Written by 06:00 Blog • 21 Comments

Zo heb ik mijn rijles ervaren

In december 2014 werd ik 19 jaar. Bij jarig zijn, horen natuurlijk cadeautjes. Ik pakte een kaartje uit waarop het volgende stond geschreven: Op 6 januari 2015 om 10:30 heb je je eerste rijles. Veel plezier! Dat was even spannend. Natuurlijk heb ik het daarvoor met mijn ouders over gehad, maar nu gingen de lessen echt beginnen.

De eerste rijles wordt vaak begonnen met het maken van foto’s. Dat heb ik juist niet gedaan. Gewoon omdat ik daar kriebelig van wordt en de prestatiedruk alleen maar hoger zou zijn. Ik stapte de auto in aan een voor mij onwennige kant. Ineens zat ik achter het stuur. Dat was wennen. De rijinstructeur begon met het uitleggen van de knopjes. Even draaien voor de lampen, hoe de ruitenwissers werken en waar het waarschuwingslicht zit. Vervolgens heb ik geleerd dat de auto gaat rijden door de koppeling en niet door het gaspedaal. Dat is er vervolgens ingestampt. Uiteindelijk reed ik de straat uit om een klein rondje te maken en toen was mijn eerste rijles voorbij.

Schakelen

Het schakelen ging niet bepaald soepel. Er was heel veel oefenen voor nodig om dat een beetje voor elkaar te krijgen. Er wordt gezegd dat je de koppeling moet intrappen met je tenen en dat is nou net wat niet lukt. Ik kan mijn tenen niet buigen. Toen ben ik naar de podoloog geweest en nu heb ik steunzolen. Dat is heel fijn. Voor het schakelen moest ik een bepaalde feeling opbouwen. Dat heeft tijd gekost, maar gelukkig gaat dat nu beter. Dat komt voornamelijk door veel te oefenen op wegen van 30, 50 en 80 kilometer. Lekker schakelen.

RijlesPhoto by Mark Cruz on Unsplash

De borden volgen

Er zijn zoveel verkeersborden dat het moeilijk kan zijn om te onthouden. Ik werd getriggerd door een oranje verkeersbord. Dit bord betekent het vervoeren van giftige stoffen. Wist je dat je daar een cursus voor moet volgen? Dat is de ADR cursus. De cursus is vooral bedoeld voor chauffeurs die giftige stoffen op een professionele manier vervoeren. Dit verkeersbord kom je vooral op de grote wegen tegen. Bijvoorbeeld op de Pleijroute in Arnhem.

Rijden, rijden en maar rijden

Niet alle rijlessen gingen vanzelf. Ik heb best wat strubbelingen gehad. Of ik het wel goed genoeg deed en of ik niet beter zou gaan stoppen. Bij elkaar heb ik meer dan twee jaar rijlessen gehad. Ik kwam uit op ongeveer tachtig lessen. Daardoor heb ik best veel gereden. Rijden, rijden en maar rijden vond ik er daarom goed bij passen. Ik heb de theorietoets in twee keer gehaald, maar voor de praktijk had ik vier keer nodig. Gelukkig is dat helemaal geen ramp. Al dacht ik daar toen natuurlijk anders over. Sinds dat ik geslaagd ben in 2017 rijd ik in een Nissan Micra: mijn koekblikje.

Zo heb ik mijn rijles ervaren

Dit artikel bevat een samenvatting.

No votes yet.
Please wait...
Close