Written by 14:01 Blog, Song • 9 Comments

Zo zacht als een Franse chanson | Zwoele klanken

zacht als een Franse chanson

Na een drukke werkdag kom ik thuis. De regen roffelt op het autodak en tegen het openraam van mijn slaapkamer. In ‘mijn kantoor’ verschijnt het logo op de computer terwijl ik pieker waarover ik ga schrijven. Het eerste liedje waar Spotify mee begint is Een Mooi Verhaal van Isabella A. Een Vlaamse zangeres uit, ja, uit België. De melodie is zo zacht als een Franse chanson. Vonkjes in mijn borstkas ontspringen bij de gevoelige klanken van de noten. Paul de Leeuw zingt hetzelfde nummer de tekst wisselend in het Frans en Nederlands. Toen heb ik het besluit gemaakt om daarover te schrijven.

Lees meer: Muziek uit eigen streek

Zo zacht als een Franse chanson

Het proeft als warme chocolade op je tong of de kruidenboter die in het stokbrood is meegebakken. De eerste Franse zangeres die mijn hart sneller liet kloppen is Zaz. Haar nummers kwamen samen met Stromae aan bod tijdens de Franse lessen. Welke we gingen vertalen, omdat we op een andere manier met de lesstof bezig waren. Zaz heeft een rauwe stem, maar dat maakt dat randje net zo lekker klinken. De klanken die uit haar strot komen, zijn puur en geraakt. Samen met de melodie die de muziek verrijkt, maakt dat desalniettemin de muziek zwoeler om te luisteren.

Je veux d’l’amour, d’la joie, de la bonne humeur
Ce n’est pas votre argent qui f’ra mon bonheur
Moi j’veux crever la main sur le cœur, papalapapapala
Allons ensemble, découvrir ma liberté
Oubliez donc tous vos clichés, bienvenue dans ma réalité
(Uit het nummer Je veux van Zaz)

Ik wil liefde, vreugde, goed humeur
Het is niet jouw geld waar ik blij van word
Ik wil mijn hand op mijn hart leggen, papalapapapala
Laten we samen gaan, ontdek mijn vrijheid
Vergeet al je foto’s, welkom in mijn realiteit
(Mijn vertaling)

Photo by Boudewijn Live on Unsplash

Lees meer: Vrouwennamen in vijf liedjes

Nog geen goede zoekterm gevonden

Het eigen lalalala is in een Franse chanson veranderd naar palalala of tenenene. De woordkeuze maakt de hele songtekst één vloeiende poëzie waardoor de liefde al snel gevonden is. Zo zacht als een Franse chanson is niet voor niets de titel van dit artikel. Het zoeken naar nieuwe muziek uit Frankrijkland vind ik lastig, omdat ik de goede zoekterm nog niet gevonden heb. Desondanks heb ik een aantal nummers gevonden die ik graag met je wil delen, zoals deze van Michel Delpech, Zaz, Christophe Maé, Fréro Delavega en Angela die wordt toegezongen door Hatik.

Wat is voor jouw de meest zachte Franse chanson?

No votes yet.
Please wait...
Close