Column | Het schilderij van 14

In een dorpje aan de Veluwe woont de schilder van 14. Hij is bekend van zijn kleurige schilderijen. Deze zijn in grote getalen te zien in de Nederlandse huiskamer. De kunstenaar sluit zichzelf geregeld dagenlang op met een fles water en bananen om te werken aan zijn meesterwerken. Het is 17 augustus van het lopende jaar, 2017. Het jaar dat terrorisme een grote indruk achterlaat in de Westerse wereld. Barcelona is opgeschrikt door een aanslag op de Ramblas. De straat van Barcelona, zoals we zeggen. De televisie loeit van de nieuwsberichten. Een jaar eerder liep ik over dezelfde plek heen. Je kan je niet voorstellen wat daar gebeurd.
Een wit doek staat tegen een ezel. Grote potten zijn gevuld met ieder twee verfkwasten. De schilder haalt uit. Een rode veeg verschijnt. Alsof het zo had moeten zijn, druipen verschillende druppels naar beneden. Op hetzelfde moment klinken er Spaanse geluiden op de televisie. De schilder heeft het elektrische apparaat extra hard gezet. Zo komt het live je hersenpan binnen.

Son unos asesinos, simplemente unos criminales que no nos van a aterrorizar. Toda España es Barcelona.

Met boze, kwade streken haalt de schilder van 14 uit naar het doek. Zeven strepen zijn rood. De andere zeven geel gekleurd. Je raad vast wel waar dit naartoe gaat. Spanje voelt zich Barcelona. Zoals wordt vermeld in het citaat. ik vind het triest dat dit heeft moeten gebeuren. Ik voelde me niet lekker toen ik hoorde dat Barcelona is opgeschrikt door deze streek. Echt een diepe naaistreek. Veertien mensen zijn overleden bij deze aanslag. En om het nog even erger te maken, op dezelfde dag vond er een aanslag plaats in Cambrils, nabij Tarragona. Op 120 kilometer ten zuiden van Barcelona.
De schilder van het kunstwerk laat de penselen in de verf glijden. Met zijn vinger tikt hij kort tegen het doek aan en stapt de ruimte uit. De lamp kleurt donker, de deur gaat dicht en de televisie gaat op zwart.
Het schilderij van 14

No votes yet.
Please wait...

17 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Mooi als je op die manier het wereldnieuws kan verwerken en als het ware een plekje kunt geven. Jonge kunstenaar trouwens!

 2. Verschrikkelijk ja die aanslag. Niet alleen die maar alle anderen ook.. en wat er nog komen gaat..?

 3. Evy schreef:

  Prachtig geschreven! Die aanslagen raken iedereen…

 4. kraanannewil schreef:

  wat is dit mooi geschreven

 5. Tessa schreef:

  Vreselijk he…. Je hebt t treffend in de column verwerkt

 6. mamaishblog schreef:

  Vreselijk van de aanslagen. Het lijkt ver maar mijn schoonfamilie was er kort voor het gebeurde maar gelukkig zijn ze ongedeerd… 🙁

 7. MindandBeautyNL schreef:

  Ondanks de nare gebeurtenissen, vind ik deze verwoording erg mooi…

 8. capitalmonday schreef:

  Heel mooi geschreven. Wat een vreselijke gebeurtenis zeg. Poe.

 9. Marushi schreef:

  Echt heel mooi geschreven! Het is allemaal verschrikkelijk wat er gebeurd is 🙁

 10. Sofie schreef:

  Verschrikkelijk wat er allemaal is gebeurd he. Toch heb je dit erg mooi geschreven!

 11. hippiemeisje schreef:

  Ik krijg hier even koude rillingen van. Mooie beschrijving, mooi beeld van een waanzinnige gebeuretenis die alles behalve mooi is.

 12. mamasliefste schreef:

  Wat een verschrikkelijke gebeurtenis in Spanje, de rillingen lopen nog over mijn rug

 13. MamaPlaneet schreef:

  Hij heeft tenminste een manier gevonden deze nare gebeurtenis te verwerken.

 14. Lonneke Rempt schreef:

  Mooie verwoord en ik denk dat schrijven, schilderen dichten etc. allemaal manieren zijn om je gevoelens een plek te geven of het leed van de wereld op een mooie manier vast te leggen.

 15. layla schreef:

  Laten we de andere slagen in andere landen niet vergeten want die zijn ook erg!

 16. mamaisthuise schreef:

  Afschuwelijk, iedere keer weer. Mooi geschreven!

 17. Lotus Writings schreef:

  Wat weet je dingen toch goed in woorden te vatten. Heel knap!
  Denk dat we allemaal iets uit dit verhaal kunnen halen. Voor mij is het dat je door moet met je leven en op je eigen manier moet zoeken naar hoe je iets een plek kan geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *