Hoewel mijn lichaam en hoofd een hogere temperatuur hebben, geldt dit niet voor mijn handen. Die zijn vaak wit gekleurd en daarmee lager in temperatuur. Of gewoon koud. Drie uur buiten zijn ging in mijn pubertijd niet lukken, omdat je de kleur uit mijn handen zag wegtrekken. Letterlijk. Totdat het vel om de middelste vingerkootjes mijn lievelingskleur aannam: paars. Wat hierom mijn favoriete kleur juist niet is, want de sleutel in het slot steken werd steeds moeilijker. Nu we veelal binnen zitten, is mijn behoefte aan frisse lucht groter geworden. Het is fijn om de wind te voelen wanneer die langs de benen of je wangen schuurt.
Lees hier de column van vorige week: Dit gaat niet over het COVID-19-virus
Spierweefsel is de innerlijke kachel van een man
Voor het schrijven van deze column moest ik terugdenken aan dit artikel. Dat ging over de verschillen die mannen en vrouwen ervaren in temperatuur. Mannen zetten de thermostaat eerder lager dan hoger en vrouwen trekken eerder een trui aan, omdat zij minder een ‘innerlijke’ kachel hebben. Het spierweefsel van mannen zorgt ervoor dat zij beter beschermd zijn tegen lagere temperaturen. Mijn behoefte aan frisse lucht liegt er niet om. De gemiddelde temperatuur in mijn slaap-werk-en chillkamer is vrijwel gelijk op 19 graden. Op het moment dat ik in een warmere ruimte kom, krijg ik een spontane behoefte om mij van mijn bloes te ontdoen. Ja, overprikkeling of de overgang.
Lees meer: Drie keer hoera voor de lente!
Het raam open voor de behoefte aan frisse lucht
Temperaturen regelen is op deze manier een hele kriem. In de regel hebben vrouwen het liefste een hogere temperatuur en de man lager, maar makkelijk is dat niet. In vele ruimtes is dit centraal geregeld en als je wisselende temperaturen hebt, tocht het gemakkelijker. Daar wordt het voor de vrouwen niet warmer van 😉 Lekker het raam open. Voor mij is dit heel fijn, omdat mijn brein een beetje extra zuurstof krijgt. Tevens scheelt het ook oververhitting.
Wanneer het rolgordijn in de morgen omhoog rolt, schuift in een automatische reflex ook het raam open. Vanaf mijn bureau kijk ik zo vaak als kan naar buiten (en dat kan heel vaak). Dan zie ik de takken van de bomen voorzichtig omhoog en omlaag deinen en adem ik diep in om schone lucht door mijn longen te pompen. De kleur uit mijn handen trekt weg tot alleen wit en blauw overblijven. Ik wrijf in mijn handen, het raam gaat weer dicht en met mijn vingers tik ik het leven terug.
Wat is de temperatuur dat jij het beste functioneert?
Photo by Hannah Tims on Unsplash
2 Comments
Interessant om te lezen; en soms ben ik echt een halve vent. Ik heb het dus totaal niet snel koud en loop altijd al vrij snel in een t-shirt, haha. Best handig, tot het heel warm wordt in de zomer. Je bent overigens zeker niet de enige die behoefte heeft aan frisse lucht.
Wij hebben ’s nachts altijd het raam open vanwege mijn lichte stof allergie. Geheit dat ik met een snotneus en keelpijn wakker wordt als het raam dicht zit (niet handig in deze tijd), daarnaast moet er overdag een deur of raam extra open voor wat frisse lucht in huis. Zeker als de zon schijnt. Overdag houd ik de temperatuur in huis rond de 18 graden. Maar ’s avonds loopt de temperatuur (dankzij de man in huis overigens) hoger op. Ik lig liever in een dikke trui met een deken op de bank. Maar hey we zijn niet allemaal gelijk. Haha.