Column | Ik hoest mijn longen uit mijn lijf

MC Kleuver/ februari 7, 2018/ Column/ 34 comments

Hoe vaak ik de zin ‘Ik hoest mijn longen uit mijn lijf’ heb gezegd, is niet meer te tellen. Eigenlijk hoef ik niet te tellen. Door het hoesten kan ik de zin nauwelijks uitspreken. Sinds het einde van december 2017 geldt er in Nederland een griepepidemie. Momenteel zitten wij in de tweede week van februari en loopt het de spuigaten uit. Nachten liggen wij thuis wakker. Eerst begin ik met hoesten. De volgende wordt er wakker van en begint te blaffen. Zo hoesten wij in kanon. Met bronchostop, hoestdrank en vapo-luchtzalf probeer ik een rustige nacht tegemoet te gaan.

Zo ging ik mijn grote vriend de zoekmachine raadplegen voor meer info. De eerste regel die verschijnt op het scherm is letterlijk: ‘Hoesten is niet erg.’ Nee joh, natuurlijk niet. Mijn keel voelt droog aan. Mijn zij prikt van alle kanten en het snot loopt zowat mijn neus uit. Dan nog maar niet te spreken van het overgeven. Welke ik de laatste week standaard moet na het avondeten. Je kunt stellen dat dit niet mijn tijd is. Hoesten zou twee tot drie weken mogen duren. Ik weet van mijzelf dat ik meestal langer hoest. Erg vervelend.

Ik hoest mijn longen uit mijn lijf. Hoe later op de dag, hoe erger het wordt. Het lijkt dan ook wel of het steeds warmer wordt op de plaats waar ik ben.  Dat komt niet ten goede. Koud drinken echter wel. Dat doe ik standaard. Mijn keel voelt zachter aan als ik een slokje limonade heb gedronken. Fijn. Even ben ik blij dat ik rustig kan blijven zitten. Net als nu achter de computer. Het zal niet lang meer duren voordat de kriebels zich ophopen in mijn keel en weer naar buiten wil. Een nieuwe orkaan aan geproest komt naar voren. Kan ik weer niet zeggen dat ik mijn longen uit mijn lijf hoest.

samuel-zeller-113381.jpg

Photo by Samuel Zeller on Unsplash

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Share this Post

About MC Kleuver

Sinds 2016 schrijft MC Kleuver elke week een column over wat hem bezighoudt. Daarnaast schrijft hij gedichten en is zijn eerste gedichtenbundel uitgebracht in 2018. De belangrijkste onderwerpen op deze blog zijn: autisme, boeken, edelstenen, natuur, geluk en Gelderland.

34 Comments

 1. Bij de buren hoor ik ook iemand al dagen hoesten. Volgens mij gaat het wat beter daar. Ik hoor het minder.

  1. Ik loop weer kiplekker rond. Hoesten is nog maar incidenteel.

   1. Gaat vooral geen ei leggen.

 2. Beterschap! Hier al 10 dagen hondsberoerd..

  1. Jij ook beterschap! 🙂

 3. Beterschap!

  Ik behoor nog tot de gezonde mensen.
  Maar ook ik zal wel een hoester worden ….

  Bemoedigende groet,

  1. Ik hoor ook weer tot de gezonde mensen! Gelukkig maar, die twee weken duurden erg lang.

 4. Nog één nachtvorstje en ik hoop van de hoest af te zijn. Al dacht ik vandaag nog dat ik overnieuw zou begonnen

  1. Bij mij heeft de nachtvorst geholpen!

 5. Beterschap.. misschien bij je huisarts pillen met codeïne vragen? Dat helpt echt heel goed!

  1. Gelukkig heb ik het zonder al teveel middeltjes kunnen doen 🙂

 6. is verschrikkelijk als je zo moet hoesten…. is het van de griep of zit je ook met een longziekte…..? Hoesten misschien niet erg maar als je zo blaft….heel vervelend. Thee drinken met gember en honing misschien? Vapo rup gebruikte ik vaker en deed bij mij veel goed. Beterschap!

  1. Het zal van de griep zijn. Dat hoop ik tenminste. De vapo hielp vooral zodat ik in slaap kon vallen.

 7. Hoesten kan zeker heel vervelend zijn! Veel beterschap

 8. Oh beterschap, super vervelend!!

 9. Wat vervelend zeg! Beterschap gewenst. Hopelijk gaat de griep aan onze deur voorbij!

 10. Hier heb ik het ook uit het niets te pakken gekregen sinds maandagavond gelukkig valt het hoesten niet mee maar de keelpijn en verhoging is het ook niet echt voor een goede nacht. hopelijk snel weer voorbij heb ik het weer voor een jaar gehad.

  1. Zo kunnen we er weer een jaar tegenaan. In december begint de griepepidemie opnieuw haha

 11. Beterschap! Niks is zo akelig als een veel te irritante en lang aanhoudende hoest

 12. Vervelend he? Ik heb ook al zo’n hoest die al weken duurt. Ik ben dan weer te eigenwijs om allerlei drankjes te nemen, want ik wil niet te veel troep tot me nemen vanwege mijn zwangerschap. Misschien toch maar eens iets proberen.

  1. Ik heb dit keer met liefde hoestdrankjes, tabletjes en nog meer genomen. Gelukkig niet naar de huisarts hoeven gaan.

 13. Oh wat irritant dat het zo lang duurt..heel veel beterschap in ieder geval en pas goed op jezelf he?!

  1. Ik pas zeker goed op mezelf. Dat is heel goed gelukt. Ik hoest nu alleen nog incidenteel.

 14. Oh he jak dat is heel vervelend en daarmee kan je energie helemaal wegstromen. Hoesten is zo vervelend en krijg je ook hoofdpijn van

 15. vervelend dat je ziek bent, veel beterschap. En heel veel rusten.

 16. Ben je inmiddels al wel een beetje bijgekomen en weer de oude!? Hopelijk ga je een heelrijk fijn weekend tegemoet en kun je wereld weer aan

 17. Heel mooi geschreven! Gelukkig gaat het al wat beter! Terwijl ik dit schrijf klop ik af op het hout, maar de griep heeft (nog) geen grip op mij gehad!

 18. Beterschap! Het heerst echt enorm he. Bij ons op werk is ook iedereen omstebeurt ziek

 19. Aah zo lastig, hoesten! Ik heb eens echt weken aan een stuk gehoest, tot ik dan zo’n puffertje kreeg dat ik steeds moest inhaleren.

 20. Ik heb tot nu toe de dans ontsprongen….maar mijn man heeft wel erg de griep gehad. Heel veel beterschap en het gaar enorm rond!

 21. Heel vervelend! Hopelijk vind je binnenkort een oplossing dat je er weer vanaf bent x

 22. Mijn dochtertje heeft het weken lang gehad, midden in de nacht. Niet goed voor haar nachtrust, maar ook niet voor die van ons.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*