Alleen zijn maakt kwetsbaar | Column

Ken jij dagen dat je alleen wilt zijn, maar eigenlijk toch weer niet? Elk individu op aarde heeft dagen dat het niet lekker gaat. Deze dagen mogen er zijn. Ze zijn er ook gewoon, want je kunt emoties heel moeilijk zelf sturen. Gedachten komen en gedachten gaan, zoals er in de mindfulness wordt gezegd. Waar ik achter ben gekomen, is dat het verstandig is om de hulp te accepteren die je wordt aangeboden. Want alleen zijn maakt kwetsbaar. Hulp heb ik bij mijn leven genoeg gehad. Jarenlang om mijn leven met autisme zo in te richten dat het voor mij werkbaar was. Nu moet ik het zelf gaan doen.

Alleen aan de kersttafel

Geheel Europa heeft te maken met de oplopende besmettingscijfers. Nederland gaat straks voor een aantal weken ‘slim’-dicht. Om het maar zo te noemen. Ik heb er een hard hoofd in dat we de feestdagen op een normale manier kunnen doorbrengen. Met de familie rondom een lange tafel in een restaurant. Het zou te mooi zijn om waar te maken. Over de feestdagen gesproken: single zijn is ook alleen en dat is op een dag als kerst ook niet altijd even leuk. Zit jij gezellig met aanhang van anderen aan de tafel en ik zit in mijn eentje te koekeloeren. Dat heeft overigens ook zo zijn positieve kanten.


Lees ook de column van vorige week Zelf Spaans leren of het gedicht Het tintelt als een melodie.


Speciaal

Niet alles wil je met je vrienden delen al zie je hen nog zo graag. Ik mis dan een iemand, een partner, die dichtbij je staat. Iemand waartegen je alles wilt zeggen. Die je begroet en kust als je thuiskomt van het werk. Iemand die heel speciaal voor je is, want alleen zijn maakt kwetsbaar. Een vriendin, een maatje waar je een relatie voor lange tijd mee kan opbouwen. In goede en in slechte tijden, zoals het televisieprogramma heet. Afgelopen week was zo’n week dat niet gaat zoals je voor ogen had. Afspraak met een vrouwmens dat niet doorgaat, beste vriendin die je niet kan bezoeken op haar verjaardag. Het laat je toch nadenken.

Alleen zijn maakt kwetsbaar

Het klinkt een beetje sneu. Maar naast kwetsbaar, vind ik het heerlijk om alleen te zijn. Het is vooral een wisselwerking. Op het moment dat je alleen bent, wil je mensen om je heen en andersom. Ik kan goed alleen zijn en veel doe ik dan ook in mijn uppie. Winkelen of in de middag lunchen op terras. Heerlijk. Op zo’n moment hoef je geen rekening met anderen te houden. Doen wat je zelf wilt en je eigen beslissingen maken. Toch mag het geen schroom zijn om hulp te zoeken, want iedereen heeft wel ergens hulp bij nodig. Vandaag wil ik graag afsluiten met gedachten komen en gedachten gaan, want mindfulness.

Sometimes you just need a break. In a beautiful place. Alone. To figure everything out.

Uitgelichte afbeelding door Annie Spratt op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

6 Comments

 1. Soraya schreef:

  Kerst vier ik niet, wel vind ik dat alleen zijn eenzaam is.. en het kwetsbaar kan zijn als je in een sociaal isolement komt.

 2. Dit onderwerp is nu net wat mij anders maakt.
  Ik vind alleen zijn net ‘niet’ kwetsbaar, maar voel me net kwetsbaar met mensen om me heen.
  Toen ik een aantal jaren alleen woonde, was ik ook steeds alleen met eindejaarsfeesten en mijn verjaardag.
  Maar ergens had ik daar geen last van.
  Van kinds af aan was ‘alleen’ zijn mijn enige safe haven.
  De laatste jaren heb ik meer mensen om me heen, familie van mijn vriend.
  En dat was echt wennen. Nu…zou ik niet meer zonder ze kunnen, ze hebben een deel van mijn hart ingenomen.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ik ben ook erg graag alleen. In de rust en stilte hervind ik mezelf. Het is vaak in de drukte en met andere mensen dat ik somber word.

 4. Sandra schreef:

  Zelfs nu ik een vriend heb, heb ik af en toe het alleen zijn nodig. Alleen even een stukje lopen of een avondje alleen thuis is af en toe best fijn! Maar altijd alleen zijn kan natuurlijk best eenzaam voelen op z’n tijd.

 5. Mandy schreef:

  Ik herken dit zo erg! Ik vind het heerlijk om alleen te zijn maar ik wil niet eenzaam zijn. Ik kan mezelf prima vermaken maar ben ook bang om mezelf buiten te sluiten. Ik zonder mezelf vaak af maar ik heb er ook wel vrede mee..

 6. Kelly Buysse schreef:

  Ik heb ook graag stilte en rust. Dan kan ik mezelf zijn. In drukte sla ik tilt en word ik eigenlijk ook neerslachtig. (Omdat ik dan mezelf verlies) Ik ben blij te lezen dat nog mensen dit zo aanvoelen ❤️ Ik ben dus niet alleen (en daarom net zou ik eenzaam kunnen worden.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *