Terug naar school gaan met autisme

De zomervakantie loopt op zijn einde. Dat liet me denken hoe ik altijd verlangde aan de dag dat ik weer mocht beginnen. ’s Ochtends op de fiets naar school en terug in het ritme. Vooral op de basisschool was de zomervakantie een strijd. Omdat deze zes weken lang duurde en ik het moeilijk vond om mijzelf te vermaken. ‘Ga maar langsfietsen en kijk maar of school er nog staat,’ werd er tegen mij gezegd. Vrijwel altijd waren de gordijnen gesloten. Tot het laatste weekend, want dan waren de gordijnen geopend. Als een blij kind kwam ik thuis, want het teken was gegeven dat ik bijna weer in klaslokalen mocht zitten. Waarschijnlijk ben ik niet de enige die het moeilijk vond zonder ritme. Vandaar dat ik in dit artikel tips geef voor terug naar school gaan na de zomervakantie.

Teruggaan naar de middelbare school

Voor mensen met autisme is het over het algemeen fijn om geen onduidelijkheid te hebben. Bij het starten van het nieuwe schooljaar kunnen er veel dingen nog niet scherp zijn. Vooral op de middelbare school, want welke klas, welke vakken, wie zijn mijn docenten? Hoe ziet de eerste schoolweek eruit? Daarom eerst een aantal tips voor hen die les volgen op de middelbare school:

 • Fiets in de week voordat maandag de scholen weer beginnen even langs. Of het nou vier kilometer of dertien kilometer verder is. Mij heeft dit echt geholpen. Al besef ik dat nu pas. Je komt terug in het ritme en als je je als puber een middag verveelt, heeft naar school fietsen een invulling gebracht.
 • Het inrichten van de schoolagenda heb ik ervaren als een nuttig iets. Ik was (of ben) sowieso een wandelende agenda, maar het invullen van de schoolagenda bracht mij mentaal terug in de juiste richting. Tegenwoordig is het rooster vaak al in Magister te vinden.
 • Waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt, maar kijk even al je spullen zorgvuldig door. Welke boeken heb je voor welk vak aangeschaft? Zo weet je welke boeken je voor welk vak ontbreekt. Kijk vooral ook even of je etui compleet is en laadt je laptop alvast op.
 • Een goede nacht gehad te hebben, is belangrijk. Mochten er kriebels oplaaien tijdens het ontbijt, is mijn tip om daarna zo snel mogelijk met complete bagage naar school te vertrekken. Ben je te vroeg op school? Dat is echt niet erg! Het kan fijn zijn om eerder in de schoolomgeving te zijn, zodat je tot rust kan komen, en je plek kan vinden.

Lees meer: Een kijkje in mijn werkdag | wat doe ik?

Tips voor de basisschool

Ouder(s) en verzorger(s), voor een kind op de basisschool zullen jullie veel meer aan zet zijn. Zeker als een tienjarige al een week lang stress opbouwt, omdat de eerste schooldag in zicht komt. Maar bijvoorbeeld ook als zes weken lang vrij zijn, zijn tol begint op te eisen. Want kinderen (en volwassenen in het algemeen ook) zijn gebaad bij structuur en regelmaat. Vandaar een paar extra tips die je voor basisschoolkinderen kan gebruiken, omdat terug naar school gaan met autisme niet altijd even makkelijk is.

 • Een leerling van de bovenbouw laat je wel naar school fietsen, toch? In dat geval kan hij/zij/hen snel zelf zien of het gebouw nog aanwezig is. Zoals ik met regelmaat deed in de te lange zomervakantie. Ook een jonger kind kan het geruststellen dat school er nog wel is en dat het ‘volgende week’ (bijvoorbeeld) weer opengaat.
 • Maak samen een knutselwerkje! Dan niet gewoon vingerverven, maar laat je kind op een creatieve manier uitleggen wat er aan school gemist wordt. Een reken- en/of taalspelletje is leuk en kan zeker ook een goede voorbereiding zijn.
 • De eerste dag is natuurlijk hartstikke spannend. Daarbij is het hele gezin waarschijnlijk klaarwakker, en dit al vroeg in de ochtend. Als het ontbijt op is en de tanden zijn gepoetst, kan het een goed idee zijn om samen met je kind de schooltas in te pakken. Dat geeft extra vertrouwen.
 • Is afscheid nemen moeilijk? Maak dan bijvoorbeeld samen een gelukssteen. Beschilder dit in de mooiste kleuren en laat je kind deze meenemen in de broekzak. Een stukje geluk van thuis om dichtbij te hebben, maar wat hopelijk halverwege de ochtend in de weg zit 😉
Photo by Aaron Burden on Unsplash

Terug naar school gaan

Alle eerste keren zijn spannend. Alle eerste schooldagen na de vakantie voelden altijd een beetje speciaal aan voor mij. Alsof ik was gerustgesteld dat ik verder kon gaan met leren. De schoolvakanties zijn bijna weer voorbij. Hopelijk kan dit artikel je helpen om alvast met voorbereiden te beginnen, want zoals gezegd: dat is het halve werk. En er vooral zin in hebben. Dat is altijd een fijne houding. Maar nu eerst tijd voor een serie? Of een lolly, snoepje, kaartspel of boek.

Lees ook: Je eerste schooldag in de brugklas overleven: 10 tips van Tips voor school.
Uitgelichte afbeelding door Aaron Burden op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Als moeder mis ik ook altijd de routine en het regelmaat van school. Net als jij ben ik altijd heel blij als de scholen weer beginnen en het leven weer Gewoon wordt.

 2. Rosalyn schreef:

  Ik vond vakantie altijd wel fijn, was erg graag buiten en heb vooral van de zomervakanties ontzettend genoten. Ik moest dan na de vakantie juist weer wennen dat ik niet meer zoveel naar buiten kon, maar ik ging wel met veel plezier naar de basisschool. De middelbare school vond ik minder leuk, maar het hoort erbij he 😉

 3. Serge schreef:

  Voor zowel de kinderen als de ouders is het wel weer fijn als de scholen weer beginnen. Weer terug naar de regelmaat.

 4. Lindaschrijftop schreef:

  Hier start ik in het weekend voordat d3 school weer start. We gaan dan het normale ritme weer in w.b eten en slapen.

 5. ingrid schreef:

  ik ben ook blij dat het gewone leven met routine weer begonnen is

 6. Tessa schreef:

  Wat een fijne tips en ervaringen deel je. Er zullen vast veel mensen zijn die hier wat aan hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *