Afsluiten voor reclames: anno 2021 | Column

Een aantal weken terug was Vrienden van Amstel Live te streamen. Met een gratis ticket kon je van Suzan & Freek, Maan en anderen genieten. Met veel plezier (en gezang) heb ik samen met familie hier een leuke avond van gemaakt. Daarna had ik een gesprek met een penvriend over reclames, want hij had dit online concert gemist. Daar schrok ik van, want hoe kun je zo een evenement missen? Vermoedelijk hebben bijna twee miljoen mensen ernaar zitten kijken. Is afsluiten voor reclames anno 2021 nog wel mogelijk?

Lees ook de column van vorige week:
Slingerwerpen door vijf jaren | jarige blog

Dan popt er een e-mail op

Wanneer ik ’s ochtends begin met werken en de laptop openklap, wacht ik eerst totdat ik de reclames van YouTube kan overslaan. Die zijn namelijk zóóó irritant. Pas dan kan mijn werkdag echt beginnen en trommel ik op het toetsenbord mee. Het duurt niet lang voordat ik de volgende reclame zie, want op bepaalde websites die ik voor het werk gebruik, staat na iedere alinea een reclame van een cd of een edelsteen die ik graag zou willen hebben. Dan popt er een e-mail op met een nieuwsbrief welke met een gratis systeem is aangemaakt, want je raadt het al..

In de avond scroll ik door Facebook en ook daar kun je je niet afsluiten voor reclames. Om de paar berichten van je vrienden wordt je gebombardeerd met advertenties. In mijn geval gaat het vooral om een eerdere Marktplaatsadvertentie die ik heb gekeken, maar ook van websites die vragen of ik echt een Harry Potter-serie zou toejuichen (uiteraard). Aan het einde van de week komt hier de supermarkt bij, omdat dan de nieuwe aanbiedingen bekend zijn en ik dan even moet shoppen.

Lees meer: Waarom een avondritueel mij helpt | met draaiboek

Geen kans dat je kan afsluiten voor reclames

De reclames van de televisie zijn steeds meer en meer te ontwijken. Er zijn mensen die al hun programma’s opnemen en terugkijken. Daarbij zijn de reclames door te spoelen. Heel slim. Toch geloof ik er niet in dat je je helemaal van reclames af kunt sluiten. Simpelweg omdat ze overal zijn. Niet alleen op grote matrixborden langs de snelweg of in je brievenbus. Iedereen luistert weleens een liedje via YouTube of Spotify, en als je niet oppast heb je na ieder nummer een halfuur reclame. Toch wil ik geen premiumaccount. Op al deze kanalen kwam de advertentie langs van #VVALS. En daardoor kan ik mij moeilijk indenken dat, vooral jongeren, deze advertentie niet gezien hebben. Werkelijk waar dat het overal was.


Verder lezen voor de leuk? Lees dan het artikel van Frankwatching over 10 filmpjes met een emotionele achtergrond (wat eigenlijk reclames zijn).

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *