Waarom ik vind dat wij moeten blijven herdenken

Gisteravond om 20:00 uur was het stil voor twee minuten lang. 120 seconden lang denken aan wat de Tweede Wereldoorlog voor een gevolgen heeft gehad. Waarvan Anne Frank het beste voorbeeld is. De stilte in die twee minuten is altijd schokkend wanneer de bloemenkransen hangen op De Dam en er enkel een paar duiven geluid maken. Wat ik mij sterk afvraag, is hoe Dodenherdenking zich gaat ontwikkelen in de komende decennia, omdat zij die de oorlog hebben meegemaakt, straks niet meer onder ons zijn. Daarom dit artikel waarom ik vind dat wij moeten blijven herdenken. 

De gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog mogen we nooit herhalen. En ook niet dat het een beetje die kant opgaat, want aan moorden heeft niemand iets aan. Zeker niet als je medeplichtig gehouden kunt worden aan ‘gruwelen tegen de mensheid’. Onnodig opsluiten, chanteren, afzonderen of op welke andere manier de medemens leed toebrengen is iets wat je niet doet. Praat met elkaar en zoek de beste oplossing voor beide partijen. Dan hoeven we nooit meer zoiets mee te maken als in de jaren ‘40. Overigens is discriminatie en rassenhaat bij de grondwet verboden, zie hieronder.

Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, opzettelijk beledigend uitlaat over een groep mensen wegens hun ras, hun godsdienst of levensovertuiging, hun hetero- of homoseksuele gerichtheid of hun lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

Straf op het overtreden van artikel 1.

Maar die mensen lezen mijn blog natuurlijk niet 😉 

wij moeten blijven herdenken
Koninklijk Paleis Amsterdam, De Dam | Foto door Frans Ruiter op Unsplash

Waarom blijven herdenken? 

Enerzijds om niet te vergeten wat er in de periode van meer dan 76 jaar geleden is gebeurd. Aan de andere kant blijft herdenken een moment van bezinning. Wat zijn we nu eigenlijk aan het doen met elkaar? In gesprek met een vriendin over dit onderwerp, verwachten we dat Dodenherdenking later een nationaal moment wordt om alle overledenen te herdenken. Zij die zijn gestorven aan de WWII, MH17, COVID-19 en ook voor alle anderen die niet hebben gevraagd om veel te vroeg neer te zijn geschoten. We wachten af hoe ons kikkerlandje zich gaat ontwikkelen in de komende decennia. De politiek is er in ieder geval nog niet over uit.
Wat vind jij van herdenken?

Uitgelichte afbeelding door Sander Weeteling on Unsplash

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

3 Comments

  1. Claire schreef:

    Wij blijven het ook gewoon herdenken en het is een traditie die wij onze dochter meegeven. ❤️

  2. Mandy schreef:

    Ik heb dus echt geen respect voor de mensen die niet even 2 minuten stil kunnen zijn. Ik vind het ook belangrijk om te herdenken

  3. Herdenken is voor mij persoonlijk zo ongekend belangrijk en ook zeer waardevol om mee te geven aan onze kinderen. de oorlog staat op zich zelf, de achterliggende gedachten is ene groot goed dat ik heel graag doorgeef aan de volgende generatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *