Column | Duurzame internetvriendschappen

Wat zijn duurzame internetvriendschappen? Volgens mijn eigen woordenboek kan ik dit het beste als volgt omschrijven: internetvriendschappen zijn duurzaam als deze voor een langere tijd worden onderhouden. Met deze omschrijving wil ik kenbaar maken dat het in 2019 niet gek is om een vriendschap online te onderhouden. Hoe leuk het is om elkaar in het echt te omhelzen. Zo leuk is het ook om wakker te worden met een goedemorgenberichtje van de persoon waarmee je alles online deelt. Dat diegene de moeite neemt om je ’s ochtends een berichtje te sturen en aan je denkt. Maar dat terzijde. Ik had het over duurzame internetvriendschappen.

Column Duurzame internetvriendschappen

Ik neem je mee terug naar het jaar 2015. In dat jaar stampten de groepschats uit de vingers. Ook was dat het jaar dat ik mij meer ging verdiepen in lezen: terug naar een oude hobby. Zo belandde ik in verschillende groepen en heb ik in de afgelopen drie jaar mooie vriendschappen mogen opbouwen. Lieve schat, als je dit leest. Deze column is voor jou.

Wij hoeven elkaar niet vaak te zien. Liever niet hé? 😉 Maar ik weet dat je altijd mij gaat helpen. Ook als ik daar niet om vraag. Je weet toch dat ik bij je terugkom en jij bij mij. Dat is fijn als je elkaar in drie jaar zo goed hebt leren kennen. Als ik aan jou denk, denk ik zeker dat wij een duurzame internetvriendschaprelatiedinges hebben.

Het doet pijn dat je mij niet wilt zien. Gelukkig heb ik je profielfoto nog.

MC Kleuver

Je hebt tegen mij gezegd dat je mij niet vaak hoeft te zien. Maar dat is helemaal niet waar! Je ziet elke dag mijn profielfoto, lekker puh. Zoals je merkt vind ik het leuk om je te plagen en dat wil ik graag nog vele jaren blijven doen. Je wordt hartstikke bedankt, maar voor nu de mazzel!

Met veel blijheid heb ik in 2018 gewerkt aan het onderhouden van vriendschappelijke relaties. Daarbij heb ik regelmatig met mensen afgesproken. Ook als dat niet helemaal goed uitpakte. Toch heeft mij dat zelfverzekerder gemaakt. Met de simpele reden dat er een mooie vriendschap uit kan groeien. De kern van deze vriendschappen is dat deze allen zijn ontstaan vanuit het internet. Daar ben ik het Amerikaanse Ministerie dankbaar voor. Dat zij het internet hebben uitgevonden.

Voor nu heb ik alleen nog een vraag.
Heb jij goede relaties overgehouden aan het internet?

duurzame internetvriendschappen
Mitchel en Amber
Mitchel en Amber, 18 september 2018

No votes yet.
Please wait...

18 Comments

 1. kiki hasselton schreef:

  uhm, eigenlijk niet. Ik heb leuk contact met een aantal bloggers, maar ik heb ze nog nooit in het echt gezien.

 2. Nadia schreef:

  Ik heb nog geen leuke vriendschappen aan het internet overgehouden. Nu ben ik ook echt niet goed in het onderhouden van gewone vriendschappen… Wie weet moet ik het toch eens online proberen 😉

 3. Manuela schreef:

  Ik heb ook geen vrienden aan internet over gehouden. Ergens vind ik dat ook een beetje eng door de negatieve verhalen die je wel eens hoort. Mijn goede vriendinnen ken ik allemaal uit de buurt, van school of via via. Eentje wel een soort van via internet (een mama groep) en die bleek letterlijk 100 meter bij me vandaan te wonen, heel grappig!

 4. Lipstickencupcakes schreef:

  Ik heb een vriendin van mij leren kennen via een Facebook pagina met koolhydraatarme recepten. Ze is nu een hele goede vriendin geworden. Jammer dat ze zo ver weg woont. Een paar maanden geleden zijn we samen een dagje wezen shoppen in Amsterdam.

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb wel een aantal mensen die zo langzamerhand als ‘bekenden’ voelen maar ik heb nog niet iemand in het echt ontmoet.

 6. Naomi schreef:

  Ik heb een groep meiden leren kennen via het internet, ook heb ik een tijd veel contact gehad met een groep bloggers die ik ook een aantal keer in het echt heb gezien!

 7. Haha te grappig, en zo is het helemaal. Met sommigen online heb je echt een band opgebouwd. Leuk geschreven en zeer herkenbaar

 8. Linda schreef:

  Ik heb een aantal vriendschappen die op Instagram zijn ontstaan. We zien elkaar ook niet vaak (meestal bij grote dingen als bruiloften en babyshowers), maar dat hoeft ook niet als je online dagelijks contact hebt!

 9. Life is Catwalk schreef:

  Die zou ik wel willen opbouwen en zo leuke mede bloggers langdurig te willen volgen.

 10. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Nee ik heb geen online vriendschappen. Op facebook ben bevriend met mensen die ik mensen die persoonlijk heb ontmoet en daar kan wel een soort vriendschap uit ontstaan, maar dat heb ik nog niet meegemaakt.

 11. Ahh wat een lief artikel! 🙂 Ik herken dit maar al te goed, rond de tijd van msn chat had ik heel veel van deze online vriendschappen 😀

 12. Eline schreef:

  Zelf heb ik niet veel internetvriendschappen. Ik vind het wereldwijde web vooral handig om contact te houden met mensen die ik in real life leerde kennen, maar ver weg wonen.

 13. Silkeblogs schreef:

  Goh, is zo moeilijk, vind ik. Ik heb maar een paar mensen die ik échte vrienden kan noemen. Ik vind veel mensen die ik via het internet heb leren kennen superleuk, maar meestal blijft dat wel oppervlakkig.

 14. Nathalie schreef:

  Zeker! Bloggers maar ook in mamagroepen op forums.

 15. Sherry schreef:

  Ik heb veel bloggers en vrienden leren kennen!! Wel erg leuk

 16. Sherry schreef:

  Leuk artikel. Ik heb veel bloggers en vrienden leren kennen!! Wel erg leuk

 17. Danielle schreef:

  Wat een leuk artikel! Ik heb heel veel vriendschappen overgehouden aan online en de meeste zie ik wel minimaal jaarlijks een keer live. 🙂

 18. Ilona schreef:

  Dit is zo herkenbaar! Ik heb super veel vrienden leren kennen door het internet. En sommige vrienden daarvan heb ik ook in het echt ontmoet. Ik heb nog nooit zulke leuke mensen leren kennen en ik ben daar echt erg dankbaar voor. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *