Als het haardvuur brandt | Column

Het is de middag van Valentijnsdag als ik in Friesland ben. Een glas met chocolademelk staat dampend naast me. Midden in het Koloniehuisje dient een brede bar als de centrale plek. Hier kan je koekenpannen op het fornuis zetten, de afwas doen, maar ook zitten. Vier barkrukken staan er om bij de tafel te kunnen komen. Dan heb je nog een gezellige zithoek met een houtkachel. Als het haardvuur brandt, dan krijg je pas echt sfeer. En het zorgt ervoor dat je iets te doen hebt, omdat het hout zichzelf niet op het vuur legt. Branden die handel.

Lees meer: Kaarsvet, kaarsvet, spijkertje erdoor | Column

Geholpen door een stel dekens

Vanochtend werd ik wakker met twee dekens die op mijn borst drukte. Daar was ik wel heel blij mee, omdat de gevoelstemperatuur buiten min 17 graden onder nul aangaf. Vreselijk koud. Ik dacht echt: blijf lekker de hele dag liggen. Maar op een bepaald moment heeft je lichaam behoeftes. Een keer de wc, een croissantje wegwerken en het lichaam heeft het graag warmer dan geholpen worden door een stel dekens. Vandaar dat ik de schoenen aantrok en met een krat naar buiten liep om hout te halen. 

Gek vond ik het al dat je enkel hout kan halen bij een overkapping. Waar overigens een kruiwagen voor gebruik staat. Maar waar is die bijl? De stukken houten verkleinen zich moeilijk vanzelf hé. Het aanmaken van het vuur gaat als vanzelf. Houtje, houtje, houtje, beetje papier erbij en ook een lucifer. Dat zijn de eerste ingrediënten om een vuur mee aan te maken. Lucht is ook handig, want anders brandt er niets. De eerste poging om het haardvuur aan te maken, was een geluk. Waarschijnlijk had de verhuurder de mand gevuld met hout, waar ook kleinere stukken tussen zaten. Die vatten eerder vlam. 

als het haardvuur brandt

Lees ook: Hartkloppingen is nu te koop! | o.a. bij bol.com

Als het haardvuur brandt..

Als het haardvuur brandt, heb je het pas echt warm. Dit is zeker het geval als je in een blokhut zit waar een laag sneeuw voor de deur ligt. Een beetje warmte is fijn voor de mens. Aan een vork heb ik een spekje geprikt, zodat deze kan worden omgetoverd naar een marsmallow. Zo lekker! Ik open het deurtje van de kachel, mik een blok naar binnen en ga op de barkruk zitten voor het schrijven van deze column. Het voelde echt aan als een korte vakantie.

No votes yet.
Please wait...

8 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Ik vind het supergezellig Mitchel en houd zelf ook enorm van houtkachel warmte. Maar het is wel akelig dat het steeds zo negatief in het nieuws komt…

 2. Lodi schreef:

  Het klinkt als een heerlijke plek. Warm en gezellig, tenminste als de kachel aan is.

 3. rachel schreef:

  dit zijn favoriete dingen van mij want het is altijd gezellig en warm!! het moet dan wel echt haardvuur zijn want van die nep dingen die je tegenwoordig hebt, wat ook leuk is hoor maar echt is beter en mooier 😀

 4. Ik vind het altijd heel gezellig en sfeervol. En het geeft meer warmte, en dan zelf de houtblokken hakken 🙂

 5. Felice Veenman schreef:

  ik moest echt lachen om je beschrijving van het vuur aansteken ! Ik ben – net als ij – dol op vuurtjes stoken

 6. Amina schreef:

  Liefde voor haardvuur, zeker in de winter, maar ik kan er maar slecht tegen. In het studentenhuis brandden we ook wel eens een vuurtje in de zomer in de tuin. Vond iedereen te gek, maar ik zat er echt bij van ‘ik wil hier weg’. Ik heb astma en krijg megasnel last van de rook. Maar dat beeld, van hout dat brandt, vind ik wel heel fijn.

 7. Jasmina schreef:

  Een haardvuur is niet alleen goed voor de warmte,maar ook voor de romantiek. Ik vind het dus ook geweldig

 8. Tessa schreef:

  Zo te lezen heb je een fijne dag gehad! Zo’n houtkachel is echt heerlijk voor koude dagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *