Written by 16:39 Column • 7 Comments

Column | Emotie kun je uitschakelen

Emotie kun je uitschakelen. Een zin waar ik eigenlijk een gruwelijke hekel aan heb. Regelmatig komt hij terug in de kring waar ik in zit. Ach joh, zeggen ze dan. Het is een emotie, die kun je uitschakelen. Daar ben ik het dus totaal niet mee eens. Ik heb het heel vaak geprobeerd. Vooral bij het vasthouden van iets warms. ´Het is niet warm, het is niet warm.´ Hield ik mezelf voor. Ondertussen liepen mijn vingers rood aan en begonnen de blaren op te komen. Niet echt een pretje. En wanneer je de mensen dan verteld dat je een blaar op de vingers had, was het reactievermogen bij hen ver te zoeken. Praktisch. Heel praktisch. Dat was het dus niet.
Maar zou het mogelijk zijn om je emoties uit te schakelen? Dat denk ik wel. Wil ik het kunnen? Ja en nee. Mijn antwoord blijft dat ik puur wil zijn. Dat betekent voor mij dat wat je van mijn gezicht afleest, echt is. Dat is iets wat ik belangrijk vind. Natuurlijik verschuil ik me graag achter een lachend gezicht. Ik houd van een big smile. Echter is dat niet hetgeen wat op dat moment bij mijn emoties en gedachten past. Ieder mens heeft per dag, per uur of misschien per minuut verschillende gezichtsuitdrukkingen. Denk bijvoorbeeld aan boos, blij of bang. Soms kun je goed zien wat iemand voelt. Anderen houden dat achter.
Mijn rode vingers hield ik voor hun ogen. Zodat ze goed konden zien wat het met me deed. Ik had dit al zolang willen doen. De korsten blijven als vellen aan mijn ringvinger hangen. Ik was bang voor mijn vingers, boos op de mensen en opgelucht dat ik de situatie onder controle had. Eigenlijk was ik die dag niet helemaal goed snik. Bij deze heb ik nog steeds een gruwelijke hekel als iemand zegt dat je emoties kunt uitschakelen. Rot op. Mijn hele hand zit in het verband.
Emotie kun je uitschakelen

No votes yet.
Please wait...