Column | Emotie kun je uitschakelen

Emotie kun je uitschakelen. Een zin waar ik eigenlijk een gruwelijke hekel aan heb. Regelmatig komt hij terug in de kring waar ik in zit. Ach joh, zeggen ze dan. Het is een emotie, die kun je uitschakelen. Daar ben ik het dus totaal niet mee eens. Ik heb het heel vaak geprobeerd. Vooral bij het vasthouden van iets warms. ´Het is niet warm, het is niet warm.´ Hield ik mezelf voor. Ondertussen liepen mijn vingers rood aan en begonnen de blaren op te komen. Niet echt een pretje. En wanneer je de mensen dan verteld dat je een blaar op de vingers had, was het reactievermogen bij hen ver te zoeken. Praktisch. Heel praktisch. Dat was het dus niet.
Maar zou het mogelijk zijn om je emoties uit te schakelen? Dat denk ik wel. Wil ik het kunnen? Ja en nee. Mijn antwoord blijft dat ik puur wil zijn. Dat betekent voor mij dat wat je van mijn gezicht afleest, echt is. Dat is iets wat ik belangrijk vind. Natuurlijik verschuil ik me graag achter een lachend gezicht. Ik houd van een big smile. Echter is dat niet hetgeen wat op dat moment bij mijn emoties en gedachten past. Ieder mens heeft per dag, per uur of misschien per minuut verschillende gezichtsuitdrukkingen. Denk bijvoorbeeld aan boos, blij of bang. Soms kun je goed zien wat iemand voelt. Anderen houden dat achter.
Mijn rode vingers hield ik voor hun ogen. Zodat ze goed konden zien wat het met me deed. Ik had dit al zolang willen doen. De korsten blijven als vellen aan mijn ringvinger hangen. Ik was bang voor mijn vingers, boos op de mensen en opgelucht dat ik de situatie onder controle had. Eigenlijk was ik die dag niet helemaal goed snik. Bij deze heb ik nog steeds een gruwelijke hekel als iemand zegt dat je emoties kunt uitschakelen. Rot op. Mijn hele hand zit in het verband.
Emotie kun je uitschakelen

No votes yet.
Please wait...

7 Comments

  1. leegschrift schreef:

    Emoties zijn een signaal dat er iets is. Of het nou goed of minder leuk is. Het is een signaal waar je naar moet luisteren. Tjonge, ik hoop dat je hand snel weer beter is wel. Beterschap!

  2. Peter Mabelus schreef:

    Oké, MC. Ik heb filosofie gestudeerd en daarbij werd er uitgebreid stilgestaan bij het fenomeen “emotie.” Een paar jaar geleden was “Emotie” zelfs het onderwerp van het CSE Havo Filosofie.
    Wat heb ik erover geleerd?
    Een emotie is iets anders dan een zintuiglijke prikkel. Een emotie is een gevoel, waarbij wel degelijk lichamelijke verschijnselen kunnen optreden (denk aan huilen bij verdriet of een rode kop bij woede of schaamte). Verblind worden door licht of pijn in je hand als gevolg van het vasthouden van een heet voorwerp is geen emotie, dat is een lichamelijke sensatie, je zintuigen worden geprikkeld, niet je gevoelens.
    Emoties kun je leren beheersen, maar niet uitschakelen. Net als je verstand zijn je emoties voortdurend aanwezig en in beweging/verandering. Uitschakelen is geen optie. Je kunt je verstand op een laag pitje zetten (tijdens de polonaise, seks en sporten) maar niet uitschakelen. Je kunt je emoties leren beheersen, zowel geestelijk (de wil om je niet te laten verleiden tot een woedeaanval als je gemene stiefmoeder voor de zoveelste keer zegt dat je niet kunt schrijven) als lichamelijk (controleer je ademhaling om je neiging een woedeaanval te krijgen te doorstaan. Net zolang tot kalmte weer bezit van je neemt).
    Wie is puur en wat is puur? We zijn als mensen geconditioneerd om ons voortdurend aan te passen aan onze omgeving. Je kunt jezelf en elkaar aanleren om je emoties te beheersen of juist te laten zien, maar bij beide strategieën is sprake van een rationele keuze die aan de emotie voorafgaat.
    Wat is puur? Zolang we onszelf niet gemaakt hebben en al ons gedrag genetisch en cultuur-historisch bepaald is lijkt puurheid per definitie iets onmogelijks. Puurheid is dan fantasie, een sprookje of een houding, maar zeker geen constante of iets dat echt is.

  3. Victoria Hanmer schreef:

    Zelf ben ik een heel emotioneel persoon. Ik heb er geen problemen mee, het zijn anderen die je moeten accepteren zoals je bent. Je bent geen robot en ik denk niet dat je emoties kunt afzetten, enkel uitstellen of opkroppen. Geen van beide lijkt mij een goed idee. 🙂

  4. Ellie Schmitz schreef:

    Emoties mag je laten zien. Hoe kun je die nou uitschakelen? Opkroppen zoals ook al hierboven gezegd, even voor je houden, maar hoe dan ook, zij komen naar buiten. Blijf zoals je bent, voelt en zoals jij het wilt….dat ben jij!!

  5. Nicole Orriëns schreef:

    Ik geloof ook niet dat je emoties makkelijk kunt uitschakelen. Mij lukt het in ieder geval nooit….

  6. Judith schreef:

    Uitschakelen van emoties is alleen voor psychopaten bedoelt. Beheersen is wat mensen van je vragen. En dan eigenlijk zo dat het voor niet storend is. Je hoort je emoties te reguleren naar het verwachtingspatroon van andere mensen op dat moment. Mega verwarrend en moet je echt willen of kunnen, mij lukt dat niet altijd.

  7. Nicole Orriëns schreef:

    Wat een flauwekul inderdaad dat je emoties kunt uitschakelen. Je kunt ze hoogstens tijdelijk onderdrukken denk ik. Maar dan krijg je daarna de klap.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *