Column | Fairtrade chocolade vind ik belangrijk

Mijn lippen zijn besmeerd met een bruin goedje. Het smaakt heerlijk zoet. Als ik het helemaal een niveau hoger wil tillen, dan natuurlijk met een snufje zeezout. Je weet vast al wel waar ik het over wil hebben: chocolade. Per maand gaan er tientallen repen mijn mandje in om afgerekend te worden. Heerlijk in verschillende kleuren en maten of met een lekkere vulling. Net een paasei, die we de afgelopen dagen heerlijk hebben weggesmult. Paaseieren hebben echter een levensduur van ongeveer drie maanden. Zo lang liggen ze in de winkels. Maar dat geheel terzijde. De gewone chocolade kun je het gehele jaar eten.

Het gekke is dat ik bij chocoladerepen kijk of deze Fairtrade zijn. Een hele gekke gewoonte die ik alleen bij chocolade heb. Veel mensen denken dat deze repen extra duur zijn, maar dat valt reuze mee. Dit hoeft niet persé het geval te zijn. Wel komen er steeds meer verschillende soorten Fairtrade-chocolade. Deze merken hebben het natuurlijk verdiend om ook hun trademark op hun verpakking te laten prijken. Afgelopen week had ik bij de plaatselijke supermarkt twee repen gehaald. En helemaal niet duur. 1,60 per reep, biologisch.

Fairtrade chocolade is belangrijk. De boeren die de cacao verbouwen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn overgeleverd aan de wereldeconomie. De prijzen die ze krijgen voor hun bonen zijn te laag. Te laag om hun eigen gezin te kunnen onderhouden. Dat vind ik onacceptabel. Fairtrade is gericht op een betere betaling van de boeren, maar ook van de arbeiders die op plantages werken. Er wordt gewerkt aan betere arbeidsvoorwaarden. De werknemers die het meest worden getroffen zijn zij die werken op seizoensbasis. Deze mensen moeten langer mee dan een paasei. Laten we hen daar dan naar betalen. Het is gemeen van de wereld om deze mensen te korten op hun inkomen.

Fairtrade chocolade vind ik belangrijk

No votes yet.
Please wait...

15 Comments

 1. Daisy schreef:

  Ik koop rigeijk bijna nooit chocoladerepen maar ik geloof dat je ze zelfs in de action kunt vinden

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Ik let eigenlijk nooit op of chocolade fairtrade is en koop gewoon. Hoe is dat bij jou zo ontstaan, die gewoonte?

 3. www.jouvence.nl schreef:

  Als ik chocoladerepen koop, dan zijn het eigenlijk altijd die van Tony’s Chocolonely.

 4. Ellen Das schreef:

  Goed artikel, ik vind het ook belangrijk om (fair trade) chocolade te kopen! 🙂

 5. Hier zijn wij dol op chocolade, Het maakt niet uit repen of wat voor chocolade vormen als maar chocolade.

  http://dhini.nl

 6. Lipstickencupcakes schreef:

  Ik koop eigenlijk nooit chocola, maar mijn vriend neemt altijd Tony mee. Ik denk vooral ook, omdat hij die het lekkerst vindt.

 7. Ben het helemaal met je eens maar eerlijk gezegd let ik er ook niet altijd op. Als je een normale reep krijgt, eet je die dan wel op? Dat gooi je toch ook niet zomaar weg.

 8. kiki schreef:

  goed artikel. ik koop eigenlijk waar ik op dat moment zin in heb. soms fairtrade, soms niet

 9. Kaylee Geurts schreef:

  Ik zal je eerlijk vertellen dat ik nooit chocolade koop! Hahahaha 🙂

 10. Bianca schreef:

  Ik probeer er wel op te letten, maar toch kies ik ook wel eens een goedkope reep chocola die helaas niet zo fairtrade is…

 11. Rachelle schreef:

  Ik probeer er wel steeds meer op te letten of iets fair trade is of niet! De AH heeft tegenwoordig geloof ik best veel fair trade chocolade, ook van hun eigen merk, dat vind ik absoluut een goede zaak!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *