Column | Goed is goed genoeg

Perfectionisme houdt in dat je je best doet om iets zo goed mogelijk te doen. Ik weet dat er in blogland verscheidene mensen zijn die kampen met dingen zo goed mogelijk doen. Wat dacht je van die prachtige foto’s en die website waarbij het kwijl je langs de kin loopt? Dan ga ik toch even aan mijn baard krabben. Wil ik dat ook? Misschien.

Goed is goed genoeg. Je kunt niet alles hebben wat je maar wilt. Alleen dat wordt nog eens vergeten. Één van mijn vele motto’s is ook: wat ik doe, doe ik graag goed. Dat heeft meerdere malen voor situaties gezorgd. Bijvoorbeeld dat ik word gezien als een ‘know-it-all’ of dat ik mij helemaal in het zweet werk, waardoor er alles top uit ziet. En dat de reacties van de aanwezigen zijn: is dit het? Je kan je voorstellen dat ik graag de handdoek halverwege het project in de ring had geworpen. Maar ja, dat ben ik niet.

Ik laat mezelf hard werken, omdat ik veel kan hebben. Mijn trainer heeft mij zover uitgedaagd dat hij mij een 300 pagina’s tellend boek heeft laten kopiëren. Zonder te klagen heb ik mij erdoorheen geworsteld. Als je het mij vraagt heeft het ook te maken met het krijgen van opdrachten. Ik voer ze gewoon uit. Zonder moeilijk te doen. Dus alles wat in mijn straatje ligt, zal ik doen. Ik durf te zeggen dat mijn perfectionisme mij heeft belemmerd. Ik had geen avond en hoeven te leren en ik had geen roosters uit mijn kop hoeven te leren. Maar het is hoe ik ben en waar mijn kwaliteiten liggen. De laatste jaren heb ik geleerd dat dingen goed zijn op het punt dat het goed is. Dat is iets wat ik heb geleerd in de training waar ik het eerst over had. Een waardevolle les is dat zo geweest.

Om terug te komen op die mooie blogs (sommige bloggers zijn ook knap). Dat is ook het resultaat van hard werken. Echter vind ik het schrijven leuker. Waar ik bijna niets twee keer heb gelezen. Zo komt het voor dat er in een column héél veel fouten zitten. Er zijn altijd mensen die mij daarop wijzen. Wat ik sportief probeer op te pakken. Echter is goed goed genoeg.

volkan-olmez-101863-unsplash.jpg

Photo by Volkan Olmez on Unsplash

No votes yet.
Please wait...

16 Comments

 1. Manon schreef:

  Heel goed dat je dat voor jezelf nu wel kunt zeggen: goed is goed genoeg. Kan me voorstellen dat het moeilijk is als je vrij perfectionistisch bent. Ik was vroeger perfectionistischer dan dat ik nu ben, dus waarschijnlijk is deze gedachte er bij mij ook in de jaren ingeslopen. Maar dat is prima!

 2. Blog & Beauty schreef:

  Ik wilde dat ik kon zeggen goed is goed genoeg. Ik ben dus zo’n blogger die de foto’s perfect wil. En de helft van de tijd ben ik nog niet tevreden met wat ik online plaats. De hoek is verkeerd, het object had anders moeten liggen. Maar doordat ik het online zet ben ik onbewust misschien toch wel bezig met: Goed is goed genoeg!

 3. Ingrid schreef:

  Ik ben zo n perfectionist. Maar naarmate ik ouder word kan ik t beter loslaten en is goed goed genieg inderdaad

 4. Ingrid schreef:

  Ik ben zo n perfectionist. Maar naarmate ik ouder word kan ik t beter loslaten en is goed goed genieg inderdaad .

 5. Lodi schreef:

  Mooi geschreven. Ik heb er ook moeite mee hoor als teksten niet kloppen of foto’s niet goed zijn. maar dat is bij mij niet echt een gevoel van perfectionisme meer professioneel. Perfect ben ik dan ook echt niet en streef dit ook niet na. Al heb ik dit wel moeten leren hoor.

 6. Juliette - Strongbody.nl schreef:

  Ik snap heel goed wat je bedoelt. Soms kan perfectionisme jou juist verlammen en dat is jammer. Iedereen heeft zijn eigen proces en zijn eigen ontwikkeling en als iets op een bepaald moment goed aanvoelt dan moet je het gewoon doen!

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Goed is genoeg genoeg vind ik een mooi motto. Soms kun je het zo goed willen doen, dat je tot niets komt.

 8. Miriam schreef:

  Ik ben ook behoorlijk perfectionistisch, maar vind het goed te hanteren zolang ik niet teveel hooi op m’n vork neem. Dan helpt het me om het beste uit mezelf te halen.

 9. kiki hasselton schreef:

  wauw, mooi gezegd. Ik heb daar nog wel problemen mee, want bij mij is soms goed niet goed genoeg helaas

 10. Ik vind dat echt een prachtig motto! Ben er zelf ook wel van eigenlijk… maar ik ben zeker in de minderheid. Goed dat jij dat zo kan zeggen nu!

 11. Soofblogt.nl schreef:

  Ik vind het zelf ook soms lastig om gewoon te zeggen; goed is genoeg, maar gelukkig kan ik het sinds een tijdje wel veel makkelijker zeggen. Fijn dat jij dat nu ook kan!

 12. Goed gezegd, niet iedereen kan dit zeggen vooral de perfectionisten onder ons. Goed dat jij het kan

 13. Tania schreef:

  Goed gezegd. Ik denk ook vaak als ik sommige blogs zie van wauw en vind ik de mijne wat minder. Maar wel goed genoeg, het is voor mij een hobby

 14. tamara schreef:

  Ik ben altijd erg streng voor mij zelf dat is ook iets waar ik mee bezig ben vergelijk mijzelf teveel met anderen terwijl ik het eigenlijk niet zo slecht doe

 15. Amylia schreef:

  “Sommige bloggers zijn ook knap”, hahaa moest ik toch even mee lachen 😉

 16. Kaylee schreef:

  Heel mooi verwoord meneertje! Maar goed is zeker goed genoeg.

  Om terug te komen op die mooie blogs (sommige bloggers zijn ook knap) …………
  Hahahahhaahahah

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *