Column | 16 graden is toch te warm, niet?

Je bent het toch met mij eens dat 16 graden nu te warm is? Het is zaterdag 23 februari 2019 als ik naar buiten staar en plots mijn handen voel opwarmen door de zon die de kamer binnen schijnt. Mij is altijd geleerd dat het in de maanden december, januari en februari echt koud moet zijn. Dat je met klapperende tanden je school binnenkomt en dat de hele vloer onder het water ligt. In 2019 lappen de weergoden hun eigen codes aan hun laars en laten ze de waterspiegel rondom de Noordpool sneller stijgen dan in andere jaren. Ik vind het te gek voor woorden. Alleen daarom schrijf ik deze column en zeg ik je wat ik vind.

Het is te warm. Ik weet zeker dat er lezers zijn die denken dat ik gek ben, maar daarvoor ga ik mij niet excuseren. Gek ben ik zeker en dat ga ik niet ontkennen. Het is alleen dat het geen 16 graden hoort te zijn in februari en dat doet de natuur niet goed. Die is helemaal wappiewappie. De natuur is helemaal van de kaart, want de goden trakteren de mensen op een hoge temperatuur waardoor de bloemetjes en de plantjes beginnen te groeien. In de nacht is het nog wel fris, want dan vriest het nog lichtjes aan de grond. Dat zorgt ervoor dat de flora bevriest en uiteindelijk dood gaat en dat voordat de nieuwe maand is gestart. Toch zonde?

16 graden en een winterjas

16 graden laat mij verbranden in mijn winterjas. Elke keer na een ronde wandelen of fietsen kom ik thuis badend in het zweet. Of wellicht komt dat omdat ik de griep heb gehad. Hoe dan ook, het wordt er niet beter op. Het grote verschil tussen kou en warmte houdt mij vast aan de winterjas. Ik ga namelijk nog niet wisselen van jas, want met de zomerjas is dat veel te koud. Op 16 februari was het 13,1 graden volgens De Telegraaf en hiermee werd het eerste warmterecord van 2019 in de wacht gesleept, maar naar verwachting volgen er dit jaar nog vele. Ik vind het echt van de zotte. Misschien wordt het nu toch tijd voor een nieuwe jas, een iets dunnere. Vind je niet?

16 graden is toch te warm, niet?
No votes yet.
Please wait...

23 Comments

 1. Lizette schreef:

  Gek genoeg ben ik gevoelsmatig na 1 januari altijd wel ‘klaar’ met de winter, terwijl het nog hartje winter is. In februari vond ik het toch ook wel veel te warm, toch wel mijn zomerjas even aan de kapstok gehangen hoor.

 2. Henk schreef:

  Mooi excuus voor een andere jas😀

 3. Lisa schreef:

  Altijd een nieuw excuus voor een nieuwe jas, of het nou een winter, voor of tussenjas is 🙂

 4. Connie schreef:

  Ben een echte koukleum (schijnt vrouw eigen te zijn), dus dat het nu warmer is vind ik niet erg. Verder heb ik nog een leuke tip wat jassen betreft. Ik zelf heb altijd drie jassen, Een dikke winterjas, een hele dunne zomerjas en een tussenjas. En die tussenjas hangt altijd op de kapstok en gebruik ik dus bij ….je raad het vast al wel. Ze zijn alweer volop te krijgen in de winkel en kun je ieder seizoen aan, zelfs in de zomer als het moet ;).

 5. Ik vind het zorgwekkend en ben er ook eigenlijk helemaal niet blij mee. Februari is naar mijn idee juist de koudste maand, dus dit slaat nergens op. Wordt het weer een extreem warme zomer? Daar ben ik nog steeds van aan het herstellen…

 6. Lodi schreef:

  Hoe lekker ik het warme weer in februari ook vind, ik vind het ook beangstigend. Het hoort niet dat het zo warm is, waar gaat het met het klimaat naar toe?

 7. alexa schreef:

  Ik vind het een slechte zaak dat het nu al zo warm is, je merk hieraan echt dat de aarde aan het opwarmen is. Ik wil juist regen en een gure wind. Niet dat ik daar perse blij van wordt, maar gewoon omdat het hoort.

 8. Girls-Things schreef:

  Ik vond die zonnige dagen echt heerlijk. Laat dat maar snel terug komen!

 9. Melissa schreef:

  Ik ben klaar voor de lente en zomer ben helemaal gehad met de winter in wisselend weer

 10. Henk schreef:

  En heb je intussen al een nieuwe winterjas op het oog?

 11. Danielle schreef:

  Leuk geschreven! Ik weet niet goed wat ik van alle ophef moet vinden.

 12. Sandy schreef:

  Ik vind het zelf niet erg als het even wat warmer is, maar voor de natuur is het echt niet goed.
  Succes met je keuze voor een nieuwe jas…

 13. Blog en Beauty schreef:

  We zijn inderdaad te snel verwend met dit warme weer. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet vervelend vind.

 14. Nadia schreef:

  Ik ben dol op het zonnetje en vond het heel fijn dat ik even op kon laden die dagen! Normaal heb ik last van een winter depressie, maar het gaan nu goed! Qua klimaat is het natuurlijk minder fijn, maar ik las ook ergens dat er over een paar jaar weer een kleine ijstijd aan komt.

 15. Frederique schreef:

  Ik ben zoooooooo blij dat de natuur even wappiewappie was. Ik had die zon echt even nodig om de regen nu weer aan te kunnen :/

 16. Inge schreef:

  Zelf vind ik het wel lekker die warmte, maar het is natuurlijk niet zoals het hoort. Een duidelijk signaal dat we iets meer op het klimaat moeten letten

 17. Maaike schreef:

  Ik ben blij dat het weer warmer wordt! ik ben niet gemaakt voor de kou 😉

 18. Joost Poppinga schreef:

  Zorgelijk die temperatuurstijgingen en het water tekort! Je zal maar kinderen hebben dan zou ik mij niet meer zo lekker voelen.

 19. Esther Roos schreef:

  Ach het was maar even nu is het weer 2 graden met hagel! Voelt beter toch!

 20. Fleur schreef:

  Het warme weer is ondertussen alweer voorbij. Maart toert zijn staart en het stormt nu flink. Toch moet ik altijd denken aan het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima op 02-02-02 Die dag was het ook prachtig weer… Ik denk dat het nog wel vaker zal voorkomen en misschien straks ook wel een keer in januari

 21. Fred de Koning schreef:

  Het moet DE waterspiegel zijn en niet HET. En ik denk dat “verbanden” “verbranden” moet zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *