Zonsondergang | Ik kijk er graag naar

Ik zit aan mijn bureau. Mijn blik uit het raam starend naar een heldere lucht. De zon begint te zakken en ik weet dat de maan aan de andere kant van het huis hoog in de hemel te vinden is. Het heldere blauw kleurt donker en de zonsondergang begint. Een kleurspektakel speelt met de boomtoppen. Oranje wordt gevolgd door tompouceroze, maar wordt snel ingehaald door een dieprode kleur die je alleen vind in ons eigen lichaam. Paars vermengd zich met het donkerblauw en voordat het donker je in zijn geheel omarmt, zie je enkele groene flitsen ten teken van het einde van de dag.

Zonsondergang in Rockanje
Zonsondergang in Rockanje, 9 juli 2017

Zonsondergang van vandaag

Vandaag 28 september gaat de zon onder om 19:21 uur. De eerste sterren aan de hemel verschijnen als een oranje gloed die de boomtoppen laten belichten. Ik kijk graag op deze momenten uit het raam, want het uitzicht vanuit mijn kamer is vrij en ruimtelijk. Als de straat verlaten is en er geen auto’s brullen, voelt het vredig aan. Wanneer er wolken zijn, drijven deze rustig voorbij alsof de nacht zonder zorgen intreedt.

Via mijn vriend Google heb ik opgezocht hoe lang het duurt voordat het helemaal donker is. Op de eerste en tweede pagina vind ik geen antwoord. Jammer. De zonsondergang is voor velen een keerpunt op de dag. Wat ik wel vind, zijn termen als burgerlijke-, nautische- en astrologische schemering, maar weet jij wat het betekent? Veel te moeilijk. Ik wil gewoon weten hoe lang het duurt van licht naar donker, maar blijkbaar is dat antwoord niet zo gemakkelijk. Wat ik wel te weten ben gekomen, maar dat is meer door ervaring, is dat je snel moet zijn om foto’s te maken. Anders is het donker.

Magische ervaring

De kleuren en de snelheid van het licht maken het een magische ervaring. Elke avond opnieuw zit ik op deze plek te kijken. Soms via de lens van de camera en anders rustig op mijn bureaustoel. Zonsondergang, ik kijk graag naar je. Een aantal foto’s van dit dagelijkse fenomeen heb ik toegevoegd aan het artikel. Dit maakt mij namelijk weer even bewust van het leven op aarde. Zo zorgeloos gaat de dag over in de nacht.

Zonsondergang in Dieren
Zonsondergang in Dieren, 29 juli 2019

Wist je dat in juni het in Groningen een half uur langer licht is dan in Maastricht? Hoe dat kan lees je op deze website.

No votes yet.
Please wait...

2 Comments

  1. Nicole Orriëns schreef:

    Grappig dat het in Groningen zoveel langer licht is! Dat wist ik niet. Ik houd ook erg van zonsopgangen en zonsopkomsten. Zeker in deze tijd van het jaar zijn ze vaak echt schitterend.

  2. Renata Feyen schreef:

    Ik ben ook een grote fan van zonsop en ondergangen – al die kleuren in de lucht daar kan ik echt van genieten 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *