Column | De Europese verkiezingen

Vandaag een actuele column, want de Europese verkiezingen komen eraan. En ook de Britten moeten stemmen. Al zijn zij het daar niet mee eens. De komende verkiezingen zijn bij veel Nederlanders ondergesneeuwd en bestempeld als niet belangrijk, maar dat is niet waar. Veel onderwerpen van de laatste tijd komen juist door de EU. Denk maar aan de klimaatverandering of de privacybescherming. Onderwerpen die ons als burgers moeten helpen om ons leven te kunnen verlengen of gemakkelijker moet maken. De avg beschermt toch een soort van jouw gegevens. Als het goed is.

De Europese Unie bestaat uit 751 zetels waarvan er 26 worden bezet door Nederland. Eerlijk gezegd moet ik bekennen dat ik niet weet wie de lijsttrekkers zijn van alle partijen en dat ik hun programma’s niet kan vertellen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar die van GroenLinks, want ik denk dat ik daarop uitkom. Helemaal eerlijk ben ik niet, want met de auto rijden is makkelijk. Daarentegen ga ik met de trein naar het werk en dat is goed voor het milieu. Toch?

In de plannen van GroenLinks lees ik over een Europees minimumbelastingtarief voor bedrijven, de lasten en verblijf van migranten eerlijk verdelen over landen en het stoppen van marktwerking op de publieke sector. Met dat laatste ben ik blij, want ik hoop dat er op deze manier meer kan worden geïnvesteerd in het onderwijs. Dat is iets wat ik belangrijk vind. Die boeken hoeven toch niet zoveel te kosten? 🙈

Hoe werken de Europese verkiezingen?

Alle Europarlementariërs worden verkozen voor een termijn van vijf jaar. De EU vertegenwoordigt alle burgers van de aangesloten landen en dit Parlement kiest vervolgens een voorzitter en benoemt de commissarissen. Het Parlement neemt wetten aan en functioneert als tussenstuk tussen landen. De aangestelde commissie legt verantwoording af aan het Europese Parlement.
Na de verkiezingen worden er fracties gevormd en tijdens de eerste plenaire vergadering worden de voorzitter en de commissarissen gekozen.

Wat mij betreft dus ook allemaal gaan stemmen voor deze verkiezingen. De Europese Unie is een unieke samenstelling die wij alleen in Europa voor elkaar krijgen. Ik vind dat wij onze eigen koers hierin mogen varen en voor mij is dat om even het stembureau binnen te lopen en een rood kruisje aan te geven. Heel moeilijk is het niet. Verbroedering tussen landen is juist alleen maar mooi en hoe eigen grondwet zichzelf ook red in Nederland. Op vakantie kan het lastig zijn als het net anders werkt. Vind je ook niet?

Hoe werken de verkiezingen is gemakkelijk te begrijpen met deze site.

Ga jij stemmen voor de EU op 23 mei?

No votes yet.
Please wait...

10 Comments

 1. Frederique schreef:

  Ja ik ga zeker stemmen. Daar hebben ‘we’ vroeger voor moeten strijden, om te mogen stemmen. Belangrijk dat het niet voor niets is geweest vind ik. Ik stem altijd en verdiep me er ook in van tevoren.

 2. Mariëlle schreef:

  Ik vind het heel erg goed om hierbij je mening te laten horen en te stemmen. Alleen heb ik echt geen idee op wie. Hier ga ik me dus nog even in verdiepen.

 3. Nicole Orriëns schreef:

  Ja, ik ben er wel voor en stemmen vind ik belangrijk.

 4. Miriam schreef:

  Goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik ga zeker stemmen. Kosten en fouten van de EU vallen wat mij betreft in het niet bij de vrede die ‘Europa’ ons heeft gebracht.

 5. Dhini schreef:

  Ja..bijna, nog een paar dagen maar. Ik ga maar ik weet het niet wie ga ik kiezen

 6. Jaa stemmen is zeker belangrijk! 🙂 Ik ga ook stemmen.

 7. Linda Meester schreef:

  Jazeker, de stempassen zijn al in huis. Ik moet alleen voor de zekerheid nog even een stemwijzer of kieswijzer doen

 8. Deborah schreef:

  De ene verkiezing is nog niet geweest en de volgende staat alweer voor de deur. Je zou er bijna keuzestress van krijgen. Goed dat je hier aandacht aan besteed!!

 9. Mandy schreef:

  Goede blog! Ik ga me er zeker even in verdiepen en kijken of ik een stem uit kan brengen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *