf.

Contacten onderhouden met anderen

Voort wat, hoort wat. Omdat ik met grote regelmaat van mij laat horen op Instagram en Facebook, is het ook netjes om wat voor hen te doen. Daarom ga ik rustig op elke foto een hartje geven en wil ik ook wel eens een reactie achterlaten op foto’s. De laatste twee weken merk ik dat dit echt werkt en dat het leuk is, want mensen horen graag iets op de foto’s die zij plaatsen. Maar iets zeggen als ‘leuk’ heeft natuurlijk weinig toegevoegde waarde. Een beetje creativiteit gebruiken is op zijn plaats.

Opdrachten aanhalen

Bloggen op een eigen domein is niet gratis. Per jaar betaal ik een paar tientjes en om dit te bekostigen, schrijf ik af en toe voor een samenwerking een artikel. Zo schreef ik over telefoonhoesjes en mokken. Het is een leuke afwisseling om voor iemand anders te schrijven. Een bedrijf of als gastblogger. Bijvoorbeeld voor MeerMetMama en AnderWereld.

Website bijwerken (over mij, nieuwe foto, optimaliseren)

Naast al het creatieve en sociale gebeuren, is er ook nog de functie van de webredactie. Om het zo maar even te noemen, want de website draait niet vanzelf. Zo schrijf ik zelf de ‘over mij-pagina’, heb ik reeds een nieuwe foto geplaatst en probeer ik het blog te optimaliseren waar ik kan. Dat is nog een werk op zich.

Dit was mijn takenpakket van een blogger…

Vind jij het duidelijk wat ik als blogger doe? Ik heb getracht om het zo compleet mogelijk op te schrijven, maar dat is nog niet gemakkelijk. Het is een zoektocht van jaren en wat goed is, is niet duidelijk. Nu moet ik wel een geheimpje verklappen en dat is dat ik niet voor jouw schrijf, maar voor mezelf. Je eigen gedachten opschrijven, hoe vals ook, is een fijn gevoel. Dit was dan mijn takenpakket van een blogger.

… Wat doe jij als blogger?

No votes yet.
Please wait...

6 Comments

 1. Ilona Wielinga schreef:

  Jepp, heel herkenbaar. Wat ik verder nog doe, ik fotoshoots houden. Met mezelf of van toffe flatlays, die ik weer kan verwerken in artikelen. En dan al deze foto’s nog bewerken en uploaden. En mijn website(s) onderhouden gaat inderdaad ook het nodige werk in zitten. Het verbeteren van updates, de SEO, dat soort dingen.

 2. Yvonne schreef:

  Als beginner heb ik weer wat bijgeleerd van jouw takenlijstje 😉

 3. Tamara schreef:

  Het is inderdaad wel meer werk dan dat sommigen denken

 4. Nicole Orriëns schreef:

  Veel van de taken die je noemt doe ik inderdaad ook. Ik miste alleen nog SEO. Doe je daar ook aan?

  N.B. complimenten voor je geweldige profielfoto. Ik vind hem erg leuk.

 5. Chantal schreef:

  Hihi inderdaad heel herkenbaar. Ik ben hier echt wel lang mee bezig altijd. Het kan naast het werk soms wel een beetje veel zijn. Maar wel super leuk!

 6. Wanda schreef:

  Inderdaad heel herkenbaar. Ik maak daarnaast altijd mijn eigen foto’s bij de artikelen en kan daar soms wel een tijdje mee bezig zijn om de juiste uit te zoeken. De interactie op mijn blog en social mediakanalen is inderdaad niet alleen erg leuk, maar levert ook regelmatig iets op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *