Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem?

Verbaasd ben ik. Hoe kunnen anderen bepalen hoe jij jezelf noemt? Ik ben autistisch, knettergek en een zwartjoekel. Deze woorden gebruik ik over mezelf, maar daar zijn anderen niet van gediend. In verschillende situaties laten mensen weten dat ik daarmee mezelf te kort doe. Je hebt vast al door dat ik het hier niet mee eens ben, want als ik het over mezelf zeg, wat is dan het probleem? Bepaal jij of ik hoe ik mezelf noem? Ik weet best dat hoe vaker je dingen herhaalt hoe groter de kans is dat je erin gaat geloven. Gelukkig spreek ik de feiten uit. Ik ben autistisch, mensen noemen mij vaak knettergek en ik heb zwart haar. Dat maakt mij dus een zwartjoekel. Het geeft mij dus een vervelend gevoel als mensen mij erop wijzen wat ik wel of niet over mezelf mag zeggen.

Ik weet niet of je het nu wel of niet meent.

Dit citaat laat mij met de handen in de lucht staan. Natuurlijk meen ik wat ik zeg, want dat is de kern. Alleen jij, gewaardeerde medeburger, moet meer naar mij luisteren. Ik weet zeer zeker dat je aan mijn stem en mimiek kan bepalen hoe ik erin sta. Tegenovergesteld vinden mensen het dan weer knap dat ik kan lachen om mijn eigen diagnose. Ja, natuurlijk, want wat moet ik anders? Aan de diagnose kan ik niks veranderen, maar wel hoe ik daarmee omga. Vandaar dat ik er beter grapjes om kan maken. Dat verlicht. Alleen de mensen die zeggen dat ik dat niet mag doen, die wil ik op het hart drukken dat het mij helpt.

Moeilijke dingen hebben we allemaal. Net zoals dat ik weet dat er in elke dag meerdere lichtpuntjes zitten die fonkelen, want zo gaat het leven. Ik maak het mezelf makkelijker door de bijnamen in gesprekken te strooien op een luchtige manier. Zo maak je het onderwerp ook meer bespreekbaar in je omgeving. Persoonlijk geeft mij dat een goed gevoel alleen dat wordt afgekapt door personen die de mening hebben dat ik mij daardoor te kort doe. Ik vind het een sterke eigenschap. Ik bepaal zelf hoe ik mij noem en wat ik uitstraal.

Bepaal jij dit ook zelf? 😉

No votes yet.
Please wait...

36 Comments

 1. Ha dit zeker een onderwerp wat ik voor het eerst denk ik wel tegen kom op een blog. Nu zet je mij wel aan het denken..want ik heb eigenlijk geen naam voor mijzelf. Ik vind ook zeker dat een ander niet voor jou hoeft te bepalen hoe jij jezelf noemt! Go for it!

 2. Ha dit is zeker een onderwerp wat ik voor het eerst denk ik wel tegen kom op een blog. (origineel dus!) Nu zet je mij wel aan het denken..want ik heb eigenlijk geen naam voor mijzelf.. Ik vind ook zeker dat een ander niet voor jou hoeft te bepalen hoe jij jezelf noemt! Go for it!

 3. Thea schreef:

  Heel goed , Mitchel, jij kent jezelf het beste

 4. Alexandra schreef:

  We gaan allemaal anders met onze sores, problemen om. Prima toch. Maar jij bent jij, zoals ik ben ik, geen enkel stempeltje kan dat veranderen. Blij met wie ik ben, uniek.

 5. Wilma Phillipson schreef:

  Heel goed van je. Ik noem mijzelf vaak een “eigenheimer” of een “einzelgänger” gewoon omdat ik de dingen graag op eigen houtje en alleen met mezelf doe. Daarom ga ik ook niet graag naar personeelsuitjes en zeg ik gewoon waarom ik niet kom. Mensen doen daar inmiddels niet meer moeilijk over gelukkig. Sterker nog, het is wel makkelijk zo’n collega als ik ben. Ik bied dan gewoon vrijwillig aan op zo’n avond de avonddienst te werken. Scheelt weer zoeken naar invalkrachten.

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Wonderlijk eigenlijk dat mensen zeggen dat je jezelf dan te kort doet. Ze zullen dit denk ik wel goed bedoelen. Waarschijnlijk vatten ze het negatief op hoe jij jezelf omschrijft? Zelf zie ik het probleem niet.

  • MC Kleuver schreef:

   Ik weet eigenlijk wel zeker dat ze het goed bedoelen, Nicole. Het maakt me alleen erg moe als ik dingen moet uitleggen wat voor mij niet zou hoeven. Ik zeg wat ik over mezelf wil zeggen 🙂

 7. Sylvia schreef:

  En of dat ik dit zelf bepaal! Dat andere problemen hebben met hoe ik mijzelf zie, benoem of voel? That’s up to me.

  Die negatieve energie die moet ik niet om mij heen hebben hoor.

  Liefs…

 8. Mandy schreef:

  Wat weer een fijne blog om te lezen! Ik ben hetzelfde als jou, ik praat ook zo over mezelf. Ene keer bedoel ik het op een goede, positieve manier en de andere keer op een boze/verdrietige manier. Maar alleen ik mag die dingen zeggen

 9. Silkeblogs schreef:

  Natuurlijk bepaal je dat zelf, jij bent degene die jezelf het beste kent. En ik vind het juist goed als je je eigen kleine kantjes kan embracen!

 10. Manon schreef:

  Ik vind zwartjoekel een vreemde benaming voor iemand met zwart haar.. maar je kunt met je eigen iets benoemen zowel naar beneden halen of ophemelen. Ik ben geen fan van beide.

 11. Victor schreef:

  Leuk onderwerp voor een blog. En natuurlijk, je bepaalt zelf hoe je noemt. Het relativeert je diagnose zoals jezelf aangeeft. Humor maakt het leven lichter.

 12. Marion schreef:

  Eerlijk gezegd begrijp ik mensen wel een beetje als ze horen hoe jij jezelf noemt. Temeer omdat er ook mensen zijn, die mensen die wat anders zijn zulke benamingen geven.

 13. Riek Muijen schreef:

  Ieder zijn ding toch.

 14. ingrid schreef:

  sommige namen of benamingen zijn gewoon echt niet tof. tuurlijk moet je dat zelf bepalen waar je je prettig bij voelt

 15. Danielle schreef:

  Absoluut dat je dit zelf bepaald.

 16. Janet schreef:

  Dank voor je blog. Ik heb eigenlijk geen benamingen voor mezelf.. ik zou niet weten waarom ik dat zou moeten hebben. Ik heb wel bijnamen van bv. mijn ouders of broer en zus, dat heb ik niet zelf bedacht, maar dat vind ik helemaal geen probleem. Ik laat ze lekker gaan.

 17. Beautyn0te schreef:

  Goed dat je hierover schrijft, je kent jezelf natuurlijk het beste.

 18. Jantine schreef:

  Natuurlijk moet je gewoon zelf weten hoe je jezelf noemt. Ik merk dat het mij enorm helpt om dingen gewoon te benoemen zoals ze zijn. Dus ja, ik ben gewoon een autist, en ik ben gewoon dik. Dat is nou eenmaal zo, ook als die benamingen een negatieve bijklank hebben. Ik word er niet slanker van als ik te kleine kleren ga dragen, wel mooier als ik kleren draag die bij mijn figuur passen. En daarvoor moet ik eerst kunnen benoemen dat ik dik ben. Ik word er niet minder prikkelgevoelig van als ik negeer dat ik autistisch ben, maar door het te benoemen kan ik zorgen dat ik beter met die prikkelgevoeligheid om kan gaan. De maatschappij is eigenlijk – vooral door mensen die het met een negatieve inslag gebruiken, om te pesten en te discrimineren en zo – veel te moeilijk gaan doen over veel bewoordingen.

 19. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Ik snap aan de ene kant waarom mensen het zeggen omdat je meer dan dat bent, maar aan de andere kant doe je het met de beste intenties en voel jij je er goed bij.

 20. Mieke | mieksmind schreef:

  Nog niet eerder zo over nagedacht. Vaak maakt het me niet uit hoe anderen over me denken, behalve degene die me dierbaar zijn en waarvan ik weet dat ze me goed kennen

 21. Marsha schreef:

  Goed geschreven! En natuurlijk bepaal je dat zelf hihi. Maar ik denk dat dat wel voor iedereen geld. Je kent je zelf natuurlijk het beste! 🙂

 22. José schreef:

  Goed onderwerp waar ik nog nooit echt bij stil heb gestaan. Zelf spot moet kunnen toch! Alhoewel ik denk dat de mensen die vinden dat je jezelf te kort doet het waarschijnlijk wel goed bedoelen en het misschien meer uit bescherming zeggen? 🙂 Anyway, lekker blijven zelf bepalen waar jij je goed bij voelt! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *