Column | Hola, hola, hola

Negen keer op rij heb ik mijn vakantie gevierd op het Iberisch Schiereiland. Dan wel in het grootste land wat hier te vinden is, namelijk Spanje. In een verhaal heb ik benoemd dat ik iedere ochtend een krant heb gehaald in de kiosk die er te vinden was op de vele campings die wij hebben bezocht. Zo liep ik in de ochtendzon er naartoe en zocht een leuk krantje uit. Standaard kocht ik voor ongeveer €3 per dag De Telegraaf. Dit geld werd voorgeschoten. Ik ben een echte taalfreak. Dat werd al gevoed op de middelbare school. Ik vond de talen interessanter dan geschiedenis of biologie. Zo kocht ik ook de New York Times, Le Monde of de Spaanse El Periodico de Catalunya.

Bij elkaar heb ik wellicht €50 besteed in 2016 aan het kopen van buitenlandse kranten. Nu ben jij aan het denken. Waarom al dit geld ‘verspillen’? Zoals je al vermoed, vind ik het helemaal geen verspilling. Leuk is het om te lezen wat er in andere delen van de wereld gebeurd. Zo ging het eerste artikel in de Spaanse krant die ik ooit heb gekocht over toeristen in het openbaar vervoer. Ik heb woorden die ik niet kende gemarkeerd en heb deze met behulp van de vertaler en een woordenboek uitgezocht. Dit heeft geresulteerd in heel veel lijstjes met vertalingen.

Mijn Spaans zit momenteel in een diepe slob. Dit jaar ga ik naar de laars. Dat vind ik best spannend, maar ik ben ervan verzekerd dat ik het mooi ga vinden. Ze zeggen dat er heel veel Romeinse achterblijfselen te vinden zijn. Die ga ik zeker bekijken. Helaas kan ik nu geen hola, hola, hola meer zeggen. Maar de kans dat ik dat doe is nog altijd aanwezig. Ik zal mij maar gaan instellen op ciao. Dan kan ik volgend jaar een nieuwe column schrijven over het Italiaanse ciao, ciao, ciao.

Hola, hola, hola

No votes yet.
Please wait...

17 Comments

 1. Nicole Orriëns schreef:

  Leuk dat je een nieuw land gaat verkennen. En als je plezier hebt aan die kranten is het inderdaad geen geldverspilling vind ik.

 2. Deborah Hamar schreef:

  haha en zo heeft iedereen zijn hobby! Zolang je er plezier aan beleefd is het in mijn ogen geen geldverspilling.

 3. charlotte swart schreef:

  Wat leuk, ik ben dus niet de enige haha. Ook ik ga dit jaar naar Italië maar ben onlangs nog wel in Spanje geweest

 4. MommyLovesPink schreef:

  Ik ben ook echt een taalfreak, en spreek redelijk goed mijn talen (schrijven is wat anders). Vorige week naar Italie geweest en is zeker nog zo mooi en gaaf als altijd!

 5. Ik ben echt gek op italie!! Zo’n ontzettend fijn, mooi land! En niet vergeten het eten en drinken… heerlijk! Nog 10 weken en dan mogen we weer, ik ben al aan het aftellen. 😊

 6. Kaylee Geurts schreef:

  Lekker krantjes lezen!! Leuk toch! X

 7. lodiblogt schreef:

  Ik probeer ook altijd iets van de taal te spreken can daar waar ik ben. Ik ken een Spaanse zin nog steeds uit mijn hoofd, toevallig schreef ik er vorige week een blig over 🙂

 8. Bella Beauty schreef:

  Spanje en Italie heb ik allebei al bezocht, prachtige landen kom er graag! Spaans wil ik ook gaan leren spreken… dit wordt een uitdaging! Wat leuk dat je nu ook Italie gaat verkennen!

 9. Jamey Herben schreef:

  Ik wil ook nog echt een keer goed Spaans leren. Verstaan lukt me nu redelijk. Nu nog spreken en schrijven haha

 10. Heerlijk lekker op vakantie naar Italië gok ik dan. Ik zou ook graag spaans willen leren. Vind het een prachtige taal.

 11. kiki schreef:

  italie!! Love it! het eten, de cultuur, heerlijk! Ik ben erg goed in engels en duits gaat mij ook redelijk af, maar verder…..

 12. Amy Hermans schreef:

  Dat is ook de manier waarop ik mijn Deens heb weten verbeteren! Door kranten te kopen en uit de context zoveel mogelijk af te leiden heb ik veel kunnen bijleren.

 13. Ellie Schmitz schreef:

  Heerlijk om zo te genieten van taal. Ook heerlijk dat je een ander land gaat bezoeken, andere taal, andere cultuur. Benieuwd naar je verhalen over die vakantie en dat land!

 14. mamasliefste schreef:

  Wat heerlijk dat je de krant in zoveel talen kunt lezen. Hier ontbreekt de talenknobbel (ook voor Nederlands) helaas

 15. Wij zijn al meerdere keren in de Laars geweest en nog nooit in Spanje!
  Geniet ervan hoor, dat Italiaans lukt ook wel na een tijdje heb je al wel wat woordjes onder de knie!

 16. Italie lijkt me waanzinnig! Ik ben laatst naar Rome geweest en het heeft toch iets bij me aangewakkerd. Ik wil zeker binnenkort weer die richting op. En heerlijk hoor dat je een talenknobbel hebt! Fantastisch toch dat je een beetje kan communiceren met mensen uit andere landen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *