Vakantie in hartje Limburg | Een overzicht

Geen campingstoel, kooktoestel en een tent die opgepompt dient te worden. Mijn zomervakantie in juni heeft een andere invulling gekregen, omdat de situatie daarom vroeg. Elf nachten in een huisje van Landal lijkt mij een prima vervanging. Zo b(e)leef ik die tijd mijn vakantie in hartje Limburg. Een overzicht van de dingen die ik ondernomen heb, lees je verder in dit artikel.

Een bezoek aan Roermond

Op minder dan een kwartier rijden van Landal De Lommerbergen ligt de stad Roermond. Van oudsher een stad dat bij Gelderland hoort (ja, ja) en daarom voor mij interessant om te bezoeken. ’s Ochtends parkeerde ik voor €4 bij de Designer Outlet waardoor ik naar de oude binnenstad liep. De panden met de oude voorgevels herbergen winkels die je in elke stad ziet, maar het voelt buitenlands aan. Zeker ook door de hoge temperaturen van die dag.

Het marktplein van Roermond is één van Nederlands mooiste. Vrijwel alle panden aan dit plein zijn van monumentale oorsprong. Zoals het stadhuis en waar De Beren gevestigd is aan de overkant. Daar zat ik in de zon te genieten van kipsaté, zodat ik er de rest van de middag weer tegenaan kon. In de bibliotheek heb ik op aanraden van de VVV-medewerker een expositie bezocht over de geschiedenis van de stad Roermond alsmede de Sint Christoffelkathedraal uit 1410.

Lees meer: De vakantie van vorig jaar in reisverhalen | Dagboek

Bloementuin Jochumhof in Steyl

Voor enkele dagen huurde ik een fiets, zodat ik niet voor het minste of geringste de auto hoefde te starten. Op een hele hete dinsdag op de fiets trapte ik naar het plaatsje Steyl waar Pater Peter Jochum in 1933 begon met een botanische tuin. Aanvankelijk om het biologieonderwijs in de praktijk te ondersteunen.

De botanische tuin is zonder meer het bekijken waard. Tenminste op een zonnige dag wanneer alles er beter uitziet. Genoten heb ik onder andere van de bloemen waar bijen en wespen graag komen, maar waar ook vlinders zich graag laten zien. Of het parkgedeelte waar bomen uit alle windstreken staan rondom een waterplas vol met libellen. Een ander stuk beslaat verschillende bamboesoorten, maar het mooiste vind ik de mediterrane kas die volstaat met vetplanten en cactussen, zoals de mimbulus mimbeltonia.

Geniet hieronder van de foto’s die ik maakte in de Jochumhof.

Lees meer: Column | Een oud Spaans kasteel

Kasteel de Keverberg in Kessel

Met een vakantie in hartje Limburg kan een bezoek aan een kasteel niet ontbreken. Net buiten vakantiepark De Lommerbergen loopt een weg naar de Maas waar je fraai uitzicht hebt over de Onze Lieve Vrouwenkerk en Kasteel de Keverberg in Kessel. Als je het aan mij vraagt is het adembenemend mooi. Het kasteel is niet zoals alle anderen, omdat het vanaf een ruïne modern is opgebouwd met heel veel glas. Gelukkig heeft het kasteel nog delen uit de Middeleeuwen waardoor het haar eigen vertrouwde geschiedenis uitstraalt.

De Limburgse Natuur

Vakantie is tijd hebben voor het maken van lange wandelingen. Dat heb ik daarom ook met liefde gedaan, want de Limburgse natuur is een fijne plek om te zijn. Met de wandelschoenen aan door de bossen, dorpjes en ook de Maas mag hier niet worden overgeslagen. Net als thuis (in het échte Gelderland) heeft wandelen een meditatieve werking. Dus om door zulke gebieden te lopen, brengt een fijne werking voor het hoofd en het hart. Bij de VVV In Reuver kocht ik een kaart van het gebied, zodat ik makkelijk kon navigeren. Een wandelkaart is voorzien van stippen met nummers waardoor het gemakkelijker is om een route uit te stippelen.

Rondje Duitsland als afsluiting

Direct aan de grens met Nederland is het natuurpark Brachter Wald te vinden. Tot 1996 was dit een munitieopslagplaats met het bevel vanuit Groot Brittannië. Heide is gaan groeien en op grote hectaregronden zijn bomen aangepland waardoor er een perfect stukje natuur is ontstaan. Ik heb daar gelopen via de ingang aan Nederlandse zijde en voelde de betovering over me heenkomen. De blauwe route is gemakkelijk te volgen en verschillende herten lagen na 30 meter onder de bomen te genieten van de schaduw.

De route leidt langs strak aangeplante bossen, heuvelinhammen die met heide begroeit zijn en een brandtoren die vermoedelijk nog gebruikt wordt bij zonovergoten dagen. Het was een fijn tochtje en ik heb me daar de blaren gelopen, maar dat was het waard.

De elf nachten van mijn vakantie in hartje Limburg gingen zo snel voorbij. Toen was mijn vakantie afgelopen en begon de zomer eigenlijk pas echt. Op de kalender althans, want regen werd het voornamelijk weerbeeld van de weken na mijn vakantie.

No votes yet.
Please wait...

9 Comments

 1. Saskia schreef:

  Klinkt als een heel prima weekje vakantie!
  Voor mij is Limburg al bijna niet meer special omdat ik er woon, dat zou je denken, maar moet eerlijk zeggen dat ik na 46 jaar nog steeds mooie nieuwe plekjes van mijn provincie ontdek.

 2. nicole orriens schreef:

  Een goed teken dat de nachten en dagen zo snel voorbij gingen Mitchel. Je hebt dus een goede vakantie gehad neem ik aan?

 3. Jouvence schreef:

  Wat een mooie foto’s allemaal! Nog nooit op vakantie geweest in Limburg, zo te zien moet daar maar eens verandering in komen.

 4. rachel schreef:

  limburg is een heerlijke plek voor een vakantie!! wij hebben er familie wonen en gingen er vroeger regelmatig heen voor 2 weken, heerlijk !

 5. Wat heb je lekker veel gedaan zeg, echt optimaal genoten. Fijn om zo even in een andere wereld te zijn. En kan me voorstellen dat die lekkere zomerse temperaturen extra bijdroegen aan je vakantiegevoel!

 6. Klinkt als een heerlijke vakantie! Ik kom echt nooit in Limburg, terwijl het toch wel een aanrader is!

 7. Simone schreef:

  Ik woon in zuid-Limburg en kende sommige van deze plekken niet eens haha.

 8. Mandy schreef:

  Leuke blog! Klinkt ook als een prima vakantie. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst in Limburg ben geweest, is ook ver bij mij vandaag als Groninger!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *