Betekenis van een symbool | autisme & column

April is de maand waarin er (meer) aandacht wordt gevraagd voor autisme. Zo ook in 2022. Ik geef graag mijn visie op allerhande vragen. Mijn blog wordt later dan ook voorzien van een pagina welke aan dit onderwerp is gewijd. Dit jaar is er veel commotie ontstaan over het wereldwijde symbool voor autisme. Namelijk het puzzelstukje in de verschillende kleuren. Op de betekenis van een symbool kom ik later terug. Dit heeft te maken met de praktijken van Autism Speaks. Zij zeggen toegewijd te zijn aan het promoten van oplossingen voor het gehele spectrum gedurende in al je levensfases.

Autism Speaks

Door een ander symbool voor autisme te gebruiken, proberen mensen Autism Speaks te boycotten. Wat ik begrijp, omdat zij autisme proberen te genezen of te voorkomen door middel van therapieën. Wat ik heb begrepen, vind deze organisatie het autisme spectrum stoornis een last, tragedie, misschien zelfs wel een epidemie. Te gek voor woorden. Tijdens de Autismeweek is er veel aandacht geweest voor het niet meer gebruiken van het puzzelstukje, omdat je daarmee de organisatie zou steunen. Het puzzelstukje met de verschillende kleuren heb ik alsnog gebruikt. Omdat ik van mening ben dat het belangrijker is om te kijken naar de betekenis van een symbool.

Meer over dit onderwerp vind je in de categorie autisme.

Betekenis van een symbool

Toen ik mijn diagnose ontving in 2010, vielen er open vakjes dicht. Niet alleen ik, maar ook mijn ouders en verdere omgeving konden beter begrijpen waarom en hoe ik doe. Dat mijn hersenen tijd nodig hebben om aan dingen te wennen, dat lijstjes voor mij heilig zijn en dat houvast en structuur mijn dagen makkelijker maken. Het puzzelstukje vind ik juist een herkenbaar symbool, want vaak vallen puzzelstukjes in elkaar na het krijgen van een diagnose. Zo ook bij mij. Daarom dat ik ook zo goed kan uitleggen wat voor mij wel of niet werkt.

Identificatie

Het nieuwe symbool voor autisme – het teken voor oneindigheid – zegt mij onvoldoende. Op mij komt het over als een wanhoopskreet. Oneindigheid van autisme? Ja, elke volgende generatie krijgt ermee te maken, maar wat Wil wordt ermee bedoeld? Het puzzelstukje heeft voor mij veel meer betekenis. Daarom dat ik het ook los zie van de werkzaamheden die Autism Speaks uitvoert. Waar ik mij niet mee identificeer.

Welk teken vind jij duidelijker? Het puzzelstukje of het symbool voor oneindigheid?


Afbeelding door Hatice EROL van Pixabay.

No votes yet.
Please wait...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *