Written by 06:00 Autisme, Column • 10 Comments

Autistische burn-out | Column

Autistische burn-out

Ik snapte het niet zo goed. Nee, eigenlijk begrijp ik er nog steeds niets van. Bij een post op Instagram las ik voor het eerst de term ‘autistische burn-out’ en ik sloeg stijl achterover. Het komt op mij over alsof mensen met autisme een hele aparte burn-out hebben. Vandaar dat het nogmaals in de naam vernoemd moet worden. Het woordenboek heb ik erbij gepakt, want wat betekent een burn-out eigenlijk? Het prima-woordenboek vermeldt dit als volgt: burn-outsyndroom <buRn-aut-> uitputting ten gevolge van stress. En dat autisten moeilijker kunnen omgaan met spanningen en overweldigende emoties is een gegeven. Mijn nekharen gaan van de term overeind staan.

Waarom wordt het stukje autisme nogmaals benadrukt? Als je het aan mij vraagt, onnodig, want een burn-out is en blijft hetzelfde. Ook als iemand papiertje heeft met een diagnose erop. De term burn-out werd overigens voor het eerst gebruikt in Amerika in de zeventiger jaren door psycholoog Christina Maslach. Overigens is de lijst met symptomen door de decennia heen uitgebreid. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld uitputting, laag zelfvertrouwen, slaapproblemen prikkelbaarheid, concentratieproblemen en nog meer. Je hoeft voor een burn-out geen autisme te hebben, want deze symptomen zijn hetzelfde. Echter staat het syndroom wel in de top vijf van vastgestelde diagnoses bij mensen met autisme.

Foto van Le Creuset op Unsplash.

Autistische burn-out voor meer begrip

Wat ik duidelijk wil maken, is dat een burn-outsyndroom net zo normaal behandeld zou moeten worden als elk ander ongemak. Het maakt niet uit of je teveel hooi aan je vork hebt meegenomen, met of zonder autisme. Of de term autistische burn-out aan begrip mee kan helpen, of niet. Laten we elkaar erin serieus nemen, zonder te lachen. Want ik kan mij heel goed voorstellen dat iemand totaal de weg kwijt kan raken in het werk. Ik merk het ook aan mijzelf. Vooral september is een drukke maand, met alle dingen die na de zomervakantie een nieuwe start maken. Daarom ben ik blij dat ik nu het gevoel heb meer vrije tijd te hebben. Bijtanken en niet het gevoel hebben te worden geleefd, zoals mensen dat omschrijven.

Autistische burn-out wordt voornamelijk gebruikt om aan te geven dat de dagelijks gang van zaken al teveel kan zijn. Het is ook vermoeiend en stressvol om met alle prikkels van de dag om te gaan. Dat kost energie en niet iedereen heeft daarvan genoeg. Het kan wellicht helpen om de term van deze column te gebruiken. Als je het mij vraagt, is dat niet nodig, omdat een opgebrand gevoel hebben de betekenis van het burn-outsyndroom is. Wat mij betreft dekt dat de lading genoeg en anders kun je er altijd nog bijzeggen dat de dagelijkse dingen je al teveel wordt. Om terug te komen op het begin van de column. Volgens mij snap ik het nog steeds niet, maar dat is ook niet zo erg.

Disclaimer:
Ik gebruik de termen autist en mensen met autisme door elkaar.
Voor deze column heb ik gebruik gemaakt van NVA.
Uitgelichte afbeelding door Svitlana op Unsplash.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Close