Zachte doelen voor 2021 | gevoel en ontspanning

Vorig jaar had ik vijf hoofddoelen waar ik graag iets aan wou doen. Voordat ik met mijn voornemens van 2021 begin, ga ik deze eerst reflecteren. Het is namelijk niet zo dat alles wat geweest is, niet meer kan worden meegenomen naar het volgende jaar. Want wat je hebt geleerd of gedaan, vergeet je niet meer.

 • In januari vorig jaar ben ik naar de Kamer van Koophandel geweest om mijn eigen bedrijfje op te zetten. De Paarse Uil werd daardoor een feit. Op 21 januari ’21 (hoe ironisch) breng ik mijn tweede gedichtenbundel Hartkloppingen uit. Het opzetten gaat het komende jaar verder, maar voor 2021 is het gelukt.
 • Spaans leren is op minimaal niveau gelukt met de app Duolingo. Voor Spaans heb ik nu 20 sterren verdiend. Het is namelijk zo dat streaks aanhouden mij niet goed afgaat. Dit jaar nieuwe kansen om mijn Spaans te verbeteren. Daarnaast ben ik in december nog begonnen met een cursus poëzie schrijven. Helaas is dit doel over het algemeen niet gelukt.
 • Al mijn zeilen waren in 2020 gekoerst op het huren van een eigen plek. In september was het dan zover: op mezelf wonen! Dit doel is duidelijk gelukt.
 • Creatief bezig zijn met gedichten en mijn blog is prima gelukt. Maar het doel was eerder gericht op tekenen, schilderen en in mijn bullet journal. Het moge duidelijk zijn dat dit het niet is geworden. Komend jaar hopelijk meer tijd om er iets mee te doen: niet gelukt voor nu.
 • Dit jaar heb ik intensiever gebruikt gemaakt van de agenda, want naast afspraken reserveer ik ook tijd voor taken die ik moet doen. Belangrijker is nog dat ik heb ingepland wanneer ik niets doe, want anders ga ik door. Nog niet perfect, maar ik vind dat doel is gelukt.

Lees hier het hele artikel over de doelen die ik stelde in 2020.

Welke zachte doelen heb ik voor 2021 bedacht?

Alles perfectionistisch. Alles goed willen doelen en streven naar een acht plus. Dat was het bikkelen van de middelbare school. Ik ben het er niet mee eens, maar een voldoende is goed genoeg. Ik wil alles wat ik doe tot in de puntjes verwerkt hebben, maar dat kan gewoon niet. Daarom probeer ik zachte doelen voor 2021 te stellen. Dit zijn ze:

 • 2021 wordt het jaar van meer bewegen. Lange wandelingen zoals ik dat al doe, maar ik hoop ook vaker trampoline te mogen springen en, misschien, op de fiets naar het werk te gaan. Met 28 kilometer fietsen word ik wel weer sportief.
 • Talen leren heb ik altijd leuk gevonden en omdat Spanje een favoriet land blijft, wil ik mijn Spaans verbeteren. Daarvoor is het belangrijk dat ik Duolingo vaker gebruik. Een handige app om talen te leren. Als derde wil ik de cursus poëzie schrijven dit jaar afronden. Dat zou mogelijk zijn binnen een jaar. Dus: ik ga aan mijn huiswerken.
 • Vrienden mag ik niet vergeten. Ik weet namelijk dat ik moet plannen om iemand te kunnen zien. Al kan ik vaak ook heel veel schuiven wanneer ik wat doe. Het is fijn om met hen te zijn. Dus daar maak ik de tijd voor. Zeker als ze me nodig hebben.
 • Naast drukte met werk, scouting en bloggen, is het ook tijd voor meer ontspanning. Daarom heb ik als doel bedacht om toch iedere dag een halfuurtje niets te hoeven. Lekker serie kijken, boek lezen of een tarotlegging doen.
 • 2021 gaat het jaar worden van mijn fantasieverhaal. In de kerstvakantie heb ik met plezier geschreven en zo is hoofdstuk 5 bijna klaar. Ik vind het heerlijk om te creëren. Om een wereld te maken. 12 volle maanden om te knallen.

Eigen routines

Deze doelen zijn voor mij helder en ik denk heel realistisch. Een groot gedeelte gaat om het veranderen van mijn eigen routines. Dat is spannend, maar ik denk dat het zachte doelen zijn. Voornamelijk gaat het om gevoelens die zeggen dat ik het gehaald heb. Gelukkig is de tijd nog niet zover en heb ik nog even om eraan te werken.

Waar kijk jij het meest naar uit dit jaar?

No votes yet.
Please wait...

13 Comments

 1. Felice Veenman schreef:

  knap dat zoveel van je doelen lukken! Ik vind DUOLINGO ook een fijn programma! Ik gebruik het op en af om mijn Frans te verbeteren ( ik zou het wat vaker moeten doen…)

 2. Krystle/Batboy schreef:

  Wat een mooie doelen! Ik ben ook dol op talen. Een tijdje Spaans gestudeerd, maar heb afgemaakt haha geen doorzettingsvermogen dus, maar das al een aantal jaar geleden hoor (20 jaar) .

 3. Dat klinkt als een goedjaar. Ik maak geen planning dit jaar. Het loopt zoals het loopt.

  • Anouk schreef:

   Mooie doelen hoor! En ook fijn om terug te kunnen blikken op je vorige doelen.

   Trouwens: bij je doel niets doen staan toch dingen die je dan wil doen ;). Even niets doen is ook oké!

   Succes en geluk dit jaar!

 4. Gea schreef:

  Wat een mooie doelen heb je opgesteld. Ik zou graag mijn blog officieel als bedrijf willen maken dit jaar. Dus mooie kans dacht ik

 5. Alexandra schreef:

  Je hebt behoorlijk veel doelen bereikt afgelopen jaar. Lekker bezig. Gaat je dit jaar ook vast lukken.

 6. Frederique schreef:

  Volgens mij is streaks aanhouden op Duolingo iets wat velen niet goed afgaat 🙂 maar ik ben helemaal voorstander van zachte doelen. Elke stap is er eentje toch.

 7. nicole orriens schreef:

  Wat leuk dat trampoline springen. Hoe ga je dat doen? Heb je er eentje bij jou in de tuin?

 8. Tessa schreef:

  Heel veel succes met je doelen! Ik was vorig jaar begonnen met Zweeds te leren via Duolingo omdat ik dit jaar naar mijn beste vriendin ga en haar ouders spreken geen Engels maar Fins en Zweeds (Fins kon je toen der tijd nog niet leren via Duoling).

 9. Saskia schreef:

  Mooie doelen!! Dat gaat je vast lukken.
  Enne, je hebt een BEDRIJF. geen bedrijfje, onthou dat. Een van de belangrijkste lessen die ik zelf leerde toen ik zelf als ondernemer startte. Hoe klein je bedrijf ook is….

 10. Renata Feyen schreef:

  Tekenen en schilderen is ook iets dat ik heel graag doe, maar het komt er niet van 🙂

 11. Wat een mooie doelen heb je! Als het op wandelen aankomt doe ik gezellig met je mee een van mijn doelen is namelijk om elke dag te wandelen of het nu een klein stukje is of een grote lange wandeling.

 12. Simone schreef:

  Wat een mooie doelen. En in 2020 heb je toch genoeg gedaan van wat je wilde. Super leuk! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *