Column | Het houten straatnaambordje

Vroeger stond er een schoolgebouw. Deze is weggehaald voordat ik oud genoeg was om het vervallen gebouw te kunnen bekijken. Scholen in mijn gemeente fuseerden zich in een grote locatie. Het gebouw vlakbij waar ik woon, stond leeg en werd gesloopt. Momenteel is deze plek het broedpunt voor brandnetels en ander onkruid. Op de weg, waar vroeger de auto’s geparkeerd stonden, staat alleen nog het houten straatnaambordje. Echter is er van dat bordje niks over. De tekst is niet meer te lezen. Groen slijm komt vanaf de lantaarnpaal naar beneden gedropen. Het ziet er vervallen uit.
Het midden in het bos gelegen veld is overwoekerd. Planten, zand en bomen maken er de dienst uit. Tussendoor zijn er paadjes gecreëerd. Mensen laten er graag hun hond uit. Ik blijf een tijdje voor de lantaarnpaal staan. Het bordje heeft naar mijn idee iets mysterieus. Het vraagt om bekeken te worden.  Zoals gezegd is de tekst verdwenen. Diepe groeven zijn in het houten plaatje te vinden. Misschien door winderosie. Of omdat het hout verrot is. Lichtelijk ben ik erover verbaasd dat het niet op de grond ligt. Zo hangt het er wel bij.
Dit zou een goede plek zijn voor mysterieuze dingen. Een onopgeloste moord of een spannend spookverhaal. Wolken trekken over. Het begint donkerder te worden en de lantaarnpaal springt aan. De enige die het nog doet. Het licht is echter vaal. Alsof de lamp niet volledig aan kan gaan. De wind ruist en de bladeren maken geluid alsof er elk ogenblik iemand achter je kan staan. Ik loop het veld op. Een decennia geleden stond hier nog een schoolgebouw. Vandaag de dag loop je tussen een stukje natuur. Weet je wat zo zonde is? Ze zijn bezig met het maken van plannen om hier woningen neer te zetten. Dat vind ik echt zonde. En zouden ze nooit moeten doen. Het houten straatnaambordje mogen ze van mij niet vervangen.
Het houten straatnaambordje

No votes yet.
Please wait...

37 Comments

 1. Lodi schreef:

  Mooi geschreven. Zo heb je van die plekken waar ze eigenlijk van af moeten blijven. Hier was dat ook een plek waar ooit een school stond. Jaren was het braakliggend terrein. Hekken er om heen en meters hoge struiken. Het had iets engs. Nu staan er huizen en is het hele straatbeeld veranderd. Op zich is het nu ‘mooier’, toch mis ik de chaos van de natuur.

 2. Weer heel mooi geschreven. Je laat goed zien hoe zoiets zoveel met je kan doen!

 3. Mooi artikel, ik vind het zo mooi om te zien hoe de natuur zijn gang kan gaan, in het buitenland vind ik de natuur vaak ook veel mooier terwijl ze er daar juist minder aandacht aan besteden naar mijn mening, zouden we hier nog wat van kunnen leren 🙂

 4. Manon schreef:

  Ik vind vaak dat ze ook van zulke plekken af moeten blijven, maarja ze willen maar bouwen bouwen en bouwen

 5. Blog & Beauty schreef:

  Heel mooi geschreven! Ik ga ook nog vaak terug naar het dorpje waar ik geboren ben en naar school ging. Tijdens een wandeling loop ik altijd even langs mijn oude school, en deze staat er nog steeds, vrijwel hetzelfde als toen ik daar als klein meisje liep.

 6. Wederom heel mooi geschreven! Altijd jammer om te zien hoe natuur plaats moeten maken voor woningen..

 7. Nicole Orriëns schreef:

  Zo’n houten straatnaambordje heeft wel veel sfeer inderdaad. Hopelijk blijft het behouden.

 8. Sahar schreef:

  Mooi geschreven! Jammer dat ze daar woningen willen bouwen.

 9. Ellie Schmitz schreef:

  Mooi zoals je de plek hebt beschreven, alsof ik er ook stond!

 10. susanzielhuis schreef:

  Jammer dat ze altijd die specifieke kenmerken van een bepaald gebied toch willen wissen… hoop dat ‘ie blijft staan!

 11. Jamey Herben schreef:

  Wat schrijf je toch leuk. Ik vind het jammer dat je dit soort bordjes niet meer zo vaak ziet.

 12. liefdevooritalie schreef:

  Herkenbaar, waar vroeger mijn lagere school stond – een prachtig gebouw – staan nu villa’s. Zo’n plek is een soort van heilig, daar mag nooit iets anders komen te staan.

 13. MeerMetMama schreef:

  Weer erg mooi geschreven. Zonde inderdaad dat de natuur vaak moet wijken voor nieuwbouw

 14. Lotus Writings schreef:

  Mooi hoe je je gedachten zo beschrijft, zou precies hetzelfde hebben. Soms zouden dingen gewoon moeten blijven zoals het is..

 15. lifebyxenia schreef:

  Ik vind een houten bordje ook wel iets hebben. Hopelijk blijft het behouden, anders zou je kunnen vragen of jij hem misschien mag hebben om hem ergens te hergebruiken

 16. MommyLovesPink schreef:

  Zo zonde als ze zo een mooi plekje verpesten weer met huizen

 17. Bianca Ronday schreef:

  Heel mooi gesproken/geschreven. Ik denk dat we allemaal wel van die plekken hebben (gehad).

 18. Wendy schreef:

  Wat heb je dat mooi beschreven zeg. Ik vind het ook altijd zo jammer dat alles maar vol gebouwd moet worden. En dan later gaan klagen dat er zo weinig natuur is

 19. Daisy Dingen schreef:

  Mooi geschreven! Ik hou echt van dit soort plekken…. Plekken met geschiedenis, zonde hoe alles wordt gesloopt en volgebouwd.

 20. Amylia schreef:

  Gek hé, hoe sommige plaatsen een plekje in je hart veroveren…

 21. seadbeady schreef:

  Tja het is niet altijd eenvoudig afscheid te nemen van dingen waar mooie herinneringen aan vast hangen 😮

 22. Marushi schreef:

  Heel mooi geschreven! Ik kreeg er gelijk een beeld bij!

 23. Layla Çelik schreef:

  Mooie oude gebouwen moeten ze van afblijven. Hoort bij de geschiedenis

 24. Hanneke schreef:

  Mooi geschreven! Kreeg er een heel melancholisch gevoel van 🙂

 25. geldvoornop schreef:

  Plekken veranderen met de tijd. Mooi dat er nog een klein aandenken aan vroeger is zo.

 26. Girls-Things schreef:

  Mooi geschreven en beschreven :). Inderdaad erg zonde. Ze bouwen tegenwoordig alles maar vol 🙁

 27. Olivette schreef:

  Weer een klein stukje dat zo uit een roman kan komen Deze nostalgische plakspullen altijd een plek in je hart blijven koesteren , dat het een mooie bestelling mag blijven zijn

 28. evavandenbergh schreef:

  Voordat je het erover had wat zo zonde was, zat ik juist te denken dat het goed was dat er nu natuur te vinden is. Jammer dat ze er woningen willen neerzetten!

 29. Sherry schreef:

  Wat een prachtig artikel heb je geschreven. Ik volg je blog nu 😀.

 30. Janet schreef:

  Mooi geschreven! Jammer dat er zoveel mooie gebouwen leeg staan en staan te vervallen… om vervolgens in veel gevallen het met de grond gelijk te gaan maken 😦

 31. susanwijdemans schreef:

  In mijn ouder dorp is mijn basisschool ook weggehaald en jaren later weer iets nieuwd gebouwd. Dat gebeurd denk ik wel meer, niets aan te doen. Men bouwt gewoon graag denk ik :p

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *