Column | De late avond schrijvers

Ken jij ze? Van die mensen die liever hun hele ritme omgooien om wanneer het al uren donker is, de pen te pakken. Ik ken ze zeker! Soms ben ik er zelf één van. Ik beken dat ik niet uren doorga. Het kan al gauw elf uur worden voordat ik stop met schrijven. Dit wil zeggen dat ik netjes op tijd naar bed. Maar, er zijn genoeg schrijvers en bloggers die hun toetsenbord niet voor één uur in de nacht verlaten. Voor mezelf ben ik nagegaan waardoor dit komt. Ik denk dat het voor een groot deel te maken heeft met rust en inspiratie.

De hele dag ben ik bezig geweest. Ik heb een afspraak gehad om werk te vinden. Waarnaar ik vervolgens de stad in ben gegaan en mijn voeten zeer begonnen te doen. Thuis aangekomen plof ik op bed. Rek mij uit en blijf liggen. Even tien minuten helemaal niets doen. Dat is het doel. Uiteraard lukt dit niet, omdat er een gedachtestroom op gang komt. Ideeën komen binnen voor een nieuw verhaal. Of voor een voorwerp dat ik wil uitwerken. Of voor een geheel nieuw personage. En die ideeën komen altijd als ik net even rustig wil uitrusten.

De stilte van de straat en van het huis maakt het fijn. De wind waait door het open raam en alleen mijn vingers maken het geluid van het toetsenbord. Ik geniet van de stilte door een keer diep in te ademen. En natuurlijk ook weer uit. De klok van de buren hoor ik een keer slaan. Ik kijk in de hoek van de computer en zie dat het half elf is. Voor mijn ogen verschijnt een nieuw personage die een eigen verhaal vertolkt. Voor deze avond is het klaar. Morgen kan ik weer verder. Ik pak mijn spullen in, kijk op Facebook en zie de late avond schrijvers online zijn. Voor mij is het slaapie-slaapie-tijd. Gek genoeg is deze column geschreven op een middag.

alvaro-serrano-133360.jpg

Photo by Álvaro Serrano on Unsplash

 

No votes yet.
Please wait...

33 Comments

 1. annaberg schreef:

  Ik ben een ochtendmens. Dan ben ik het productiefst.

 2. Melissa Krijns schreef:

  Avondmens! Ben dan vaak meest productief. Ochtend is niet zo aan mij besteed.

 3. MeerMetMama schreef:

  Ik herken mezelf hier in. Ik neem me altijd voor om overdag als de kinderen bezig te gaan. Maar op de een of andere manier gaat het s’avonds laat altijd toch beter. Dan schrijf ik aan 1 stuk door.

 4. Lotus Writings schreef:

  Heel herkenbaar hoor. Ik ben zelf een avondmens en functioneer het beste als het rustig is in huis. Dat is meestal pas laat op de dag. Alleen wordt mijn neiging om door te gaan de ochtend erop duur betaald: onze peuters staan het liefst rond 6 uur ’s ochtends op…

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Weet je wat ik denk? Dat de ideeën júíst komen omdat je gaat uitrusten. Op dat moment wordt het creatief deel van je hersenen wakker en actief, en vandaar dat de ideeën rond buitelen. Ik zou ze gauw opschrijven!

 6. mamasliefste schreef:

  Ik ben ook een laat-schrijver. Mijn meeste creativiteit komt pas na 23.00.

 7. Anja schreef:

  Oh zo herkenbaar. Zelfs al maak je het laat, op het moment dat je dan eindelijk in bed ligt, dan komen ineens allerlei ideeen op en dan komt er van slapen niets meer… Wel grappig dat je juist deze column in de middag hebt geschreven.

 8. dagelijksginger schreef:

  Ik ben ook een van die mensen haha, ik werk eigenlijk ook veel fijner savonds. Dan is er niks meer dat me tegen houdt van het schrijven en houdt ik de focus er bij!

 9. Nicole Orriëns schreef:

  Mijn ideeën komen meestal rond een uur of 10 ’s ochtends als ik rustig ga zitten koffie drinken en verder niets doe. Alleen voor me uit staren : )

 10. Oh jeetje, ik ben ééécht geen avondmens, thuiskomen – koken – neerploffen in de zetel en dat is het voor mij ^^ Maar als het moet dan moet het (ik denk maar aan een deadline voor een artikel bvb), en dan kan ik ook echt de tijd uit het oog verliezen!

 11. susanvanzoetisgoed.nl schreef:

  Oh ja, typisch! Ik moet zeggen dat ik ’s avonds hetzelfde uit de verf kom als ’s ochtends, maar ’s avonds lijk ik wel veel meer inspiratie te hebben dan ’s ochtends. Dus meestal ’s avonds de ideeën “maken” en vormgeven en de volgende ochtend daadwerkelijk schrijven. En dan vergeet ik dus ook áltijd hoe laat het is.

 12. Marieke schreef:

  Heel herkenbaar! Ik heb ook altijd in de nacht de meeste inspiratie. Vaak maak ik dan wat aantekeningen in mijn telefoon. Ik moet wel zeggen dat het soms ook in de ochtend toch een minder goed idee lijkt dan dat ik ’s nachts dacht.

 13. Marleen Hartog schreef:

  Ik heb mezelf aangeleerd vooral overdag te schrijven. Wanneer ik ’s avonds schrijf dan is de kans groot dat ik veel later in bed lig dan dat de bedoeling is, waardoor ik daar de volgende dag last van heb. En de wekker gaat vroeg, want zoonlief moet op tijd op school zijn. Soms laat ik me toch verleiden en wint de creativiteit.

 14. ekebrouwer schreef:

  Ik herken dat nachtwerk wel, vooral omdat ik als ik nog wakker lig allerlei ideeen krijg. Als ik de volgende dag moet werken blijf ik toch in bed en anders ga ik eruit om toch nog even wat te doen!

 15. Herkenbaar, sommige artikelen heb ik ook op een avond geschreven. Ik verkies ofwel de namiddag ofwel de avond om een blogpost te schrijven. Ik denk dat onze inspiratie dan zijn hoogtepunt bereikt haha!

 16. Johanne schreef:

  Ik ben ook echt een avondmens, maar de meeste inspiratie komt overdag als ik gewoon aan het werk ben. Dus dan app ik snel alle ideeen naar mezelf om daar vervolgens ’s avonds iets mee te doen. De avonden zijn gewoon rustiger en je kunt dan zoveel beter tot jezelf komen. De telefoon flikkert niet constant en niemand moet meer iets van je. 🙂

 17. Manon schreef:

  Ik typ nooit zo laat een artikel, ben zelf echt een ochtendmens maar dan moet ik werken dus doe ik het in de middag en als het me niet lukt dan niet stel ik het uit hahaha

 18. heel herkenbaar ik werk het fijnst in de avond, alleen als ik boos ben en echt iets van me af moet schrijven doe ik dat in de middag

 19. Nicole Orriëns schreef:

  Er heerst ook een andere sfeer vind ik altijd als de rest van de wereld slaapt.

 20. Ik schrijf het liefst in de ochtend, dan heb ik de meeste concentratie op de dag.

 21. sophia schreef:

  Afhankelijk van het seizoen :p in de zomer een ochtendmens, in de winter een avondmens!

 22. Kayleigh schreef:

  Haha, helemaal het tegenovergestelde van hoe ik ben. In de ochtend voel ik me altijd beter!

 23. atevegter schreef:

  Ik schrijf elke dag een stukje. Altijd in het eerste uur dat ik vrij ben. Op werkdagen direct na mijn werk en in het weekend ‘s morgens vroeg. Gaat heel goed. Ik schrijf meestal een stukje van ca 400 woorden in ruim een half uur.

 24. MommyLovesPink schreef:

  ik kom pas eind van de middag op gang, en schrijf het liefst als iedereen slaapt, dan ben ik het meest creatief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *