Mijn agenda is een richtlijn | Column

De tijd van hele lange to do lijsten zijn voorbij, toch? Voor mij wel althans, want dat gaat niet meer werken. Ik heb ook echt het idee dat hoe ouder je wordt, hoe langer zo’n lijstje wordt. Vorige week maakte ik een gedicht over dat alles wat ik van mezelf moet. En of ik dat niet juist beter kan omzetten naar dat doen wat ik wil doen. Veel mensen vinden dat er om het werkwoord moeten een lading hangt. Herken jij dat ook? Het woordje moeten vind ik juist wel fijn, want je kunt jezelf daarmee een prioritering geven. Mijn agenda is een richtlijn geworden, omdat ik daarin allerlei blokken heb ingepland met hoofdonderwerpen. Op deze manier reserveer ik ruimte om ergens aan te werken, maar zonder dat de invulling daarvan bekend is. Dat komt later.

Digitaal gebruik maken van de agenda doe ik het liefste. De Google Agenda kan ik namelijk heel gemakkelijk openen op alle devices die ik gebruik. Op deze manier heb ik altijd bij de hand wat ik heb gepland en afspraken kan ik meteen noteren. Deze werkwijze werkt voor mij fijn, omdat het snel en gemakkelijk is. Maar het is niet te doen om alle losse taken per half uur in deze agenda kwijt te kunnen. Daarom maak ik ook gebruik van een papieren agenda. En dan niet een grote, maar een kleine met beperkte schrijfruimte per dag. Dat heeft het voordeel dat ik dit niet helemaal vol kan zetten met taken, zodat ik niet hele avonden bezig ben.

Mijn agenda is een richtlijn

Mijn agenda is een richtlijn

Een voorbeeld van hoe ik mijn digitale en papieren agenda naast elkaar gebruik. Op woensdagavond staat er standaard een blok ingepland voor scouting. Niet dat ik daar dan aanwezig ben, maar dat is een moment voor administratie, voorbereidingen treffen en contacten leggen. Wat ik precies op het lijstje heb staan, schrijf ik dan op op de regeltjes van de papieren agenda. Mijn agenda is een richtlijn, want ik probeer zoveel mogelijk te zeggen dat als het niet op de dag lukt, dan kan ik het doorschuiven. Maar soms komt het moment gewoon dat je dingen niet langer kan uitstellen en dat je maar gewoon doet.

Het komt allemaal niet aan op een minuut of een half uur. Maar zoals je ziet, is mijn agenda wekelijks goedgevuld en dat gaat zo blijven. Juist daarom wil ik steeds meer meegaan in mijn eigen flow. Want wat wil ik doen op dat moment? Daar ga ik de komende weken mee experimenteren.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *