Written by 14:00 Column • 36 Comments

Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem?

Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem_

Verbaasd ben ik. Hoe kunnen anderen bepalen hoe jij jezelf noemt? Ik ben autistisch, knettergek en een zwartjoekel. Deze woorden gebruik ik over mezelf, maar daar zijn anderen niet van gediend. In verschillende situaties laten mensen weten dat ik daarmee mezelf te kort doe. Je hebt vast al door dat ik het hier niet mee eens ben, want als ik het over mezelf zeg, wat is dan het probleem? Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem? Ik weet best dat hoe vaker je dingen herhaalt hoe groter de kans is dat je erin gaat geloven. Gelukkig spreek ik de feiten uit. Ik ben autistisch, mensen noemen mij vaak knettergek en ik heb zwart haar. Dat maakt mij dus een zwartjoekel. Het geeft mij dus een vervelend gevoel als mensen mij erop wijzen wat ik wel of niet over mezelf mag zeggen.

Ik weet niet of je het nu wel of niet meent.

Dit citaat laat mij met de handen in de lucht staan. Natuurlijk meen ik wat ik zeg, want dat is de kern. Alleen jij, gewaardeerde medeburger, moet meer naar mij luisteren. Ik weet zeer zeker dat je aan mijn stem en mimiek kan bepalen hoe ik erin sta. Tegenovergesteld vinden mensen het dan weer knap dat ik kan lachen om mijn eigen diagnose. Ja, natuurlijk, want wat moet ik anders? Aan de diagnose kan ik niks veranderen, maar wel hoe ik daarmee omga. Vandaar dat ik er beter grapjes om kan maken. Dat verlicht. Alleen de mensen die zeggen dat ik dat niet mag doen, die wil ik op het hart drukken dat het mij helpt.

Moeilijke dingen hebben we allemaal. Net zoals dat ik weet dat er in elke dag meerdere lichtpuntjes zitten die fonkelen, want zo gaat het leven. Ik maak het mezelf makkelijker door de bijnamen in gesprekken te strooien op een luchtige manier. Zo maak je het onderwerp ook meer bespreekbaar in je omgeving. Persoonlijk geeft mij dat een goed gevoel alleen dat wordt afgekapt door personen die de mening hebben dat ik mij daardoor te kort doe. Ik vind het een sterke eigenschap. Ik bepaal zelf hoe ik mij noem en wat ik uitstraal.

Bepaal jij dit ook zelf? 😉

No votes yet.
Please wait...
Close