‘Twintig keer drie’-methode | om beter te slapen

Ik neem je mee naar een paar weken terug. Toen ik op mijn vrije dag de tv aanzette, kwam ik terecht bij Koffietijd. Iedere ochtend als praatprogramma te zien en hoewel ik het niet kijk, werd ik aangetrokken door het onderwerp. Dat was namelijk hoe je je avondritueel zo kan inrichten, dat je klaar bent om te slapen. Het blijkt dat er een hele methode is die ik nu de ‘twintig keer drie’-methode noem. Iets wat ik zeker gebruiken kan, omdat ik in slaap vallen moeilijk vind. Vaak lig ik naar het donkere plafond te staren en dat is niet per definitie prettig. De avonden duren lang.

Als kind, maar zeker ook als tiener kon ik het niet opbrengen om lang wakker te blijven. Na een tijd merkte ik dat mijn benen begonnen te tintelen. Vooral op verjaardagen. In het begin heb ik dit als een naar gevoel ervaren, maar ik heb het geleerd te zien als mijn lichaam dat een signaal afgeeft. Terwijl ik toen zo in slaap kon vallen, kan het nu duren tot na middernacht. Mijn redenatie is dat dit komt door jarenlang gebruik maken van medicatie, maar ook dat ik mijzelf bezighoud. Waaronder het schrijven van dit artikel op een maandagavond. Misschien niet zo slim.

Lees meer: Als ik niet kan slapen, pak ik een extra deken

‘Twintig keer drie’-methode

In Koffietijd vertelde Mark Schadenberg over de ‘twintig keer drie’-methode waarbij je in de eerste twintig minuten ervoor zorgt dat je je taken afrondt. Zo kun je opschrijven wat je de volgende dag wil doen, of je bureau leegmaken van alles wat je die dag gebruikt hebt.

De tweede twintig minuten gebruik je om klaar te maken voor bed. Een douche nemen, scheerapparaat over de kin of het wegvegen van de make-up. Daar zijn deze minuten voor bedoeld. Natuurlijk ook voor het tandenpoetsen, want de derde set van minuten vindt plaats in bed. Een fijn boek, een ontspannend nummer of een ademhalingsoefening. Hierbij is het belangrijk om het licht vast te dimmen, zodat je hersenen het slaapstofje gaat aanmaken.

Het onderwerp greep mij zo aan, dat ik hunkerde naar meer. Om mijzelf te helpen, heb ik een wekkeralarm geactiveerd om 21:30 uur elke avond. Ik hoop op deze manier mijn inspanningen te kunnen beperken, en zo ook nog een keer toe te komen aan een aflevering op Netflix. Het energielevel is hoog en dat is fijn, maar lichaam en geest zitten niet altijd even goed op elkaar aangesloten. Dan zit ik met gespannen spieren aan het bureau, terwijl mijn gedachten maar doorgaan. En niets voelen hé…

Of ik de ‘twintig keer drie’-methode echt ga gebruiken, weet ik niet, maar ik heb het doel om beter voor mezelf te zorgen. En te slapen.

Wat doe jij voor je gaat slapen?

Uitgelichte afbeelding door Shane on Unsplash

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

1 Comment

  1. Mark Schadenberg schreef:

    Wat leuk dat je dit geschreven hebt! Groet Mark Schadenberg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *