Wat te doen zonder internet? | even offline

Hoe het leven je helpt, of tegenstaat, heb je niks over te zeggen. Vandaag zou een heel ander artikel online komen, maar er kwam iets tussen. Het uploaden in WordPress werd vermoeilijkt, doordat ik geen gebruik kon maken van internet. En dan wordt het lastig om een artikel klaar te zetten. Sinds zaterdagavond flikkert niet alleen de WiFi, maar ook de vaste internetverbinding. Dit artikel schrijf ik dan ook op een computer zonder netwerk. Afgelopen zondag was het mieren en martelen, want wat te doen zonder internet?

Jij bent echt altijd online

Een dag(deel) zonder internet zou eigenlijk geen probleem moeten zijn. Meerdere mensen die ik ken, geven pas ’s avonds laat antwoord. Dat is iets wast ik sterk kan verbeteren, want ik hoor met regelmaat ‘jij bent echt altijd online’. Van deze zondag zonder internet heb ik zondermeer genoten. Wat heb ik gedaan? Nou, dit:

 • Heerlijk lang in bed blijven liggen, want dat maakt de zondag zo fijn. Vertrouwd onder de dekens met een luisterboek of vrolijke muziek om een heerlijke dag mee in te luiden.
 • De oven aanzetten om te kunnen ontbijten met croissantjes, aardbeien en een verfrissend glas drinkyoghurt.
 • Bienvenue chez le ch’tis gekeken. Deze Franse film gaat over een directeur van een postkantoor die naar een ander filiaal gaat. Met tegenzin. De film heb ik al vaak gezien, maar blijft fijn als je je niet wilt concentreren.
 • Een groot gedeelte van de NRC las ik. Waarmee ik altijd begin met de column van Youp van ’t Hek die op de achterpagina staat. Een groot gedeelte ging opnieuw over: politiek.
 • In het matige zonnetje van zondag heb ik, ‘wat te doen zonder internet?’, een flink stuk van het boek In Het Duister van Tamara Arts gelezen.
 • Ook schreef ik in mijn notitieboekje twee nieuwe gedichten. Een zware en een iets luchtige om toch een beetje positief af te kunnen sluiten.
 • Op het terras staan een paar kasbakken waarin ik mijn eigen groente, fruit en bloemen kweek. Die hadden een beetje water nodig. Dus dat heb ik verzorgd.

Wekker op maandagochtend

’s Avonds lag ik al vroeg weer in bed, omdat de wekker op maandagochtend al bijtijds zijn geluid laat horen. Het was een rustige dag waarbij ik voornamelijk op de bank heb gelegen. Dat is fijn, want daartegenover staat de lijst met projecten waar ik mee bezig ben. Hopelijk kan ik je donderdag verblijden met een nieuwe column, maar alleen als het internet het doet.

Uitgelichte afbeelding door Sten Ritterfeld op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

 1. Cynthia Lukassen schreef:

  Internet. Ik heb er een haat liefde verhouding mee. Ik vind het fijn om de verbinding offline te ervaren. Met natuur, mensen en alles om me heen. Dat mobieltje kan dan behoorlijk in de weg staan. Maar met mijn blog zoek ik juist de verbinding online. En daarnaast vind ik mijn mobieltje soms heerlijke afleiding. Volgens mij was jouw zondag nog best relaxed zonder internet. Voelde je je ook relaxter?

 2. Janet schreef:

  Oh, ik denk dat ik er veel moeite mee zou hebben om compleet offline te gaan. Soms doe ik het wel voor een dagdeel, maar veel langer wordt het vaak niet.

 3. Tessa schreef:

  Heerlijk zo’n dag off line. Ik probeer mijn internettijd ook zo veel mogelijk te beperken. Maar nu ik weer terug naar school ga en veel onderzoek moet doen, lukt dat niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *