Waaruit bestaat mijn avondritueel? De stappen.

In bed liggen ben ik heel goed in, maar in slapen niet. Ik ben een ochtendmens. Altijd heel vroeg wakker. In deze tijd is het dan ook nog hartstikke donker buiten. Het probleem is alleen dat ik net zo vaak nog tot laat wakker ben. Een lange nachtrust zit er daarom vaak niet in. Het is voor mij dan ook normaal om tussen de zes en zeven uur per nacht te slapen. Over het algemeen is dat genoeg, maar soms is het fijn als je jezelf kan helpen om in slaap te komen. Waaruit bestaat mijn avondritueel is daarom een goede onderzoeksvraag. Vind je ook niet?

Misschien zit jij ’s avonds uitgebreid voor de televisie. Of kun je beter ontspannen door een uur onder de douche te staan. De realiteit is dat dat bij mij vaak niet het geval is. Vaak kijk ik naar Gordon Ramsay tijdens het avondeten waarnaar ik vervolgens op de computer verder ga met bloggen. Dat kan nog weleens lang duren. Waardoor ik geregeld na negen uur ’s avonds nog bezig ben met schrijven of activiteitenplannen schrijven voor scouting. Geen probleem, maar als je de gehele dag ook gewerkt hebt, is dat funest voor je rug.

Lees ook: Als ik niet kan slapen, pak ik een extra deken

De stappen waaruit mijn avondritueel bestaat:

Het hebben van een avondritueel is van ontspannend belang. In een training beter slapen heb ik geleerd dat je op tijd moet afschakelen. De hersenen blijven actief als je deze blijft prikkelen. Door iets rustigs te gaan doen, is de kans dat je sneller in slaap valt groter. Dus niet gaan piekeren of denken dat je moet slapen, want dat verhoogd de bezigheid in je hersenen. Iets wat je dan juist niet wilt. Waaruit bestaat dan mijn avondritueel?
Als eerste gaat er om 21:30 uur een wekker af op mijn telefoon. Mocht ik dan nog bezig zijn om op het toetsenbord te rammen, dan is het gerinkel het teken om daarmee te stoppen. Computer uit en iets anders gaan doen. Bijvoorbeeld een stukje lezen uit een boek of in een tijdschrift dat op het stapeltje onder de tafel ligt.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

Douchen is soms ook noodzakelijk. Handdoek klaarleggen en het water als regen op het hoofd laten kletteren. Vervolgens trek ik in bed de dekens over me heen. De echte tip die ik wil meegeven, is om naar iets ontspannend te luisteren. Bijvoorbeeld een boek in audio die je eerder al eens hebt gelezen. Zoals Harry Potter dat voor mij is. Op avonden dat ik extra moeilijk in slaap kan komen, want die zijn er soms, laad ik mijn telefoon ergens anders in de kamer op. Dat zorgt ervoor dat ik er niet steeds naar grijp, zodat ik makkelijker de spieren ontspan. Soms luister ik nog geen vijf minuten naar een verhaal of ik ben al in slaap gesukkeld.
Wat helpt jou om in slaap te komen?

Uitgelichte afbeelding door Kate Stone Matheson op Unsplash.

No votes yet.
Please wait...

13 Comments

 1. Mandy schreef:

  Wist ik maar wat mij helpt om in slaap te komen lol. Ik kan mijn telefoon ook niet verder weg leggen, ik ben dan bang dat ik mijn wekker niet hoor.

 2. Gelukkig ben ik niet iemand die makkelijk naar haar gsm grijpt.
  Meestal weet ik al weer niet waar ik het ding achtergelaten heb.
  Wat een groot verschil is met jaren terug.
  De pc is best een ander verhaal. Maar gelukkiglijk kan ik deze niet meenemen naar bed.
  Wat mij helpt om in te slapen is om na te denken over wat ik morgen zoal wil doen.
  Het helpt me focus te leggen op de toekomst zodat ik zeker niet ga piekeren over het verleden.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik kijk meestal ’s avonds nog even iets op mijn smartphone, bijvoorbeeld Sister Wives of een Koreaans drama!

 4. Sandra schreef:

  Wat grappig om te lezen dat jij de Harry Potter luisterboeken gebruikt. Tijdens mijn wereldreis heb ik alle vijf de luisterboeken ‘uitgehoord’. Inderdaad heerlijk voor het slapen, werd ook vaak wakker terwijl ik nog steeds aan het luisteren was.

 5. Soraya schreef:

  Vervelend dat je lastig kan slapen, ik vind het zelf ook moeilijk om in slaap te komen, vooral bij stress momenten! Soms vind ik het lastig om niet te piekeren. Ik heb dat dan niet onder controle..

 6. Lindaschrijfthetop schreef:

  Mijn avond ritueel is kort douchen en daarna mediteren gemiddeld een half uur. Daarbij val ik steeds deels weg, waardoor ik in slaapstand ben als ik ermee stop.

 7. Fallon schreef:

  Ik heb periodes, dan val ik snel in slaap en nu lig ik ook weer wakker de hele week. Ook ik slaap meestal 6 a 7 uur per nacht en lijkt genoeg voor mij te zijn. Tegenwoordig ga ik lezen! Lezen zorgt voor ontspanning bij mij. Dit doe ik wel op mijn telefoon maar maak de achtergrond zwart en de helderheid zet ik op het laagst.

 8. Linda schreef:

  Oh heel herkenbaar! Ik kan ook lastig in slaap komen als ik nog ergens mee bezig ben geweest. Het laatste half uur probeer ik net als jij even rust te pakken en zo rustig naar bed te gaan. Helpt heel goed 🙂

 9. Frederique schreef:

  Ik kijk vaak een film om bij in slaap te komen, heb niet echt een ritueel. Ik moest wel lachen om deze zin: “Vaak kijk ik naar Gordon Ramsay tijdens het avondeten waarnaar ik vervolgens op de computer verder ga met bloggen.” Als ik iets niet zou kijken tijdens het eten, dan is het al die ranzige tentjes waar Ramsay aan de slag gaat.

 10. Tessa schreef:

  Leuk om te lezen wat jouw avondritueel is. Ik heb niet echt een ritueel om in slaap te komen

 11. Kelly Buysse schreef:

  Heel vervelend, niet in slaap kunnen vallen. Bij mij helpt geen ipad of iphone meer na 20u en in mijn bed zelf is luisteren naar mijn ademhaling en inademen via mijn neus en uitademen via mijn neus heel erg hulpzaam.

 12. Kiki hasselton schreef:

  Ik weet niet echt wat mij helpt om in slaa te komen. De ene keer lukt het goed en de andere keer heb ik er meer moeite mee

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *